Torta Lienka (fotorecept)
Autor receptu: valeri
Kým sa mi piekli pletence zavolal druhý syn, že prídu zajtra ráno z Pezinku aj s mojím slniečkom Danielkou, ktorá bude mať o týždeň 2 rôčky, tak som prezrela špajzu, či nájdem niečo na tortu. Objavila som v mrazničke aj gaštanové pyré, tak som sa pustila do roboty. Spomenula som si, že som v nejakom časopise videla tortičku lienku. Veľmi sa mi páčila ako vyzerala, tak som ju skúsila zmajstrovať.
Postup
- žĺtky vyšľahať s cukrom a pridať nastrúhané gašt. pyré a ušľahať do peny. Upiecť v tortovej forme.
Druhý korpus je klasická kakaová piškóta.
- V mlieku som rozmiešala múku a vanilkový cukor a uvarila na kašu, za občasného miešania nechať vychladnúť.
- Do druhej nádoby dať cukor, kakao zmiešať, pridať 3 lyžice vody a uvariť " na niť " . Variť asi 2 min. Pri chladnutí tiež miešať. Do vychladnutej kaše pridať polovicu vyšľahaného masla s práškovým cukrom podľa chuti a znovu vyšľahať. Odložiť z tohto krému trochu bokom na tvár lienky. Potom takto isto urobiť tmavý krém. Chcela som plniť striedavo bielym a kakaovým krémom, ale potom som si to rozmyslela a spojila som obidva krémy šľahaním dokopy.
- Gaštanový korpus necháme celý, kakaový prekrojíme na 2 tenšie.
- Vymýšľala som ako by som dostala požadovaný tvar, tak som skúsila misu. položila som do nej fóliu a na ňu jednu časť korpusu a takto som dostala požadovaný tvar.
- Natrieť džemom a krémom
- poukladať marhule
- prikryť gaštanovým korpusom a postup zopakovať
- navrchu položiť druhú polovicu kakaového korpusu. Potom som to trochu zaťažila a odložila do chladničky asi na 2-3 hodiny a išla vyrábať lienkine bodky
- urobila som z trošku cery a čokolády polevu, časť z nej som naliala na vymastený a schladený alobal a nechala stuhnúť. Potom som povykrajovala kolieska a opatrne som ich príborovým nožom brala z alobalu. Zbytky čokolády som pridala naspäť do polevy a neskôr trošku ohriala a zdobila tortu.
- Po stuhnutí som tortičku vyklopila, zrovnala trošku okraje,
- "zapucovala" ich krémom, nožom som si naznačila oblúk na tvár. Citrónovú polevu som pripravila podľa návodu, pridala farbivo rozmiešané v trošičke vody a nanášala na telíčko. Ešte kým nestuhla som prilepila bodky.
Tváričku som natrela čokoládou. Po stuhnutí čokolády som bielym krémom pomocou klasického špricu urobila očká, nos a ústa a dokončila lentilkami. Špricom som zamaskovala spoj a rozdelila chrbát lienky. Ešte torta nebola ani v chladničke, keď znovu zvonil telefón, že v sobotu ráno pricestuje aj dcéra z Mníchova a má strašnúúú chuť na nejaký makový koláč, len nie závin.
- Torta išla do chladničky (nepodarilo sa mi je preložiť do stredu taniera), už len dáme 2 sviečočky a môžme fúúúúúkať. A ja idem vymyslieť dajaký rýchly makový koláč. Ale to už bude ďalší recept :-)) ak sa podarí. Ani fotky nie sú veľmi kvalitné, lebo čas ma veľmi súril, baterka fotoaparátu bola vybitá, tak som fotila len mobilom.