Makový koláč
Makový koláč

Točený višňovo-makový koláč fotorecept

luclup - fotkaluclup, 14. mája 2017
Točený višňovo-makový koláč (fotorecept)
Foto: luclup

Šťavnatý a krehký, tieto dve slová vystihujú tento koláčik (: Piekla som ho ešte včera ráno, a aj dnes je úplne mňam ♡

35 minút
na 190 °C

Suroviny

400 g
1 ČL
200 g
250 g
2 PL
1 balíček
štipka
Náplň:
7 dcl pohár
40 g
1 PL
2 balíčky
Na posypanie:
Na vymazanie formy:
Na vysypanie formy:




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, v ktorej rozmiešame sódu bikarbónu a soľ, pridáme na menšie kúsky nakrájané maslo, jogurt (ja som použila grécky), vanilkový a práškový cukor a vypracujeme cesto.

    Točený višňovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto do obdĺžnika na hrúbku 3-4 mm a nakrájame ho pozdĺžne na pásy široké asi 9 cm. Na každý pás poukladáme do dolnej časti vykôstkované višne tesne vedľa seba a posypeme ich makom zmiešaným s cukrom.

    Točený višňovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Formu na pečenie vymažeme maslom a vysypeme múkou, zrolujeme prvý pás, stočíme do slimáka a preložíme do stredu formy (rozmer formy 27 cm)

    Točený višňovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ďalej postupujeme tak, že postupne rolujeme každý pás s višňami a makom, a postupne "slimáka" nadpájame, až vyplníme celú formu. Pečieme do zlatohneda na 190 °C asi 35 minút (po dopečení mi napadlo, že jednoduchšie by bolo zrolovať cesto "slimáka" na papieri na pečenie v rozmeroch formy, a jednoducho to celé vložiť do formy, tak tip pre vás (: )

    Točený višňovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vrch poprášime cukrom podľa chuti. Krájame do trojuholníka, po odkrojení pekne drží tvar a ako vidíte, celý kúsok sa dá rozmontovať a zobkať jednotlivé dieliky :-)

    Točený višňovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ešte jeden záber ..

    Točený višňovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    .. a na záver Vám predstavujem ďalšieho člena varecháčskej zvieracej rodinky - môj piskáčik Laky ♡

    Točený višňovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

mitzy
och, mňam! ďalší prekrásny koláčik. ukladám a keď budú višne, skúsim :) Laky je rozkošný, milujem púpavy!
haji
Koláč je nádherný a určitě výborný. Krásná práce i s postupem, fota jako ze žurnálu. Laky nemá chybu, další domácí miláček, je super barevný, moc se mi líbí. Jsi šikulka, milá Luci! Krásnou neděli přeji všem!
luclup
@Monty469 dakujem mami ♡
@Mitzy nasa visna k nam bola minuleho roku stedra, takze visnovych zasob mame aj na tento rok. Tohto roku to vyzera, ze toho bude menej, ale my sme zasobeni ♡ Ako sa u nas, v nasom regione hovori: "Rok roku ne brat", takze sme minuleho roku zavarali vsetko, jablka, visne, hrusky, cierne ribezle, cernice, nakladali sme uhorky a vsetko mozne z paradajok, tekvic, atd .. :) Este raz dakujem a prajem super nedelu ♡

Mila @Haji dakujem ti velmi pekne. Doma kolac vsetkym chutil, este ostal maly kusok :) Laky je so mnou uz 4 roky, nasla som v novinach inzerat, ze daruju papagaja, a nazvali ho: piskacik pestrofarebny. Tento druh som na internete nenasla, tak som bola sama zvedava. Ked som po neho bola, hned pri vstupe do panelaku, som pochopila, preco piskacik (: V skutocnosti je to papagaj spevavy, ale viac piska ako spieva, hlavne, ked je zatvoreny v klietke. Ked ho pustim v izbe von, je hned stastny a ticho (: Najviac miluje skrabkanie po hlave, ci po chrbatiku, to je jeho.. je to proste zlaticko ❤ Mam aj foto kde ho hladkam, pozri (: Dakujem este raz a prajem krasnu nedelu !


luclup
@Terinka55 ja som za to naozaj vdacna ❤ Aspon v niecom som po mame, kedze povahovo som cisty otec :D Hlavne v tom, ze som najviac nerozhodna, tvrdohlava a stale musim mat pravdu (ale pracujem na zmene :D ) Dakujem ti a prajem krasny den (:
chica114
No sesternička, krásny koláčik si upiekla, určite je výborný! Hned by som si za kúsoček dala :-) a Lakinko nemá chybu, je veľmi zlatučký. 5*
luclup
@CHica114 dakujem ti velmi pekne :) Bol velmi dobry, ale neskoro pises, uz je zjedenyy :) Laky je zlatucky, no ty sama vies, ked zacne piskat .. teraz mal slabu chvilku a nevedela som ho utisit :D Ale uz zaliezol do klietky a uklada sa na poobednu siestu (: Maj peknu nedelu a pozdrav doma (:
siisa
Zaujímavo vymyslené a konečný efekt pri krájaní veľmi pekný. Paráda, určite chutí, ja višne a čerešne veľmi môžem :) Super !
martab
Super kolacik. Miesto maku by sa dalo pouzit aj nieco ine? (napr. kakao, orechy). Samozrejme je na 5* - ktore som aj dala. Si sikulka
kukulienka71
Hned by som si z neho dala:-) piekla som podobný z kysnutého cesta, s tým sa pracuje asi o málinko ľahšie, ale zas krehké cesto je chutnejšie, takže posielam 5*.
Krásny vtáčik:-)
afataga
Si sa pomamila :-), pekny kolac a samozrejme aj papuch
luclup
@MartaB dakujeem ! Jasne, ze ano. Ovocie aj posyp je lubovolny, podla kazdeho chuti :) Mne chuti kombinacia visna a mak najviac, tak som upiekla tak :) Dakujem za hviezdicky a mile slova. Krasny den prajem !

@Kukulienka71 Neskoroo, uz je davno fuc :) Aj s tymto cestom sa pracovalo vyborne, vobec sa netrhalo ani nic, len trebalo pomucit dosku, inak paradna manipulacia s cestom. Cesto bolo fakt fajne, to maslo a jogurt urobili svoje. Dakujeem :) aj za Lakyho :)

@Patroveckypitrs som rada, ze sa paci. Dakujeem ;)
luclup
@Afataga tak v peceni mame s mamkou podobne chute a "vkus", take kolace milujem najviac zo vsetkych, a pecenie ma aj celkom bavi:) Aj ked som bublaninovy typ, vymiesat vyliat upiect .. sem tam aj take tocence a a ine zvladnem (na zlozite kolace nemam nervy :D ) Dakujeem, a hej Laky je fesak, len fesacicu mu treba este :) Pekny den !
luclup
@Babav dakujeem tuto kombinaciu mam zo vsetkych najradsej, mnam ❤ Tvoj kolac musi byt fantasticky ! Hned si ho ukladam, supeer (: (:
jack
Naša milá Lucinka,koláčik zas upiekla:-) Maminka len rady dáva,toto tam a hento tak,ty len hlavou pritakávaš,áno mami už to mám.Mak a višne,to je slasť...komu z neho kúsok dáš?Ja by som aj koštovala,len keby som k vám zavítala:-) 5*
izabella929
@luclup , ochutnala som tento koláč na festivale v Maďarsku, ale bol stočený s 3 plnkami..takže pri krájaní boli tri farby..i ten tvoj musí byť vynikajúci..)
luclup
@Jack ved ja sama peciem uz, nech je stastny ten moj muz. No kazda rada cenna je, mamicka to predsa vie. Vari, pecie na jednicku, a uci to aj dcericku. Zavitaj a upecieme, spolu si to cele zjeme. Vies, maskrtnici u Sokola, ak vyckavas, to je smola (: Slova tvoje potesili, usmev na tvari vycarili. Prajem slnkom zaliaty den, bud radostna a usmievava len (:

@Izabella3 nabuduce vyskusam kazdy pas s inou plnkou, urcite je to fantasticke ♡ to veru bol, tesim sa, ze sa paci (: Pekny dnik
luclup
@Kinderko371 Ahoj ! Som velmi rada, ze chutilo ! Ja som ho piekla len raz, este ked som byvala doma (: Je na case to zopakovat (: Vdaka za komentik a prajem krasny vikend