Torta Lienka fotorecept

valeri - fotkavaleri, 23. marca 2012
Torta Lienka (fotorecept)
Foto: valeri

Kým sa mi piekli pletence zavolal druhý syn, že prídu zajtra ráno z Pezinku aj s mojím slniečkom Danielkou, ktorá bude mať o týždeň Zobraziť celý popisKým sa mi piekli pletence zavolal druhý syn, že prídu zajtra ráno z Pezinku aj s mojím slniečkom Danielkou, ktorá bude mať o týždeň 2 rôčky, tak som prezrela špajzu, či nájdem niečo na tortu. Objavila som v mrazničke aj gaštanové pyré, tak som sa pustila do roboty. Spomenula som si, že som v nejakom časopise videla tortičku lienku. Veľmi sa mi páčila ako vyzerala, tak som ju skúsila zmajstrovať.

Suroviny

korpus 1:
3 ks
250 g mrazené
1 ks
1 PL
korpus 2:
3 ks
3 PL
3 PL
2 KL
2 PL
Krém:
2,5 dl
3 PL
1 ks
3 PL
2 PL
12 KL
250 g
2 bal.
100 g
asi 1/2 KL
  scedený




Postup

  1. 1

    žĺtky vyšľahať s cukrom a pridať nastrúhané gašt. pyré a ušľahať do peny. Upiecť v tortovej forme. Druhý korpus je klasická kakaová piškóta.

  2. 2

    V mlieku som rozmiešala múku a vanilkový cukor a uvarila na kašu, za občasného miešania nechať vychladnúť.

    Torta Lienka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do druhej nádoby dať cukor, kakao zmiešať, pridať 3 lyžice vody a uvariť " na niť " . Variť asi 2 min. Pri chladnutí tiež miešať. Do vychladnutej kaše pridať polovicu vyšľahaného masla s práškovým cukrom podľa chuti a znovu vyšľahať. Odložiť z tohto krému trochu bokom na tvár lienky. Potom takto isto urobiť tmavý krém. Chcela som plniť striedavo bielym a kakaovým krémom, ale potom som si to rozmyslela a spojila som obidva krémy šľahaním dokopy.

    Torta Lienka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Gaštanový korpus necháme celý, kakaový prekrojíme na 2 tenšie.

    Torta Lienka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vymýšľala som ako by som dostala požadovaný tvar, tak som skúsila misu. položila som do nej fóliu a na ňu jednu časť korpusu a takto som dostala požadovaný tvar.

    Torta Lienka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Natrieť džemom a krémom

    Torta Lienka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    poukladať marhule

    Torta Lienka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    prikryť gaštanovým korpusom a postup zopakovať

    Torta Lienka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    navrchu položiť druhú polovicu kakaového korpusu. Potom som to trochu zaťažila a odložila do chladničky asi na 2-3 hodiny a išla vyrábať lienkine bodky

    Torta Lienka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    urobila som z trošku cery a čokolády polevu, časť z nej som naliala na vymastený a schladený alobal a nechala stuhnúť. Potom som povykrajovala kolieska a opatrne som ich príborovým nožom brala z alobalu. Zbytky čokolády som pridala naspäť do polevy a neskôr trošku ohriala a zdobila tortu.

    Torta Lienka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po stuhnutí som tortičku vyklopila, zrovnala trošku okraje,

    Torta Lienka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    "zapucovala" ich krémom, nožom som si naznačila oblúk na tvár. Citrónovú polevu som pripravila podľa návodu, pridala farbivo rozmiešané v trošičke vody a nanášala na telíčko. Ešte kým nestuhla som prilepila bodky. Tváričku som natrela čokoládou. Po stuhnutí čokolády som bielym krémom pomocou klasického špricu urobila očká, nos a ústa a dokončila lentilkami. Špricom som zamaskovala spoj a rozdelila chrbát lienky. Ešte torta nebola ani v chladničke, keď znovu zvonil telefón, že v sobotu ráno pricestuje aj dcéra z Mníchova a má strašnúúú chuť na nejaký makový koláč, len nie závin.

    Torta Lienka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Torta išla do chladničky (nepodarilo sa mi je preložiť do stredu taniera), už len dáme 2 sviečočky a môžme fúúúúúkať. A ja idem vymyslieť dajaký rýchly makový koláč. Ale to už bude ďalší recept :-)) ak sa podarí. Ani fotky nie sú veľmi kvalitné, lebo čas ma veľmi súril, baterka fotoaparátu bola vybitá, tak som fotila len mobilom.

    Torta Lienka (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

an3da
Lienka je prekrásna, Danielka sa istotne bude tešiť.
marijanka712
krásna tortička a určite urobíš vnučke velku radosť, deti to vedia oceniť .... krásne sa ti vydarila.
ancicka
Tortička je veľmi pekná a malej ,veľa zdravia.
Za receptom si daj do zátvorky fotorecept.
valeri
A ďakujem za bleskové ohlasy, vidím, že nás takto v noci sedí za počítačom viac :-))
domci4
jéj, ja som sa z Pezinka :) krásna tortička
ola111
@valeri ,chutná tortička,Danielke posielam božtek,ja mám tiež dvojročného vnúčika,to je zlatý vek:-)
cica2
Danielke všetko najlepšie k narodeninkám! :-) Spravila si jej krásnu tortičku, to bude radosti :-))
olinka12
Tortička je krásna vnúčik bude mať tento rok tiež dva rôčiky pokúsim s upiecť takúto tortičku aj napriek tomu že je žhavý do autíčok. Uložím si ju do KK.
cizmarka
tato tortička sa mi veľmi páči a chcela by taku upiecť vnučke k 2. nar., ale v čom upiecť ten vrchný plát? a rada som že ste ju tu dala mam inšpiráciu...a ešte by chcela tortu nejakeho auta alebo vláčku idem hladať hadam tu nejaku objavím.....
valeri
@cizmarka
ja som upiekla normalne korpusy v tortovej forme, len po krekrojení
som ho dala do misy a tak ho vytvarovala, obr. č. 5 - pozri :-))
blela
dobrý večer,mala by som otazočku..to v tej miske ste piekli??korpus??či ako si pomôcť..ďakujeem chcem upiecť lienočku dcerke tiež na druhe narodeniny ..a dufam že bude taka krásna ako ta vaša..
valeri
@blela
korpusy som piekla v obyčajnej forme, až po prekrojení som ich ukladala do misky a plnila, aby pri tuhnutí získali taký tvar, ako som potrebovala




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia