Foto: 27janka
Tekvica pochádza z Ameriky, už od pradávna využívali nielen plody tekvice a jadierka z nej, obkladom z listov si liečili vyvrtnutý členok, Zobraziť celý popisTekvica pochádza z Ameriky, už od pradávna využívali nielen plody tekvice a jadierka z nej, obkladom z listov si liečili vyvrtnutý členok, či koleno. Tekvica má vysoký obsah vitamínu C, beta karoténu, obsahuje tiež vitamíny E, B1, B2. Ešte si počkám, kým bude úroda tekvice v záhrade, dnes ma však pri nákupe zaujali dve mladé tekvice a mala som po starosti čo na obed. V škole som prívarky nejedla vôbec, nechutili mi, no vekom som im prišla na chuť nielen ja.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Tekvicu očistíme, dužinu vydlabeme. Dužina má vysoký obsah vitamínov, nevyhodíme ju. (Dala som ju do hrnca s vodou, nechala povariť, potom precedila a mala som vývar do zemiakovej polievky).
-
2
Očistenú tekvicu si postrúhame na hrubšom strúhadle.
-
3
Do hrnca si dáme 2 polievkové lyžice masla, rascu, nastrúhanú tekvicu a varíme 10 - 15 minút, mladú tekvicu netreba variť dlho, ani podlievať, pustí šťavu. Po 15 minútach pridáme nasekaný kôpor, posolíme a krátko povaríme.
-
4
Do smotany na varenie dáme 2 polievkové lyžice hladkej múky, poriadne rozmiešame, vylejeme do prívarku, necháme krátko povariť a môžeme podávať. Mne najviac chutí tekvicový prívarok s varenými zemiakmi a volským okom.
Ďakujem, k tomu prívarku mi cukor a ocot nechýba, dôležitý je kôpor, ktorý mu dodá tú správnu chuť.
kôpor som dala tiež až pred dokončením, doma sladíme málo, cukor nám nechýba, ocot tiež, a rascu do tekvicového prívarku dávala moja mama, je to taký rodinný recept...
ďakujem pekne, ako som už písala Evanee, je náš rodinný recept.
Cukor je ako chuťový katalyzátor, len 1 KL. Pridávam aj 1 bobkový list.
Jaj, ci by som si dala Tvoje jedlo, zboznujem ho tak, ako si ho naservírovala.
vďaka, jednoduché a chutné....
tiež rada kombinujem a prispôsobujem si recepty podľa chuti a nálady, naozaj niekedy je výsledok skvelý, tak ako píšeš si varím prívarok z fazuľových strukov.
tekvicový prívarok moje obľúbené jedlo, prívarky každý robí podľa svojho gusta, sú rýchlo hotové a zasýtia, ten svoj už poslať neviem, chutil nám všetko sme zjedli na posedenie....
Dužinu dávam tiež povariť a pokiaľ si postrúham tekvicu, tak sa uvarí a potom ju použijem do prívarku .
Ale si mi narobila chute!!!
Teda do prívarku použijem vývar z dužiny (nejeko nejasne som to napísala-:) )
Bezva fota, postup - fajn rychlovka i k masu. Mávám, Jani!
Poznámka : někdy dělám se smetanou, jindy bez smetany - podle momentální chuti a také vzhledem k podávanému masu, vejci, uzenině a také příloze /brambory, knedlík, chléb/.
ja tiež niekedy dávam pochúťkovú smotanu, chute som narobila viacerým...
Haji, dobré nápady, ako i jednoduchý prívarok obmeniť, tiež niekedy robím s mäsom, bez smotany som zatiaľ neskúšala, vďaka tvojmu nápadu skúsim
to si dobrá, môj syn ho má rád, ale nie často, dcéra ani náhodou....