Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou fotorecept

pusta - fotkapusta, 21. marca 2015
Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou (fotorecept)
Foto: pusta

Spravila som chutný teplý šošovicový šalát s údenou paprikou a na vrch šalátu som dala hrebienok z domácej údenej slaninky, podávala som s Zobraziť celý popisSpravila som chutný teplý šošovicový šalát s údenou paprikou a na vrch šalátu som dala hrebienok z domácej údenej slaninky, podávala som s čerstvo upečeným domácim chlebíkom.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 90 °C

Suroviny

200 g
1 ks
3 strúčiky
podľa chuti
2 ks
10 guľôčok
3 guľôčky
100 ml
2 ČL
1 PL
100 g
podľa potreby na namočenie šošovice
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Večer som namočila šošovicu do studenej vody na 12 hodín, potom som vodu zliala, priviedla do varu, znovu som šošovicu scedila, týmto sa odstránia nadúvavé látky, opäť som šošovicu zaliala studenou vodou, pridala som soľ, bobkové listy, celé nové a čierne korenie, kožu z údenej slaniny, priviedla som do varu a varila som šošovicu na strednom plameni do mäkka - asi 30 minút.

    Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ som domácu údenú slaninku nakrájala na silnejšie plátky, ktoré som z jednej pozdĺžnej strany zvisle pokrájala vo vzdialenosti asi 2 cm od seba, avšak nedokrojila asi 1,5 cm od bázy som nechala súvislý pás, tieto plátky slaninky som opiekla na rozpálenej domácej masti z oboch strán, až sa vytvorili "kohútie hrebienky", ktoré som vybrala na tanier, scedila som uvarenú šošovicu a nechala som ju dobre odkvapkať z vody na cedníku.

    Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V horúcej masti s vypečeným tukom z údenej slaninky som opražila cibuľu pokrájanú na mesiačiky do zlatista, ...

    Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala som prelisovaný cesnak, krátko som ho opražila, kým sa pekne rozvoňal - asi 1 - 2 minúty,...

    Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...stiahla som hrniec z ohňa, pridala som mletú údenú sladkú červenú papriku, rozmiešala,...

    Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...nechala som ju úplne rozpustiť v tuku, hrniec som vrátila na plameň, pridala som domácu paradajkovú šťavu, 1 CL cukru kryštál, krátko spolu orestovala a rozmiešala dobre,...

    Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...až bol základ hotový,...

    Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...do tohoto paprikovo - paradajkovo - cibuľovo - cesnakového základu som pridala uvarenú šošovicu,...

    Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...premiešala, nechala dobre prehriať a šošovicový šalát bol hotový, na záver som ho ochutila ešte octom.

    Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teplý šošovicový šalát som podávala s opraženými hrebienkami údenej slaninky a s čerstvo upečeným domácim chlebíkom.

    Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ide o pomerne jednoduché a rýchlo pripravené jedlo príjemnej sladkokyslej chuti, voňavé po cesnaku, cibuli, paradajkovej šťave, ktoré sa môže podávať samostatne ako obed alebo večera, tiež ako výborná príloha k rôznemu pečenému mäsu, má vynikajúcu chuť údenej papriky a údenej slaninky.

    Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

tassiedevil
nechcem sa opakovať, ale šošovica je najzdravšia strukovina zo všetkých, a doplnená tými dobrotami, super jedlo...:)*****
viem, že mnohým niektoré suroviny ako slaninka, domáca bravčová masť nepasuje, ale vynechať ich kompletne z diéty je ohromný omyl...pomaly odborníci nato prichádzajú....prepáč, že som sa rozpísal pod tvojím receptom....:)
1x pusta1
pusta1
Milý@tassiedevil , a zase máš pravdu vo všetkom :-)))
k tej bravčovej masti, dlho bola zaznávaá tzv. odborníkmi a modernými trendami, avšak dnes prežíva svoju renesanciu a booom, je vedecky dokázané, že je zdravšia ako iné tuky, nielenže znesie vyššie teploty....
dokonca už aj bôčik vyhlásili za zdravý, a to verejne cez médiá lekári.
samozrejme treba mať na mysli, že všetko s mierou a v prvom rade dostatok pohybu. :-)))
nič sa nemá úplne vynechávať....
dakujem ti za krásnu pochvalu za super jedlo :-)*****
pusta1
@tricia , ty nemáš čo robiť?
nedakuješ správne :-)
spýtaj sa mňa, lebo to len ja viem.
pusta1
@tricia , ozaj, ak sa smiem spýtať, na čo ti to je???
a môžem vedieť akú profesiu máš vlastne ty, ked sa zaujímaš o iné ako o recept???
dakujem ti vopred za odpoved.
evanaaa
ja síce šaláty nejem, ale šošovicu v podobe omáčky - prívarku som tiež dlho nemala....
A čo sa týka tej masti, je to fakt, aj keď dlho popieraný, nemusím byť ani odborník.....ja ju používam, určite nespravím guľáš na oleji, ani na tom zdravšom. A slanina má 1 bod, to je už dávno známe. Len niekoho niečo svrbí, tak sa tu vyvŕbi........
pusta1
@evanaaa , šošovica je veľmi zdravá strukovina, dá sa pripraviť na veľa rôznych spôsobov.
no áno, aj o tej masti a dokonca aj o bôčiku, že je zdravý, nie tak dávno, hovoril v TV MUDr. Bukovský aj pre laickú verejnosť :-)
vo všetkom i v poslednej vete máš veľkú pravdu DDD
1x pusta1
tricia
@pusta - nic v tom nehladaj ...ale ak by si bola odbornicka na stravovanie, tak by som sa opytala na jednu vec niekedy
pusta1
@tricia , to je v poriadku.
len som nechápala, prečo si sa podakovala vyššie.
nie, nie som odborníčka na stravovanie.
neviem ti poradiť z tohoto hľadiska.
pusta1
@tricia , to je v poriadku.
len som nechápala, prečo si sa podakovala vyššie.
nie, nie som odborníčka na stravovanie.
neviem ti poradiť z tohoto hľadiska.
kecemis
Dobra a syta sosovica. Ja robim podobne, ale davam viac zeleniny. A sosovicu varim aj s tycinkou skorice a hviezdickou anizu.
sheilinka01
Mna by teda zaujimalo, v akej televizii hovoril Bukovsky, ze mast a hlavne ten bocik su zdrave. To by som si rada pozrela.
pusta1
@kecemis - Milý Mirko, presne tak, mám aj také recepty so šošovicou, kde mám viac zeleniny.
pridať k šošovici tyčinku škorice a aníz, ev. iné koreniny poznám z arabskej kuchyne a z kuchyne Blízkeho východu, aj orientu , tieto kuchyne milujem, sú vynikajúce.
súhlasím s tebou :-)
aj robievam.
len sa ťa spýtam, Mirko, ak hovoríš o "hviezdičke" nemal si náhodou na mysli hviezdičku anízu?
dakujem za tvoj pekný komentár.
marika21
Šošovicový šalát som ešte nerobila. Mne osobne veľmi chutí v recepte v akomkoľvek, či je to polievka, prívarok.... KK5*
pusta1
@marika21 , skús, šošovicové šaláty sú výborné, či už samostatne alebo ako príloha k hlavnémuu jedlu, dajú sa rôzne kombinovať a sú veľmi zdravé:-)
dakujem za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia