Termix podľa Kuku

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 7. októbra 2014

Ten termix mi nedal pokoj...pátrala som po zložení toho spred pár desiatok rokov, experimentovala som s chuťami a tu je výsledok. Hádam sa nikto Zobraziť celý popisTen termix mi nedal pokoj...pátrala som po zložení toho spred pár desiatok rokov, experimentovala som s chuťami a tu je výsledok. Hádam sa nikto neurazí, ak pridám svoju verziu, nech je z čoho vyberať:-P

3
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

250 g
50 g
1 PL
40 g
25 g (Dr.Oetker)
0,5 dcl




Postup

  1. 1

    Chute našeho detstva sa dnes hľadajú veľmi ťažko, nič už totiž nie je také, aké bývalo:-( Z Termixov som mala najviac rada čokoládový, skúsila som napodobniť tú horkastú, nepresladenú chuť. Do misky som vyklepla jemný tvaroh z kelímka, keďže nemá dosť výraznú chuť, primiešala som trochu kyslej smotany. Ak nájdete kyselkavý tvaroh, smotanu nemusíte pridávať. Prisypala som práškový cukor, štipku soli a čokoládu nalámanú na kúsky a roztopenú vo vodnom kúpeli. Masu som poriadne premiešala metličkou.

    Termix podľa Kuku - obrázok 1
  2. 2

    K správnej konzistencii som potrebovala želatínový stužovač so zemiakovým škrobom, tento od Dr. Oetkera používam aj do tvarohových plniek v zákuskoch.

    Termix podľa Kuku - obrázok 2
  3. 3

    Presnú polovicu obsahu sáčku som vsypala do pol deci studenej vody, rýchlo metličkou prešľahala a vzápätí som ju vmiešala do tvarohovej masy, lebo rýchlo rôsolovatie. Celú hmotu som poriadne premiešala a nechala vychladiť asi 3 hodiny. Z uvedených surovín mi vyšli 3 porcie. Budem rada, ak aj túto verziu vyskúšate a napíšete mi svoje postrehy.

    Termix podľa Kuku - obrázok 3

Diskusia k receptu

kukulienka71
@katka78 , ty k...o , na Ferda som zabudla! to na foto je najobľúbenejšia kniha môjho detstva, Svrček a mravce v reedícii:-) nemám toho veľa z tej doby, mixér používam, ide ako divý:-D musíš ten termix ochutnať, lebo sa s tebou nehrám...:-) Vďaka
jozka2
Vsetko exoticke,svrcek a mravc v akciii,ten turko eta nema chybu a ten tvoj nazov ma rozosmial,termix vyskusam aj ja,ale bez cokolady tu zatial musim obmedzovat,ale aj vanilkova verzia bude urcite dobra.
jarunka
Termix si nepamatam ale mame " Knizka Ferdy mravence" cesku verziu a "Mravce sa nedaju" tieto patrili medzi najoblubenesie knizky mojich deti.
sovka62
Ak návrat do detstva, tak kompletne, aj s literatúrou a mixérom! Úplne si ma dojala, Ferdu milujem a tú prefíkanú lienku by som si podala ešte aj dnes.
Tvoj výtvor sa mi páči tiež, pre mňa asi lepší vanilkový, čokoládový mi nechutil ani ten originálny (asi mi vadí kombinácia čokolády a kyselkavej chuti). Len si myslím, že už z názvu Termix je zrejmé, že táto pochúťka bola termizovaná (aj sa to uvádzalo na obale) a že by sa to asi malo nejakým spôsobom zahrievať. Myslím si, že preto mal takú pevnejšiu konzistenciu, úplne inú ako iné kyslomliečne výrobky.
kukulienka71
Ferdo mravec bol kultovou postavičkou tých čias:-))
Čo sa týka termizácie, má to byť krátke zahriatie hotového kyslomliečneho výrobku, v tomto prípade tvarohu, na 50-75°C na cca 20 sekúnd, čím sa predĺži jeho trvanlivosť, ale zároveň sa ničia aj prospešné baktérie kyslomliečneho produktu. Počas toho sa pridáva škrob a želatína, ktorá spôsobí patričnú konzistenciu, zahustí termix.
V domácich podmienkach je to termizovanie podľa mňa zbytočné, hotový tvarohový dezert konzumujeme skoro okamžite a ostanú v ňom aj prospešné baktérie, podľa mňa:-) Vychladený dezert som mala pekne hustý, kompaktný, taký, aký si pamätám...Ďakujem vám pekne, @jozka2 , @jarunka , @finczi , @sovka62
cesminaz
Jaaaj @kukulienka ...aj ja si spominam na termix..uz som ho 100 rokov nejedla :-) A Ferdo mravec bola naozaj skvela rozpravka..uz som na nu veru aj zabudla :-/ To boli veru ine casy...nie ako teraz.Teraz sa vsetko toci len okolo penazi,biznisu atd.Dakujem ti za krasnu spomienku na casy,kde este v "jednoduchosti" bola krasa a stastie,kde si ludia vedeli este cenit co mali a boli k sebe iny.. :-)
zolik
@kuku , tato knizka bola najoblubenejsia slovenska rozpravkova knizka mojich synov. Musela som im ju citat tak casto, ze ju dodnes den viem celu naspamät:
Tichucko, deti, ani muk!
Poviem vam pribeh z lesnych luk.
Bude to pribeh rozpravkovy
o mravcekoch a o svrckovi.
........
Ono je to vlastne taka mala kucharska kniha pre na najmensich.
........
"Ked padne sniezik na nas hrad,
my nebudeme hladovat.
Mudry si miesto tancovania
na zimu zavcas jedlo zhana."

Mile spomienky :-)
katka78
Svrčka a mravce nepoznám, alebo si skôr nepamätám. Knihy mám ale od detstva rada, v knižnici som bola varená-pečená. Fičala som na Troch pátračoch a ešte ako decko som čítala Perryho Masona, boli to také hrubé zelené knihy. Aj som to vyslovovala ako Mason, až potom mi triedna učiteľka na základnej povedala, že sa číta Mejzn. Nechcela mi veriť, že to čítam :-)
No teda ak ten termix musím ochutnať, to asi znamená, že si ho musím spraviť. Tak ja ho teda ukladám do KK a keď bude príležitosť, vyskúšam. Lebo veď aby sme sa naďalej hrali ;-)
sovka62
@katka78 , ten Perry Mason (a nielen on) u nás vychádzal v edícii Zelená knižnica. Keď som si prečítala tvoj komentár, hneď mi oči šibli vpravo, kde je knižnica a v nej celé police hrubých zelených kníh. Ak si budeš chcieť pripomenúť detské roky, len sa u nás zastav.
katka78
@sovka62 srdečne ďakujem :-) Áno, boli to tie knihy, pamätám aj Ellery Queen, Rex Stout, neskôr Ed McBain, Dick Francis a mnoho ďalších - detektívky, to bolo moje :-)
zolik
@katka78 + @sovka62 toto boli knihy "meho mladi". Citala som ich aj v noci s baterkou pod dekou, lebo som sa od nich nevedela odtrhnut, kym som nedocitala. A potom nevyspata do skoly. Alebo aj citanie pod lavicou. Moje oblubene boli hlavne "Nero Wolf". Ten chlapik ma svojho casu priam fascinoval. ;-)
kukulienka71
jéééj, @zolik , to vieš naspamäť, je to tak, ako si písala:-) som rada, že si tu zaspomínate;-) tú knihu som kúpila ako 10. vydanie z r.2010, dá sa aj objednať(originál sa nám už nezachoval) a mám aj Ferdo cvičí mravenisko v novom vydaní z r.2006:-)) čítame ho s malou... @katka78 , Troch pátračov som hltala so zatajeným dychom a mala som rada edíciu STOPY :-) to boli časy. Fakt budem rada, ak ten termix ochutnáš;-) @sovka62 , si milá, že sa zapájaš, aspoň si tu zaspomíname:-)
aroooo
krása aj recept ako aj spomienky na dávne čítanie, edíciu Stopy som mala prečítanú celú čo sa nachádzala v našej knižnici, aj spomínané detektívky, mayovky, verneovky, keď už nebolo, tak historické romány, cestopisy + Hanzelka-Zikmund, lekárske prostredie .... skrátka veľa, veľa, len nie povinné čítanie, to som niečo prečítala až teraz.....
margaretka28
@kukulienka recept určite výborný, ale mna si dostala s tou knižkou, Svrček a mravce, to bola najmilovanejšia knižka mojho dectva :-) Mala som také panoramatické leporelo a vždy som sa tešila na príbeh o mravčekoch, čo si usilovne ukladali zásoby na zimu a svrček iba vyhrával na husličkách :-))) Neskor som túto knižku chcela kúpiť aj detom, ale nikde som ju nezohnala.
kukulienka71
@aroooo , som rada, že sa ti tento recept aj čítanie okolo čítania páči:-) @margaretka , ja som bola vždy uveličená tými vyrezanými okienkami a priehľadmi na druhú stránku, knižky, ak ti urobím radosť, posielam ti fotku poslednej dvojstránky knižky, kde už mravce hodujú so svčrkom:-) Na obale knihy je uvedené, že "objednávky: www.mladeleta.sk" možno si vieš objednať;-)  fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/10703539_10202...
a recept dúfam vyskúšaš...
margaretka28
:-)))))) dakujééém,jasné , že vyskúšam...
ešte teraz si viem živo vybaviť, ako mi mama čítala - dujú vetry od strniska...
mariamka
termix a Danko, to mali aj moje deti najradsej, mne cokotermix pripomina aj obycajna pochutkova smotana s kakaom, co sa zvykne davat do smotanovej torty, pekne si sa vyhrala, aj retro foto pridala :)
havino
sa tu usmievam, ako slnko na hnoji, jaj veru detstvo naše, detstvo našich detí, ako dávno je tomu už ... ale k receptu, so želatínou som nerobila, ani ma nenapadlo veru, ale skús si namiešať pol na pol tvaroh so smotanou, u nás bolo obdobie, ked sa nechudlo a nerysovali svaly, tak som im do 7 dc pohárov každému svoj pripravovala kvázy termix a prešla mi kombinácia pochúťková s čokoládou, tam si rozriediš pomer od čokoládovej chuti až po kakaovú, len dosladiť trošku treba a kedže je to fakt, že chuťová bomba aj na koláče z času na čas dám,aj v tomto recepte je TU no len ako poleva s väčším pomerom čokolády, ale skús ak chceš porovnať
salinka
Asi patrím k staršej generácii. Pamätám si Ferda mravca, Truhlíka a aj to, ako sme v škole zadarmo dostávali termix a skoro nikomu nechutil (asi práve preto, že bol zadarmo:-) Dnes je všetko inak a termix si vyrobím podľa treba:-)
kukulienka71
@mariamka , chlapci majú radi smotanu a tvaroh, nepoznám takého, čo by nemal:-) @havino , áno, zvyknem robiť také natúr plnky s tvarohom a smotanou, aj smotanu s kakaom a cukrom miešam, keď už nič slakého doma nieto a je to veľká pochúťka, lepšia ako dnešné jogurty:-) ten kokosový koláčik som si uložila, ďakujem:-) @salinka , nevážili sme si tie mliečne desiate, lebo boli zadarmo:-) keby sme boli vtedy vedeli, aká "kvalita" nás čaká o pár rokov, isto by sme neboli ohŕňali nosom:-P Budem čakať na odozvu, ďakujem vám pekne všetkým:-)
katka78
No ako pekne sme si pospomínali na detstvo a knižky :-) @kukulienka71 ja som ten tvoj termix ešte ten deň vyskúšala, len som nemala čas dať na varechu. S tým želírovacím prípravkom som robila prvý raz, kúpila som taký aký máš na obrázku, ale nabudúce ho už nedám, mne ho tam netreba. Keď som to primiešala, bolo to ešte OK, ale v chladničke to potom zhustlo pre mňa až moc. Asi to tak má byť, ale mne to stačí aj bez toho :-) Chuťovo je výborný, nepresladený, akurát horký po čokoláde. Dobre mi padol, aj keď som mala len hrudkový tvaroh, tak nie je úplne hladký. Ďakujem pekne za recept, pochutila som si viac ako mi bolo treba :-)


salinka
@kukulienka , tak som vyskúšala túto maškrtu podľa teba:-) Na vzhľad vyzeral môj termix úplne ináč. Rozpustená čokoláda sa mi v tej studenej mase akoby vyzrážala na drobné kúsky čokolády. Takže niečo ako stracciatella :-)))))) Fajn pre efekt a tá chuť bola výborná, myslím, že si to správne namiešala. Foto som nestihla, dcéra uchmatla celý kelimok:-))) ďakujem za recept.
kukulienka71
@salinka , potešila si ma svojou odozvou:-) asi bol ten tvaroh fakt veľmi studený, ja som ho mala izbovej teploty, ale odporúčam fakt len jemný, nie hrudkovitý, to ešte na margo odozvy od @katka78. Takže vďaka za vyskúšanie termixu Stracciatella:-)) Nech dcére padne na zdravie! Pekný večer!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia