Tekvicový prívarok fotorecept

27janka - bez fotky27janka, 24. mája 2016
Tekvicový prívarok (fotorecept)
Foto: 27janka

Tekvica pochádza z Ameriky, už od pradávna využívali nielen plody tekvice a jadierka z nej, obkladom z listov si liečili vyvrtnutý členok, Zobraziť celý popisTekvica pochádza z Ameriky, už od pradávna využívali nielen plody tekvice a jadierka z nej, obkladom z listov si liečili vyvrtnutý členok, či koleno. Tekvica má vysoký obsah vitamínu C, beta karoténu, obsahuje tiež vitamíny E, B1, B2. Ešte si počkám, kým bude úroda tekvice v záhrade, dnes ma však pri nákupe zaujali dve mladé tekvice a mala som po starosti čo na obed. V škole som prívarky nejedla vôbec, nechutili mi, no vekom som im prišla na chuť nielen ja.

3
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1200 g mladá
2 PL
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Tekvicu očistíme, dužinu vydlabeme. Dužina má vysoký obsah vitamínov, nevyhodíme ju. (Dala som ju do hrnca s vodou, nechala povariť, potom precedila a mala som vývar do zemiakovej polievky).

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú tekvicu si postrúhame na hrubšom strúhadle.

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca si dáme 2 polievkové lyžice masla, rascu, nastrúhanú tekvicu a varíme 10 - 15 minút, mladú tekvicu netreba variť dlho, ani podlievať, pustí šťavu. Po 15 minútach pridáme nasekaný kôpor, posolíme a krátko povaríme.

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do smotany na varenie dáme 2 polievkové lyžice hladkej múky, poriadne rozmiešame, vylejeme do prívarku, necháme krátko povariť a môžeme podávať. Mne najviac chutí tekvicový prívarok s varenými zemiakmi a volským okom.

    Tekvicový prívarok (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

mijaita
Líbí se mi že tam nemáš cukr a ocet. Takhle mi moc chutná. Dlouho jsem ho nemela, diky za pripomenuti !
27janka
@Mijaita (25.5.2016 07:07)

Ďakujem, k tomu prívarku mi cukor a ocot nechýba, dôležitý je kôpor, ktorý mu dodá tú správnu chuť.
evanaaa
Práve dnes som ho robila, rascu nedávam a kôpor až pri konci, pred vypnutím. Keďže tekvica je fádnej chuti, ja sladenie a okyslenie nevynechám, (kôpor mám v octe), cukor síce nedávam, ale sladidlo a hneď je chuť lepšia. K tomu som podusila mäso na šťave, tak nám to najviac chutí.
27janka
@Evanaaa (25.5.2016 20:28)
kôpor som dala tiež až pred dokončením, doma sladíme málo, cukor nám nechýba, ocot tiež, a rascu do tekvicového prívarku dávala moja mama, je to taký rodinný recept...
27janka
@Mesiar50 (25.5.2016 20:55)

ďakujem pekne, ako som už písala Evanee, je náš rodinný recept.
marika21
Výborný recept. Takéto jedlo mi chutí. Teraz rastie čerstvý kôpor. 5*
bembo
Výborný recept.ja ho robím tak,že orestujem cibuľku,dám cukor aby skaramelizoval,pokračujem podľa teba,rascu nedávam,a nakoniec dochutím citrónovou šťavou,poprípade octom.no chcem vyskúšať aj podľa tvojho receptu,možno že mi bude rovnako dobre chutiť ako ten môj.mám rád zmeny.už sa mi stalo že som svoj recept upravil podľa iného podobného,a chutil mi viac ako ten môj pôvodný.prajem pekný deň
marienka44
Kopor sa pridava kvôli nadúvaniu, ako rasca. my dávame aj rascu, aj kopor. Az po vypnuti plamena davam kopor, aby si zachoval farbu, chut a účinky.
Cukor je ako chuťový katalyzátor, len 1 KL. Pridávam aj 1 bobkový list.
Jaj, ci by som si dala Tvoje jedlo, zboznujem ho tak, ako si ho naservírovala.
27janka
@Bembo (26.5.2016 18:05)

tiež rada kombinujem a prispôsobujem si recepty podľa chuti a nálady, naozaj niekedy je výsledok skvelý, tak ako píšeš si varím prívarok z fazuľových strukov.
27janka
@Marienka44 (26.5.2016 19:25)

tekvicový prívarok moje obľúbené jedlo, prívarky každý robí podľa svojho gusta, sú rýchlo hotové a zasýtia, ten svoj už poslať neviem, chutil nám všetko sme zjedli na posedenie....
garanco
Tekvicový prívarok máme aj my radi, robievam ho podobne ako Ty, smotanu používam kyslú pochúťkovú ( tak ako robievala moja mama), kópor dávam hodne, ale až do odstaveného prívarku.
Dužinu dávam tiež povariť a pokiaľ si postrúham tekvicu, tak sa uvarí a potom ju použijem do prívarku .
Ale si mi narobila chute!!!
garanco
@Garanco (26.5.2016 20:27)

Teda do prívarku použijem vývar z dužiny (nejeko nejasne som to napísala-:) )
haji
Prívarok z tekvice je velmi dobrá věc! S receptem se dá pracovat všemi směry - od konzistence /nastrouhám a rozdusím základ/ - pak dodám třeba na kostičky nebo na hruběji nastrouhané další části tekvice. Nemusíte pak zahušťovat moukou. Dochucení /cukr, ocet, různé druhy koření/ je na každého momentální chuti. Někdy přidávám na drobno nakrájenou papriku - zajímavá chuť, barva i struktura. Fantazii se meze nekladou.
Bezva fota, postup - fajn rychlovka i k masu. Mávám, Jani!
haji
@Haji (26.5.2016 21:07)
Poznámka : někdy dělám se smetanou, jindy bez smetany - podle momentální chuti a také vzhledem k podávanému masu, vejci, uzenině a také příloze /brambory, knedlík, chléb/.
spekacka
Tak to má asi každý rád. Odkedy som to raz urobila deťom, tak je to odvtedy ich najobľúbenejšie jedlo
27janka
@Garanco (26.5.2016 20:27)

ja tiež niekedy dávam pochúťkovú smotanu, chute som narobila viacerým...
27janka
@Haji (26.5.2016 21:15)

Haji, dobré nápady, ako i jednoduchý prívarok obmeniť, tiež niekedy robím s mäsom, bez smotany som zatiaľ neskúšala, vďaka tvojmu nápadu skúsim
27janka
@Spekacka (27.5.2016 15:30)

to si dobrá, môj syn ho má rád, ale nie často, dcéra ani náhodou....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia