Foto: kukulienka71
Ten termix mi nedal pokoj...pátrala som po zložení toho spred pár desiatok rokov, experimentovala som s chuťami a tu je výsledok. Hádam sa nikto Zobraziť celý popisTen termix mi nedal pokoj...pátrala som po zložení toho spred pár desiatok rokov, experimentovala som s chuťami a tu je výsledok. Hádam sa nikto neurazí, ak pridám svoju verziu, nech je z čoho vyberať:-P
porcie
príprava
Postup
-
1
Chute našeho detstva sa dnes hľadajú veľmi ťažko, nič už totiž nie je také, aké bývalo:-( Z Termixov som mala najviac rada čokoládový, skúsila som napodobniť tú horkastú, nepresladenú chuť. Do misky som vyklepla jemný tvaroh z kelímka, keďže nemá dosť výraznú chuť, primiešala som trochu kyslej smotany. Ak nájdete kyselkavý tvaroh, smotanu nemusíte pridávať. Prisypala som práškový cukor, štipku soli a čokoládu nalámanú na kúsky a roztopenú vo vodnom kúpeli. Masu som poriadne premiešala metličkou.
-
2
K správnej konzistencii som potrebovala želatínový stužovač so zemiakovým škrobom, tento od Dr. Oetkera používam aj do tvarohových plniek v zákuskoch.
-
3
Presnú polovicu obsahu sáčku som vsypala do pol deci studenej vody, rýchlo metličkou prešľahala a vzápätí som ju vmiešala do tvarohovej masy, lebo rýchlo rôsolovatie. Celú hmotu som poriadne premiešala a nechala vychladiť asi 3 hodiny. Z uvedených surovín mi vyšli 3 porcie. Budem rada, ak aj túto verziu vyskúšate a napíšete mi svoje postrehy.
Teda pri všetkej úcte k termixu.
Tvoj výtvor sa mi páči tiež, pre mňa asi lepší vanilkový, čokoládový mi nechutil ani ten originálny (asi mi vadí kombinácia čokolády a kyselkavej chuti). Len si myslím, že už z názvu Termix je zrejmé, že táto pochúťka bola termizovaná (aj sa to uvádzalo na obale) a že by sa to asi malo nejakým spôsobom zahrievať. Myslím si, že preto mal takú pevnejšiu konzistenciu, úplne inú ako iné kyslomliečne výrobky.
Čo sa týka termizácie, má to byť krátke zahriatie hotového kyslomliečneho výrobku, v tomto prípade tvarohu, na 50-75°C na cca 20 sekúnd, čím sa predĺži jeho trvanlivosť, ale zároveň sa ničia aj prospešné baktérie kyslomliečneho produktu. Počas toho sa pridáva škrob a želatína, ktorá spôsobí patričnú konzistenciu, zahustí termix.
V domácich podmienkach je to termizovanie podľa mňa zbytočné, hotový tvarohový dezert konzumujeme skoro okamžite a ostanú v ňom aj prospešné baktérie, podľa mňa:-) Vychladený dezert som mala pekne hustý, kompaktný, taký, aký si pamätám...Ďakujem vám pekne, @jozka2 , @jarunka , @finczi , @sovka62
Tichucko, deti, ani muk!
Poviem vam pribeh z lesnych luk.
Bude to pribeh rozpravkovy
o mravcekoch a o svrckovi.
........
Ono je to vlastne taka mala kucharska kniha pre na najmensich.
........
"Ked padne sniezik na nas hrad,
my nebudeme hladovat.
Mudry si miesto tancovania
na zimu zavcas jedlo zhana."
Mile spomienky :-)
No teda ak ten termix musím ochutnať, to asi znamená, že si ho musím spraviť. Tak ja ho teda ukladám do KK a keď bude príležitosť, vyskúšam. Lebo veď aby sme sa naďalej hrali ;-)
a recept dúfam vyskúšaš...
ešte teraz si viem živo vybaviť, ako mi mama čítala - dujú vetry od strniska...