Tarte tatin (fotorecept)
Autor receptu: amelie
Nasla som tu recept na oblubenu tarte tatin. Kedze ju robim trochu inak, pridavam recept na vyskusanie.
6 porcií |
25 minút príprava |
35 minút tepelná úprava |
Postup
- Dno okruhlej formy na kolace vylozime platkami masla a zasypeme ich polovicou cukru.
Osupeme jablka, vyberieme jadrince a jablka pokrajame na vacsie kusy. Pokvapkame citronovou stavou a konce zarovname, aby boli kusy rovnomerne vysoke. Poukladame ich do formy tesne k sebe a trosku vtlacime do cukru. Medzi jablkami a okrajom formy nechame 1-2 cm volneho miesta. posypeme zvysnym cukrom zmiesanym so skoricou a vlozime na 15-20 minut skaramelizovat do rury predhriatej na 180 stupnov.
- Rozvalkame vychladnute cesto tak, aby bolo o kusok vacisie ako forma. Recept na Pate brisee (krehke maslove cesto)
. Pomocou valceka ho prenesieme na skaramelizovane jablka. - Okraje cesta zosunieme do formy a dobre popritlacame okolo jablk, nepritlacame ho priamo na jablka. Povrch popichame vidlickou a dame na 15 minut piect.
- Po upeceni tarte tatin vyberieme z rury a okamzite priklopime podnosom vacsim, ako je forma, v ktorej sa kolac piekol.
- Jednym pohybom podnos spolu s formou preklopime. Musime davat pozor, aby nam horuci karamel nevytiekol na ruky. Keby sme kolac nepreklopili na podnos hned po vybrati z rury, karamel by stvrdol a zostal by na dne.
- Tarte tatin sa zvykne podavat s creme fraiche, hustou smotanou.