Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou fotorecept
Foto: pusta
Spravila som chutný teplý šošovicový šalát s údenou paprikou a na vrch šalátu som dala hrebienok z domácej údenej slaninky, podávala som s Zobraziť celý popisSpravila som chutný teplý šošovicový šalát s údenou paprikou a na vrch šalátu som dala hrebienok z domácej údenej slaninky, podávala som s čerstvo upečeným domácim chlebíkom.
porcie
príprava
na 90 °C
Suroviny
200 g |
|
1 ks |
|
3 strúčiky |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
10 guľôčok |
|
3 guľôčky |
|
100 ml |
|
2 ČL |
|
1 PL |
|
100 g |
|
podľa potreby na namočenie šošovice |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Večer som namočila šošovicu do studenej vody na 12 hodín, potom som vodu zliala, priviedla do varu, znovu som šošovicu scedila, týmto sa odstránia nadúvavé látky, opäť som šošovicu zaliala studenou vodou, pridala som soľ, bobkové listy, celé nové a čierne korenie, kožu z údenej slaniny, priviedla som do varu a varila som šošovicu na strednom plameni do mäkka - asi 30 minút.
-
2
Zatiaľ som domácu údenú slaninku nakrájala na silnejšie plátky, ktoré som z jednej pozdĺžnej strany zvisle pokrájala vo vzdialenosti asi 2 cm od seba, avšak nedokrojila asi 1,5 cm od bázy som nechala súvislý pás, tieto plátky slaninky som opiekla na rozpálenej domácej masti z oboch strán, až sa vytvorili "kohútie hrebienky", ktoré som vybrala na tanier, scedila som uvarenú šošovicu a nechala som ju dobre odkvapkať z vody na cedníku.
-
3
V horúcej masti s vypečeným tukom z údenej slaninky som opražila cibuľu pokrájanú na mesiačiky do zlatista, ...
-
4
...pridala som prelisovaný cesnak, krátko som ho opražila, kým sa pekne rozvoňal - asi 1 - 2 minúty,...
-
5
...stiahla som hrniec z ohňa, pridala som mletú údenú sladkú červenú papriku, rozmiešala,...
-
6
...nechala som ju úplne rozpustiť v tuku, hrniec som vrátila na plameň, pridala som domácu paradajkovú šťavu, 1 CL cukru kryštál, krátko spolu orestovala a rozmiešala dobre,...
-
7
...až bol základ hotový,...
-
8
...do tohoto paprikovo - paradajkovo - cibuľovo - cesnakového základu som pridala uvarenú šošovicu,...
-
9
...premiešala, nechala dobre prehriať a šošovicový šalát bol hotový, na záver som ho ochutila ešte octom.
-
10
Teplý šošovicový šalát som podávala s opraženými hrebienkami údenej slaninky a s čerstvo upečeným domácim chlebíkom.
-
11
Ide o pomerne jednoduché a rýchlo pripravené jedlo príjemnej sladkokyslej chuti, voňavé po cesnaku, cibuli, paradajkovej šťave, ktoré sa môže podávať samostatne ako obed alebo večera, tiež ako výborná príloha k rôznemu pečenému mäsu, má vynikajúcu chuť údenej papriky a údenej slaninky.
viem, že mnohým niektoré suroviny ako slaninka, domáca bravčová masť nepasuje, ale vynechať ich kompletne z diéty je ohromný omyl...pomaly odborníci nato prichádzajú....prepáč, že som sa rozpísal pod tvojím receptom....:)
k tej bravčovej masti, dlho bola zaznávaá tzv. odborníkmi a modernými trendami, avšak dnes prežíva svoju renesanciu a booom, je vedecky dokázané, že je zdravšia ako iné tuky, nielenže znesie vyššie teploty....
dokonca už aj bôčik vyhlásili za zdravý, a to verejne cez médiá lekári.
samozrejme treba mať na mysli, že všetko s mierou a v prvom rade dostatok pohybu. :-)))
nič sa nemá úplne vynechávať....
dakujem ti za krásnu pochvalu za super jedlo :-)*****
nedakuješ správne :-)
spýtaj sa mňa, lebo to len ja viem.
a môžem vedieť akú profesiu máš vlastne ty, ked sa zaujímaš o iné ako o recept???
dakujem ti vopred za odpoved.
A čo sa týka tej masti, je to fakt, aj keď dlho popieraný, nemusím byť ani odborník.....ja ju používam, určite nespravím guľáš na oleji, ani na tom zdravšom. A slanina má 1 bod, to je už dávno známe. Len niekoho niečo svrbí, tak sa tu vyvŕbi........
no áno, aj o tej masti a dokonca aj o bôčiku, že je zdravý, nie tak dávno, hovoril v TV MUDr. Bukovský aj pre laickú verejnosť :-)
vo všetkom i v poslednej vete máš veľkú pravdu DDD
len som nechápala, prečo si sa podakovala vyššie.
nie, nie som odborníčka na stravovanie.
neviem ti poradiť z tohoto hľadiska.
len som nechápala, prečo si sa podakovala vyššie.
nie, nie som odborníčka na stravovanie.
neviem ti poradiť z tohoto hľadiska.
pridať k šošovici tyčinku škorice a aníz, ev. iné koreniny poznám z arabskej kuchyne a z kuchyne Blízkeho východu, aj orientu , tieto kuchyne milujem, sú vynikajúce.
súhlasím s tebou :-)
aj robievam.
len sa ťa spýtam, Mirko, ak hovoríš o "hviezdičke" nemal si náhodou na mysli hviezdičku anízu?
dakujem za tvoj pekný komentár.
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*