Torta Lienka (fotorecept)

Autor receptu: valeri

Kým sa mi piekli pletence zavolal druhý syn, že prídu zajtra ráno z Pezinku aj s mojím slniečkom Danielkou, ktorá bude mať o týždeň 2 rôčky, tak som prezrela špajzu, či nájdem niečo na tortu. Objavila som v mrazničke aj gaštanové pyré, tak som sa pustila do roboty. Spomenula som si, že som v nejakom časopise videla tortičku lienku. Veľmi sa mi páčila ako vyzerala, tak som ju skúsila zmajstrovať.

Postup

  1. žĺtky vyšľahať s cukrom a pridať nastrúhané gašt. pyré a ušľahať do peny. Upiecť v tortovej forme. Druhý korpus je klasická kakaová piškóta.
  2. V mlieku som rozmiešala múku a vanilkový cukor a uvarila na kašu, za občasného miešania nechať vychladnúť.
  3. Do druhej nádoby dať cukor, kakao zmiešať, pridať 3 lyžice vody a uvariť " na niť " . Variť asi 2 min. Pri chladnutí tiež miešať. Do vychladnutej kaše pridať polovicu vyšľahaného masla s práškovým cukrom podľa chuti a znovu vyšľahať. Odložiť z tohto krému trochu bokom na tvár lienky. Potom takto isto urobiť tmavý krém. Chcela som plniť striedavo bielym a kakaovým krémom, ale potom som si to rozmyslela a spojila som obidva krémy šľahaním dokopy.
  4. Gaštanový korpus necháme celý, kakaový prekrojíme na 2 tenšie.
  5. Vymýšľala som ako by som dostala požadovaný tvar, tak som skúsila misu. položila som do nej fóliu a na ňu jednu časť korpusu a takto som dostala požadovaný tvar.
  6. Natrieť džemom a krémom
  7. poukladať marhule
  8. prikryť gaštanovým korpusom a postup zopakovať
  9. navrchu položiť druhú polovicu kakaového korpusu. Potom som to trochu zaťažila a odložila do chladničky asi na 2-3 hodiny a išla vyrábať lienkine bodky
  10. urobila som z trošku cery a čokolády polevu, časť z nej som naliala na vymastený a schladený alobal a nechala stuhnúť. Potom som povykrajovala kolieska a opatrne som ich príborovým nožom brala z alobalu. Zbytky čokolády som pridala naspäť do polevy a neskôr trošku ohriala a zdobila tortu.
  11. Po stuhnutí som tortičku vyklopila, zrovnala trošku okraje,
  12. "zapucovala" ich krémom, nožom som si naznačila oblúk na tvár. Citrónovú polevu som pripravila podľa návodu, pridala farbivo rozmiešané v trošičke vody a nanášala na telíčko. Ešte kým nestuhla som prilepila bodky. Tváričku som natrela čokoládou. Po stuhnutí čokolády som bielym krémom pomocou klasického špricu urobila očká, nos a ústa a dokončila lentilkami. Špricom som zamaskovala spoj a rozdelila chrbát lienky. Ešte torta nebola ani v chladničke, keď znovu zvonil telefón, že v sobotu ráno pricestuje aj dcéra z Mníchova a má strašnúúú chuť na nejaký makový koláč, len nie závin.
  13. Torta išla do chladničky (nepodarilo sa mi je preložiť do stredu taniera), už len dáme 2 sviečočky a môžme fúúúúúkať. A ja idem vymyslieť dajaký rýchly makový koláč. Ale to už bude ďalší recept :-)) ak sa podarí. Ani fotky nie sú veľmi kvalitné, lebo čas ma veľmi súril, baterka fotoaparátu bola vybitá, tak som fotila len mobilom.