Torta čokoládová s mascarpone
Foto: laurisia
Ľahká torta, ktorú zvládne každý
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Cesto: | |
9 ks |
|
7 PL |
|
9 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
500 g |
|
3 - 4 PL |
|
250 ml |
|
200 g |
|
Poleva: | |
100 ml |
|
200 g |
|
Na zdobenie aj do plnky: | |
|
Postup
-
1
Najskôr si upečieme korpus. Rozpis je na tortovú formu priemer 26 cm - krája sa na tri pláty. Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a olej. Nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku a preosiate kakao. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, boky nemastíme ani nič, nech ostane cesto prilepené o okraje formy, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 160 – 170 cca 50 minút. Po vybratí z rúry necháme chvíľku postáť, boky obrežeme ostrým nožom a korpus vyklopíme, prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Korpus je dobré upiecť deň vopred, aby sa trošku vydýchal.
- 2
Plnku začneme robiť tiež deň vopred. Urobíme si parížsku šľahačku - šľahačkovú smotanu privedieme do varu, stiahneme z ohňa a zamiešame nadrobno polámanú čokoládu. Miešame, až kým nám nevznikne hladká hmota. Dáme do chladničky dobre vychladiť aspoň na 12 hodín. Vymiešame si mascarpone - kto má rád sladké, môže pridať trošku viac cukru. Osobitne si vyšľaháme parížsku šľahačku. Do vymiešaného mascarpone s cukrom postupne primiešame parížsku šľahačku - už nie šľahačom, len ručne.
- 3
Tortu pomocou nite rozkrojíme na tri pláty. Pripravíme si niečo na navlhčenie korpusu - voda z kompótu, horký čaj (studený) s rumom a pod. Vezmeme prvý pát, pokropíme, potrieme plnkou - asi 1/3 a poukladáme ovocie. Najlepšie sú maliny. Ak iné nemáme, môžeme aj mrazené. Položíme druhý korpus a postup opakujeme. Pri treťom pláte - tento navlhčíme na reznej strane skôr ako ho položíme na predchádzajúce vrstva a jemne popritláčame tak, aby bola tortička rovná.
- 4
Tortu potrieme plnkou zvrchu aj po bokoch a necháme stuhnúť v chladničke. Polevu pripravíme tak, že si do misky nalámeme čokoládu, smotanu nahrejeme na cca 80 °C a následne ňou zalejeme čokoládu. Vymiešame dohladka, aby neostali žiadne hrudky. Keď poleva mierne vychladne pomaly natrieme - nalejeme na tortu tak, aby nám trošku potiekla po bokoch a vytvorila kvaple.
Tiež Čokoládová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu