Ťahaný závin - štrúdľa

salviana999 - bez fotkysalviana999, 26. mája 2015

Ťahaný závin som videla robiť prvýkrát až keď som sa vydala. Piekla ho svokra.Nepotrebovala som za nutné vedieť ho robiť. Ale starká nám Zobraziť celý popisŤahaný závin som videla robiť prvýkrát až keď som sa vydala. Piekla ho svokra.Nepotrebovala som za nutné vedieť ho robiť. Ale starká nám bohužiaľ zomrela, a manželova láska ku štrúdli ostala. Tak kvôli nemu som sa to naučila. A vždy ma potešia iskričky v jeho očiach, keď máme doma makovú štrúdľu s višňami.A nemám inú fotku, len túto .

100 minút
príprava
35-40 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
štipka
1 ks celé čerstvé
1 PL
1 PL
cca 200 ml vlažná
Plnka:
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Na potretie:
 (mlieko)




Postup

  1. 1

    Múku si preosejeme na dosku. Pridáme do nej soľ, roztopenú masť, vajíčko, ocot a postupne prilievame vodu. Tú dávame podľa potreby. Aby cesto bolo také akurát.Všetko spolu spracujeme, trvá to dosť dlho oproti iným druhom ciest. Buchneme ho na dosku a vyťahujeme do výšky a znovu buchneme a tak ďalej dookola. Mne to trvá trištvrte hodiny poriadneho búchania a miesenia. ale odvďačí sa vám výborným výsledkom.

  2. 2

    Potom cesto vytvarujeme do bochníka a na pomúčenej doske prikryjeme nahriatym hrncom alebo misou. Ja to ešte zakryjem utierkou, nech rýchlo nevychladne. Necháme odpočívať polhodinu.

  3. 3

    Po polhodine cesto vyberiem, na stôl prestriem obrus a pomúčim. Cesto si trošku rozvaľkám a slabo potriem olejom alebo masťou. Natriem si aj ruky , vopchám ich pod cesto a pomaly od stredu cesto vyťahujem. Ako sa zväčšuje, obieham okolo celého stola ako obežnica a ťahám. mali by sa cez neho dať prečítať noviny. ale ak to naprvýkrát nevyjde, nevadí.

  4. 4

    Keď je cesto vytiahnuté, hrubé kraje obstrihám, cesto potriem roztopeným maslo a dám na neho plnku podľa chuti. Na makovú poukladám aj višne, tak to máme radi. Pomocou obrusa štrúdľu zviniem a preložím na plech. Potom ju upečiem a už len maškrtíme. :)

Diskusia k receptu

marienka44
@Salviana999 , pekne popísaný postup. Ja tiež ťahávam štrúdlu. Do cesta dávam len žĺtok, nie celé vajce a hladkú múku. V bode č. 1 si zabudla uvieť, že si pridala aj ocot.
Pred pečením netreba štrúdlu potrieť olejom alebo vajíčkom?
Najbližšie budem postupovať podľa teba, ked budú jablká štrúdlovky.:-)
salviana999
Ďakujem za upozornenie, ten ocot som naozaj zabudla napísať. A zdá sa mi, že som aj potierala masťou alebo mliekom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia