Tarte tatin (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Nasla som tu recept na oblubenu tarte tatin. Kedze ju robim trochu inak, pridavam recept na vyskusanie.

6
porcií
25 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dno okruhlej formy na kolace vylozime platkami masla a zasypeme ich polovicou cukru. Osupeme jablka, vyberieme jadrince a jablka pokrajame na vacsie kusy. Pokvapkame citronovou stavou a konce zarovname, aby boli kusy rovnomerne vysoke. Poukladame ich do formy tesne k sebe a trosku vtlacime do cukru. Medzi jablkami a okrajom formy nechame 1-2 cm volneho miesta. posypeme zvysnym cukrom zmiesanym so skoricou a vlozime na 15-20 minut skaramelizovat do rury predhriatej na 180 stupnov.
  2. Rozvalkame vychladnute cesto tak, aby bolo o kusok vacisie ako forma. Recept na Pate brisee (krehke maslove cesto)
    . Pomocou valceka ho prenesieme na skaramelizovane jablka.
  3. Okraje cesta zosunieme do formy a dobre popritlacame okolo jablk, nepritlacame ho priamo na jablka. Povrch popichame vidlickou a dame na 15 minut piect.
  4. Po upeceni tarte tatin vyberieme z rury a okamzite priklopime podnosom vacsim, ako je forma, v ktorej sa kolac piekol.
  5. Jednym pohybom podnos spolu s formou preklopime. Musime davat pozor, aby nam horuci karamel nevytiekol na ruky. Keby sme kolac nepreklopili na podnos hned po vybrati z rury, karamel by stvrdol a zostal by na dne.
  6. Tarte tatin sa zvykne podavat s creme fraiche, hustou smotanou.