Tekvicové placečky

teniska - fotkateniska, 23. júla 2014
Tekvicové placečky
Foto: teniska

Možno notoricky známy recept, ale potešil ma výsledok - aj chuťovo aj vizuálne, tak ho sem pripájam :)

20 minút
príprava

Suroviny

1 ks
2 ks
6-8 lístkov
2 strúčiky
cca 6 PL




Postup

  1. 1

    Víkend u babičky priniesol stredne veľkú tekvicu, tak poďme na to: Tekvicu prerežeme, vydlabeme semiačkovú dužinu rovno do smetí (alebo ak ju viete zužitkovať tak do misky) a tekvicu postrúhame. Do postrúhanej tekvicu pretlačíme strúčik cesnaku, rozklepneme obe vajíčka, pridáme čerstvú nasekanú bazalku. Ochutíme vegetou, soľou a mletým čiernym korením. Premiešame a necháme chvíľku postáť, aby tekvica pustila šťavu. (Takto to je v pôvodnom recepte, úprimne nerozumiem, prečo nestačí tekvicu len osoliť a tak čakať kým pustí šťavu - aspoň by sme boli menej zašpinené pri žmýkaní :-/. Najbližšie skúsim asi tak.)

  2. 2

    Po chvíľočke tekvica pustí šťavu a tak túto zmes preklopíme na sitko, a poriadne vyžmýkame. Čím menej šťavy nám ostane v zmesi, tým menej múky bude treba pridávať. Vrátime naspäť do misky a pridávame po PL polohrubú múku. Uvidíme sami/samé koľko bude treba, cesto by malo byť také hustejšie, mazľavé. Mne to vyšlo cca okolo 6PL - možno by znieslo aj viac, ale nechcela som aby boli veľmi múčne.

  3. 3

    Rozpálime olej a lyžicou naňom tvarujeme placky (alebo použijeme, ako v mojom prípade, panvicu na volské oká:) ). Opečieme z oboch strán a tadá! :)

Diskusia k receptu

rea1
môžem vrele odporúčať, je to naozaj dobré. známy recept, ktorý sa u nás robieva už priam desaťročia, len bez vegety a bazalky. ja tie placky takisto pečiem na lievancovej panvici ale dobre sa dajú spraviť aj na papieri v trúbe.
teniska
@rea1 - srdečne ďakujem, aj za tip v trúbe! :) určite vyskúšam, to mi nikdy nenapadlo :)
pacik
Nám chutí aj zmes vyliata na pomastený plech a upečená v rúre, je to menej pracné. Upečené pokrájame a na tanieri polejeme rozpusteným maslom :-)
rastlinka78
Narobila si mi chute. Hneď by som si dala. Ale u nás to je tak: Manžel povie vyprážané je škodlivé, ja prívarok moc nemusím, tak sa potom iba pozerám na tekvicu ako hnije :(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia