Torta k jubilejným narodeninám náročného muža

pusta - fotkapusta, 2. marca 2011
Torta k jubilejným narodeninám náročného muža
Foto: pusta

Už samotný názov napovedá, že to ne nebola pre mňa jednoduchá úloha, ale vymyslella som a oslávenec sa nad touto tortou priam rozplýval Zobraziť celý popisUž samotný názov napovedá, že to ne nebola pre mňa jednoduchá úloha, ale vymyslella som a oslávenec sa nad touto tortou priam rozplýval a to bola pre mňa najväčšia radosť a aj podakovanie.

8
porcií
360 minút
príprava
25 + 12 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
spodný diel:
4 ks
80 g
80 g
1 PL
2 PL
2 čl
vrchný diel:
2 ks
40 g
40 g
1/2 PL
1 PL
1 čl
Na krém: mlieko
1 PL
1 ks
50 g, opražené, jemne zomleté
150 g
čokoládová poleva:
200 g
40 g
2-3 PL, teplá
na dozdobenie:
300 ml
30 g
 ošúpané opražené
 vykrojené číslo
 a iné dľa výberu
100 ml, na navlhčenie korpusu




Postup

  1. 1

    Na spodný diel korpusu som ušľahala žltky s cukrom, ušľahala som bielky do tuha a zľahka zmiešala, pridala som múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom a postupne som pridávala olej. Rovnako som pripravila aj cesto pre vrchný diel. Na pečiaci papier som si nakreslila 2 kruhy, podľa dna tortovej formy, jeden kruh som vystrihla, Potom som tortovú formu som vymazala maslom a vysypala múkou, na dno som položila vystrihnutý kruh z pečiaceho papiera a naliala som cesto, piekla som v trúbe na 170 stupňoch 25 minút, či je korpus upečený, som vyskúšala pichnutím ihlice. Na druhý kruh, nakreslený na pečiaci papier, som rovnomerne rozotrela cesto na vrchný diel korpusu a piekla som v trúbe cca 12 minút pri tej istej teplote. Z vychladnutých častí korpusu som odstránila pečiaci papier a výdatne som upečené diely pokropila rumom.

  2. 2

    Do hrnca som dala mlieko, cukor, maizenu, žltok, dobre rozmiešala a na miernom plameni za stáleho miešania som uvarila hustý krém, ktorý som nechala vychladnúť a primiešala som pomleté lieskové oriešky. Oriešky som predtým opražila na suchej panvici a ešte teplé som ich premnutím v čistej utierke zbavila šupiek a pomlela, niekoľko orieškov som ponechala v celku na dozdobenie a odložila bokom. Do vychladnutého krému som postupne zašľahala maslo. Pripravený krém som naniesla na spodný diel, na krém som naniesla ušľahanú šľahačku s cukrom, prikryla vrchným dielom korpusu a dala som stuhnúť do chladničky.

  3. 3

    Nad vodným kúpeľom som rozpustila nalámanú čokoládu s maslom a teplou vodou, potrela som vrch aj boky torty a odložila som stuhnúť do chladničky. Ked poleva na torte stuhla, dozdobila som šľahačkou, celými lieskovými orieškami a marcipánom. Foto mám, dodám, akonáhle to bude možné.

Diskusia k receptu

janger
Recept odkladam do mojej KK, mnam :-)! Len este otazka. Vidim, ze spodny a vrchny diel korpusu maju tie iste ingrediencie, preco sa pecu oba diely zvlast? Neda sa upiect naraz a po upeceni rozrezat? A este sa chcem spytat, vrch a boky torty si uz nepotrela kremom, ale iba poliala polevou?
pusta
jänger, dá sa to piecť aj spolu, potom prerezať, ale ja som chcela mať tortu pekne rovnomernú a s rovným vrchom, takto som mala istot. Plnila som tak, že dolný diel som dala do rozovierateľnej formy, po vychladení a stuhnutí sim zakryla vrccným dielom, tou krajšou stranou, ostrým nožom som dookola obišla vnútorný okraj formy, potom som formu rozovrela a z bokov odstránila, boky torty som už krémom nepotierala, takže som mala spodný diel korpusu, na ňom žltkovo-orieškový krém, na kréme stuhnutú šľahačku a na samom vrchu vrchný diel cesta. takto zostavenú tortu som potrela čokoládovou polevou - teda vrch aj boky, nechala som stuhnúť v chladničke a až potom zdobila. pravda ty si môžeš ozdobiť podľa seba, aj marcipán som vyrábala vlastnoručne, skrátka pohrala som sa s touto tortou.
janger
Aha, tak to preto ;-). Ja torty pekavam, ale vzdy to peciem v jednom kuse. Ale uz som castejsie videla v receptoch, ze pecu kazdu cast korpusu zvlast. Tak som bola zvedava, ze preco....Marcipan kupujem uz hotovy. Este som ho zatial nevyrabala sama. V akom pomere robis mandle:cukor? Myslim, ze mnohi by sa potesili aj receptu na vyrobu marcipanu. Tak ak by si niekedy mala cas ;-)))...
abend
pusta, a načo treba potrieť dno tortovej formy a vysypať múkou keď používaš papier na pečenie? Ten papier na pečenie je tam preto aby odpadlo vymazávanie a vysýpanie múkou.Ja papier na pečenie dám na dno tortovej formy, nevystrihujem kruh, papier prečnieva cez dno formy a upevním ho odnímateľným okrajom formy, keď mám papier prichytený tak ho okolo formy, z vonkajšej strany pristrihnem.
pusta
abend, dávam ho na dno ako vystrihnutý kruh do najprv vysypanej formy, neviem vysypať formu tak, že len boky, takto si to zľahčujem.v cukrárstve a pečení nie som doma. potom ten kruh z upečeného korpusu ľahko stiahnem. to čo si mi napísala, vidím poprvýkrát, ale sa mi to páči. super nápad. dakujem, najbližšie vyskúšam.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
škoda že si nedala aj foto. Mňa najskôr upúta foto, potom si prečítam čo do nej ide. Môže byť dobrá, ale skús dať foto.
pusta
esi, foto mám a pekné, len musím vyriešiť problém, aby ho vzal systém varechy, vydrž, trpezlivosť ruže prinesie mne aj tebe, pomoc mám sľúbenú. dakujem.máš úplnú pravdu.
dorisa
@pusta , čo neskúšaš pridávať fotky,nie je to nič náročné, veď sme tu aj staršie,neskusené a naučili sme sa, aj zmenšovať,aj upravovať fotky. Ver, že by si mala daleko väčší ohlas na svoje recepty v prípade, že sa pohraš s receptami a uverejníš aj fotopostup (aj ked to nie je potrebné)
marienka44
@Pusta ,v recepte je chyba, vid. bod. č.1. Dvakrat spominas vrchný diel. Rovnako som pripravila vrchny diel...atd. Nerozumiem celemu postupu. Ja papier zacviknem medzi dno a snimaciu cast peciacej formy, nevystrihujem.
marienka44
@Pusta ,v recepte je chyba, vid. bod. č.1. Dvakrat spominas vrchný diel. Rovnako som pripravila vrchny diel...atd. Nerozumiem celemu postupu. Ja papier zacviknem medzi dno a snimaciu cast peciacej formy, nevystrihujem.
pusta
marienka dakujem,asi som už bola veľmi unavená, opravím
pusta
dorisa, ja mám tie fotky dokonca aj s fotopostupom, niečo mám z pc, to mu ja nerozumiem, vraj ich treba najprv napáliť na cd, nejakým programom, takže čakám, až mi to prídu spraviť a potom môže byť to ostatné. mrzí ma to, ver mi
pusta
marienka ja pečiem spodný diel v tortovej forme a vrchný diel na tom nakreslenom kruhu na pečiacom papieri na plechu, teda na 2x.
dorisa
Nemusíš mat fotky na cd, ked ich mas v počítači, či už v dokumentoch,alebo v nejakom program(napr.Picasa3), alebo na ploche...to je jedno kde, tak, ked pridávaš fotku a v okienku ti píše-prehladat, tak vyberieč ich odtial,kde si si ich uložila. Keby si postupovala podla toho, ako je návod na pridavanie receptu, podla mna by ti to nerobilo problém, ked pridávaš hlavnu fotku, tak nemusíš zmenšovať, ale pri ostatných fotkách jednoducho zmenšíš rozmer fotky na 50%. Treba len skúšať recept si uložíš ako skryty, a možeš sa tam zdokonalovať, neuvidí ho nik,okrem teba) Takto nás všetkých pripravuješ o zážitok z receptu, ja osobne mám asi jeden recept(z cca 80) bez fotiek a viem, že kolkokrát nie každy pochopí ten-ktorý recept, aj ked je nafotený postup. Ty máš väčšinou zložitejšie, náročnejšie recepty, tak o to viac by dobre padla fotodokumentácia recept. Veľa zdaru želám.
pusta
dorisa, skúsila som znova, ale nedá sa, budem musieť predsa len počkať, až mi to prídu tou ich technologiou spraviť
cica2
krásna tortička, to verím že oslávenec bol nadšený, však ja sama by som sa takej potešila ;-)
pusta
cica2, to teda bol nadšený a až tak, že ma mrzelo, že ja som ju ani len neochutnala, na oslavu som ísť nemohla, tak som ju upiekla a poslala som mu ju. Tak rýchlo sa minula, že mi ju ani na reze nestihol odfotiť. podstatné je, že mu chutila a ospieval ju skutočne pekne.
anka246
@dorisa ďakujem za technický výklad, ja by aj recept sem dala, len sa bojím, že to zbabrem.. internet mám pol roka a ja 60..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia