Čokoládová torta
Čokoládová torta

Torta čokoládová s mascarpone

laurisia - fotkalaurisia, 4. februára 2018
Torta čokoládová s mascarpone
Foto: laurisia

Ľahká torta, ktorú zvládne každý

12-14
porcií
40 minút
príprava
50 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
9 ks
7 PL
9 PL
2 PL
2 PL
Plnka:
500 g
3 - 4 PL
250 ml
200 g
Poleva:
100 ml
200 g
Na zdobenie aj do plnky:




Postup

  1. 1

    Najskôr si upečieme korpus. Rozpis je na tortovú formu priemer 26 cm - krája sa na tri pláty. Bielky krátko rozšľaháme, pridáme cukor a vyšľaháme do tuhého snehu. Potom postupne po jednom zašľaháme žĺtky a olej. Nakoniec zľahka vareškou primiešame preosiatu múku a preosiate kakao. Nie je potrebné použiť kypriaci prášok. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, boky nemastíme ani nič, nech ostane cesto prilepené o okraje formy, vylejeme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 160 – 170 cca 50 minút. Po vybratí z rúry necháme chvíľku postáť, boky obrežeme ostrým nožom a korpus vyklopíme, prevrátime formu hore dnom a necháme na mriežke vychladnúť. Korpus je dobré upiecť deň vopred, aby sa trošku vydýchal.

  2. 2

    Plnku začneme robiť tiež deň vopred. Urobíme si parížsku šľahačku - šľahačkovú smotanu privedieme do varu, stiahneme z ohňa a zamiešame nadrobno polámanú čokoládu. Miešame, až kým nám nevznikne hladká hmota. Dáme do chladničky dobre vychladiť aspoň na 12 hodín. Vymiešame si mascarpone - kto má rád sladké, môže pridať trošku viac cukru. Osobitne si vyšľaháme parížsku šľahačku. Do vymiešaného mascarpone s cukrom postupne primiešame parížsku šľahačku - už nie šľahačom, len ručne.

  3. 3

    Tortu pomocou nite rozkrojíme na tri pláty. Pripravíme si niečo na navlhčenie korpusu - voda z kompótu, horký čaj (studený) s rumom a pod. Vezmeme prvý pát, pokropíme, potrieme plnkou - asi 1/3 a poukladáme ovocie. Najlepšie sú maliny. Ak iné nemáme, môžeme aj mrazené. Položíme druhý korpus a postup opakujeme. Pri treťom pláte - tento navlhčíme na reznej strane skôr ako ho položíme na predchádzajúce vrstva a jemne popritláčame tak, aby bola tortička rovná.

  4. 4

    Tortu potrieme plnkou zvrchu aj po bokoch a necháme stuhnúť v chladničke. Polevu pripravíme tak, že si do misky nalámeme čokoládu, smotanu nahrejeme na cca 80 °C a následne ňou zalejeme čokoládu. Vymiešame dohladka, aby neostali žiadne hrudky. Keď poleva mierne vychladne pomaly natrieme - nalejeme na tortu tak, aby nám trošku potiekla po bokoch a vytvorila kvaple.

    Torta čokoládová s mascarpone - obrázok 4

Diskusia k receptu

bubaya
Tomu sa po česky povie To je nářez!!!!!!! Dala by som si, a kľudne aj dva kúsky.
sonulienka
Parádna tortička ukladám do KK. Je výborná aj na chuť a aj oku lahodí.
martamm
Nadhera, taketo zdobenie sa mi velmi paci a tie chute musia byt uzasne, prave obohatila moju kucharsku knihu :)))))))
haji
Velmi povedené torty, jedna krásnější než druhá, recept se mi moc líbí. Jsi šikulka, milá @Laurisia , krásná fota, krásná práce!
fazia
Lepšiu tortu som od dcéry nejedla ❤️. Pripravovala ju podľa Vášho receptu. Chuť bola božská. Pridala do torty namiesto malín , zavárané jahody a čerstvé banány. Upečený korpus pokropila šťavou z jahôd.
1x sopkaj