Tekvicový prívarok (fotorecept)
Autor receptu: 27janka
Tekvica pochádza z Ameriky, už od pradávna využívali nielen plody tekvice a jadierka z nej, obkladom z listov si liečili vyvrtnutý členok, či koleno. Tekvica má vysoký obsah vitamínu C, beta karoténu, obsahuje tiež vitamíny E, B1, B2. Ešte si počkám, kým bude úroda tekvice v záhrade, dnes ma však pri nákupe zaujali dve mladé tekvice a mala som po starosti čo na obed. V škole som prívarky nejedla vôbec, nechutili mi, no vekom som im prišla na chuť nielen ja.
3 porcie |
15 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Tekvicu očistíme, dužinu vydlabeme. Dužina má vysoký obsah vitamínov, nevyhodíme ju. (Dala som ju do hrnca s vodou, nechala povariť, potom precedila a mala som vývar do zemiakovej polievky).
- Očistenú tekvicu si postrúhame na hrubšom strúhadle.
- Do hrnca si dáme 2 polievkové lyžice masla, rascu, nastrúhanú tekvicu a varíme 10 - 15 minút, mladú tekvicu netreba variť dlho, ani podlievať, pustí šťavu. Po 15 minútach pridáme nasekaný kôpor, posolíme a krátko povaríme.
- Do smotany na varenie dáme 2 polievkové lyžice hladkej múky, poriadne rozmiešame, vylejeme do prívarku, necháme krátko povariť a môžeme podávať. Mne najviac chutí tekvicový prívarok s varenými zemiakmi a volským okom.