Ťahaný závin - štrúdľa
Autor receptu: salviana999
Ťahaný závin som videla robiť prvýkrát až keď som sa vydala. Piekla ho
svokra.Nepotrebovala som za nutné vedieť ho robiť. Ale starká nám bohužiaľ zomrela,
a
manželova láska ku štrúdli ostala. Tak kvôli nemu som sa to naučila. A vždy ma potešia
iskričky v jeho očiach, keď máme doma makovú štrúdľu s višňami.A nemám inú fotku,
len túto .
100 minút príprava |
35-40 minút na 170 °C |
Postup
- Múku si preosejeme na dosku. Pridáme do nej soľ, roztopenú masť, vajíčko, ocot a postupne prilievame vodu. Tú dávame podľa potreby. Aby cesto bolo také akurát.Všetko spolu spracujeme, trvá to dosť dlho oproti iným druhom ciest. Buchneme ho na dosku a vyťahujeme do výšky a znovu buchneme a tak ďalej dookola. Mne to trvá trištvrte hodiny poriadneho búchania a miesenia. ale odvďačí sa vám výborným výsledkom.
- Potom cesto vytvarujeme do bochníka a na pomúčenej doske prikryjeme nahriatym hrncom alebo misou. Ja to ešte zakryjem utierkou, nech rýchlo nevychladne. Necháme odpočívať polhodinu.
- Po polhodine cesto vyberiem, na stôl prestriem obrus a pomúčim. Cesto si trošku rozvaľkám a slabo potriem olejom alebo masťou. Natriem si aj ruky , vopchám ich pod cesto a pomaly od stredu cesto vyťahujem. Ako sa zväčšuje, obieham okolo celého stola ako obežnica a ťahám. mali by sa cez neho dať prečítať noviny. ale ak to naprvýkrát nevyjde, nevadí.
- Keď je cesto vytiahnuté, hrubé kraje obstrihám, cesto potriem roztopeným maslo a dám na neho plnku podľa chuti. Na makovú poukladám aj višne, tak to máme radi. Pomocou obrusa štrúdľu zviniem a preložím na plech. Potom ju upečiem a už len maškrtíme. :)