Foto: valeri
Kým sa mi piekli pletence zavolal druhý syn, že prídu zajtra ráno z Pezinku aj s mojím slniečkom Danielkou, ktorá bude mať o týždeň Zobraziť celý popisKým sa mi piekli pletence zavolal druhý syn, že prídu zajtra ráno z Pezinku aj s mojím slniečkom Danielkou, ktorá bude mať o týždeň 2 rôčky, tak som prezrela špajzu, či nájdem niečo na tortu. Objavila som v mrazničke aj gaštanové pyré, tak som sa pustila do roboty. Spomenula som si, že som v nejakom časopise videla tortičku lienku. Veľmi sa mi páčila ako vyzerala, tak som ju skúsila zmajstrovať.
Suroviny
korpus 1: | |
3 ks |
|
250 g mrazené |
|
1 ks |
|
1 PL |
|
korpus 2: | |
3 ks |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
2 KL |
|
2 PL |
|
Krém: | |
2,5 dl |
|
3 PL |
|
1 ks |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
12 KL |
|
250 g |
|
|
|
2 bal. |
|
100 g |
|
|
|
asi 1/2 KL |
|
scedený |
|
Postup
-
1
žĺtky vyšľahať s cukrom a pridať nastrúhané gašt. pyré a ušľahať do peny. Upiecť v tortovej forme. Druhý korpus je klasická kakaová piškóta.
- 2
V mlieku som rozmiešala múku a vanilkový cukor a uvarila na kašu, za občasného miešania nechať vychladnúť.
- 3
Do druhej nádoby dať cukor, kakao zmiešať, pridať 3 lyžice vody a uvariť " na niť " . Variť asi 2 min. Pri chladnutí tiež miešať. Do vychladnutej kaše pridať polovicu vyšľahaného masla s práškovým cukrom podľa chuti a znovu vyšľahať. Odložiť z tohto krému trochu bokom na tvár lienky. Potom takto isto urobiť tmavý krém. Chcela som plniť striedavo bielym a kakaovým krémom, ale potom som si to rozmyslela a spojila som obidva krémy šľahaním dokopy.
- 4
Gaštanový korpus necháme celý, kakaový prekrojíme na 2 tenšie.
- 5
Vymýšľala som ako by som dostala požadovaný tvar, tak som skúsila misu. položila som do nej fóliu a na ňu jednu časť korpusu a takto som dostala požadovaný tvar.
- 6
Natrieť džemom a krémom
- 7
poukladať marhule
- 8
prikryť gaštanovým korpusom a postup zopakovať
- 9
navrchu položiť druhú polovicu kakaového korpusu. Potom som to trochu zaťažila a odložila do chladničky asi na 2-3 hodiny a išla vyrábať lienkine bodky
- 10
urobila som z trošku cery a čokolády polevu, časť z nej som naliala na vymastený a schladený alobal a nechala stuhnúť. Potom som povykrajovala kolieska a opatrne som ich príborovým nožom brala z alobalu. Zbytky čokolády som pridala naspäť do polevy a neskôr trošku ohriala a zdobila tortu.
- 11
Po stuhnutí som tortičku vyklopila, zrovnala trošku okraje,
- 12
"zapucovala" ich krémom, nožom som si naznačila oblúk na tvár. Citrónovú polevu som pripravila podľa návodu, pridala farbivo rozmiešané v trošičke vody a nanášala na telíčko. Ešte kým nestuhla som prilepila bodky. Tváričku som natrela čokoládou. Po stuhnutí čokolády som bielym krémom pomocou klasického špricu urobila očká, nos a ústa a dokončila lentilkami. Špricom som zamaskovala spoj a rozdelila chrbát lienky. Ešte torta nebola ani v chladničke, keď znovu zvonil telefón, že v sobotu ráno pricestuje aj dcéra z Mníchova a má strašnúúú chuť na nejaký makový koláč, len nie závin.
- 13
Torta išla do chladničky (nepodarilo sa mi je preložiť do stredu taniera), už len dáme 2 sviečočky a môžme fúúúúúkať. A ja idem vymyslieť dajaký rýchly makový koláč. Ale to už bude ďalší recept :-)) ak sa podarí. Ani fotky nie sú veľmi kvalitné, lebo čas ma veľmi súril, baterka fotoaparátu bola vybitá, tak som fotila len mobilom.
- 2
Za receptom si daj do zátvorky fotorecept.
"ten fotorecept" mi nejako vypadol, ospravedlňujem sa :-))
ja som upiekla normalne korpusy v tortovej forme, len po krekrojení
som ho dala do misy a tak ho vytvarovala, obr. č. 5 - pozri :-))
korpusy som piekla v obyčajnej forme, až po prekrojení som ich ukladala do misky a plnila, aby pri tuhnutí získali taký tvar, ako som potrebovala