Teplý šošovicový šalát s údenou paprikou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Spravila som chutný teplý šošovicový šalát s údenou paprikou a na vrch šalátu som dala hrebienok z domácej údenej slaninky, podávala som s čerstvo upečeným domácim chlebíkom.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 90 °C

Postup

  1. Večer som namočila šošovicu do studenej vody na 12 hodín, potom som vodu zliala, priviedla do varu, znovu som šošovicu scedila, týmto sa odstránia nadúvavé látky, opäť som šošovicu zaliala studenou vodou, pridala som soľ, bobkové listy, celé nové a čierne korenie, kožu z údenej slaniny, priviedla som do varu a varila som šošovicu na strednom plameni do mäkka - asi 30 minút.
  2. Zatiaľ som domácu údenú slaninku nakrájala na silnejšie plátky, ktoré som z jednej pozdĺžnej strany zvisle pokrájala vo vzdialenosti asi 2 cm od seba, avšak nedokrojila asi 1,5 cm od bázy som nechala súvislý pás, tieto plátky slaninky som opiekla na rozpálenej domácej masti z oboch strán, až sa vytvorili "kohútie hrebienky", ktoré som vybrala na tanier, scedila som uvarenú šošovicu a nechala som ju dobre odkvapkať z vody na cedníku.
  3. V horúcej masti s vypečeným tukom z údenej slaninky som opražila cibuľu pokrájanú na mesiačiky do zlatista, ...
  4. ...pridala som prelisovaný cesnak, krátko som ho opražila, kým sa pekne rozvoňal - asi 1 - 2 minúty,...
  5. ...stiahla som hrniec z ohňa, pridala som mletú údenú sladkú červenú papriku, rozmiešala,...
  6. ...nechala som ju úplne rozpustiť v tuku, hrniec som vrátila na plameň, pridala som domácu paradajkovú šťavu, 1 CL cukru kryštál, krátko spolu orestovala a rozmiešala dobre,...
  7. ...až bol základ hotový,...
  8. ...do tohoto paprikovo - paradajkovo - cibuľovo - cesnakového základu som pridala uvarenú šošovicu,...
  9. ...premiešala, nechala dobre prehriať a šošovicový šalát bol hotový, na záver som ho ochutila ešte octom.
  10. Teplý šošovicový šalát som podávala s opraženými hrebienkami údenej slaninky a s čerstvo upečeným domácim chlebíkom.
  11. Ide o pomerne jednoduché a rýchlo pripravené jedlo príjemnej sladkokyslej chuti, voňavé po cesnaku, cibuli, paradajkovej šťave, ktoré sa môže podávať samostatne ako obed alebo večera, tiež ako výborná príloha k rôznemu pečenému mäsu, má vynikajúcu chuť údenej papriky a údenej slaninky.