Terinky z foie gras s pomarančovou omáčkou fotorecept
Foto: sjuz
Jednoduché predjedlo, vhodné aj na sviatočný stôl. Príprava vôbec netrvá dlho, za to výsledok je chutný:)
príprava
na 80 °C
Suroviny
vykŕmená - |
|
1-2 PL |
|
|
|
|
|
1-2 PL - nemusí byť |
|
na ozdobu: | |
|
|
2 PL (suroviny na omáčku sú k jednej porcii teriny) |
|
1 PL |
|
|
Postup
-
1
Pečeň je dobré nechať vyloženú z chladničky, aby sa ohriala skoro na izbovú teplotu a zmäkla. Bude sa s ňou lepšie pracovať. Rozmačkáme ju lyžicou tak, aby v nej zostali kúsky - tie urobia mramorovanie teriny. Osolíme, okoreníme a pridáme koňak. Premiešame, a kto chce, môže dať aj creme fraiche alebo 1-2 PL sladkej smotany. Nie je to však nutné.
-
2
Pečeň natalčíme do formičiek vystlaných potravinárskou fóliou, ak nemáme "kokotniky" - to nenadávam - to je po rusky:) formy som si priniesla pred rokmi z Moskvy - môžeme terinku robiť aj v celku v nejakej inej forme. Dôležité je dobre ju natlačiť, aby zostalo čo najmenej vzduchu - bude pevnejšia. Dáme do vyhriatej rúry na 80 st. C na 20 - 25 minút maximálne.
-
3
Do kastróla dáme džem.
-
4
Prehrejeme a pridáme Marsalu. Premiešame, pol minútky povaríme a odstavíme.
-
5
Omáčka:
-
6
Teriny necháme riadne vychladiť prikryté v chladničke alebo vonku, ak je chladno. Pozor na domáce zvery, naša Brita chodila okolo ako hladný vlk a čmuchala a čmuchala...tak som teriny na plechu zabezpečila ešte poistkou - tehlou na plech:)) Servírujeme s omáčkou, chlebom alebo bagetou, na okraj dáme zopár kryštálikov soli a trošku balzamikovej redukcie na osvieženie.
no a pri tvojej kuchárčine sa nečuduj, že aj zo psa je už gurmán....
neviem len, či aj mrazenej pečeni stačí tých 8O°...
To kŕmenie je skutočne otrasné,maminka nikdy nepoužívala taký ten mlynček na kukuricu..zdalo sa jej to veľmi drastické,vždy iba citlivé ruky.No čo,ale keď je tá pečienka taká dobrá.