Ťahaná tvarohová štrúdla fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 23. júla 2013
Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept)
Foto: cesminaz

Receptov na štrúdľu je tu už naozaj niekoľko. Ale popozerala som sa a takúto som tu nenašla. Mám ju z českého časopisu "Katka special-Najlepšie Zobraziť celý popisReceptov na štrúdľu je tu už naozaj niekoľko. Ale popozerala som sa a takúto som tu nenašla. Mám ju z českého časopisu "Katka special-Najlepšie recepty" a je naozaj výborná a cesto zvládne fakt aj začiatočník ;-)). Vrelo odporúčam.

45-50 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
2 ks
2 PL
 štipka
125 ml
50 g na potretie
Plnka:
1 ks
 podla chuti
2 bal.
1 ks
 pokrájané na kocky




Postup

  1. 1

    Z tejto davky vyjdu 2 štrúdle.V miske si zmiešame suroviny,múku,sol,žľtky a vlažnú vodu.Vypracujeme mäkké pružné cesto,ktoré sa má oddelovať od misky.

    Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom vybereme z misky a dalej ešte 10 minút dobre cesto premiesime na doske,kludne poriadne pritlačme a niekolkokrát ho "hodme"=buchnime poriadne o dosku :-))) ..ak bude treba,trolinku muky podsypme.Ale ináč by netrebalo podsypať,lebo cesto je vláčne nelepí sa a velmi dobre sa s ním pracuje :-)

    Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ked sme už cesto-bochníček poriadne premiesili a dobúchali :-))) ho natreme zohriatým tekutým maslom.

    Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poriadne potretý bochníček necháme zakrytý odpočívať 30 minút.Zakrytý musí byť aby neuschol.

    Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým nám cesto odpočíva,si spravíme plnku.Ja som zmiešala tvaroh,kryštálový a vanilkový cukor,žľtok a hrozienka.Ale pravdaže si môže každý spraviť plnku podla svojej chuti :-)

    Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 30tich minutách bochníček prekrojíme na polovicu.Jednu polovicu položíme na pomúčenú dosku(nemiesit!!) a vyváľkame na velkosť taniera.Potom cesto z dosky preložíme na čistú suchu utierku a natreme vrch tekutým maslom.

    Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Teraz ruky zasunieme pod cesto a opatrne ho vyťahujeme smerom von,až bude tenké a pokryje celú utierku.

    Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    S cestom sa naozaj perfektne pracuje,bez problémov sa naťahuje ;-) zvládne to aj začiatočník..

    Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Teraz si porosýpame plnku,asi tak na polovicu cesta.Okraje nechajme asi 3cm volné,bez plnky.Ja som dala na polovicu tvarohovej plnky ešťe na kocky pokrájané marhuľe,je to velmi chutné ;-D

    Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Teraz štrúdlu opatrne pomocou utierky skrútime.Hrubšie okraje bud odkrojíme dole a zavinieme do štrúdli splnkou,alebo ich pred točením zahneme 3-4cm dovnútra a potom štrúdlu stočíme.Ja som nato zabudla...potom som ich podsunula :-))

    Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na plech vyložený papierom položíme štrúdlu a natreme ju tekutým maslom.Kto chce mať chrumkavý vrch,stačí natreť bielkom.Dáme piecť do rúry,ktorú sme si dopredu rozohriali na 180°C na 25-30 minút,vlastne do zlatohneda :-) kto aku ma ruru.

    Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po upečení necháme vychladnúť..

    Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...a už len nakrájame a posypeme práškovym cukrom.. Prajem vám dobrú chuť ;-)

    Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

ywett
teda klobúk dole, mne by sa to určite nepodarilo, ale podľa tvojho receptu by som to možno zvládla...nemám odvahu na ťahanú štrúdľu, preto som to ani raz ešte nevyskúšala....nádhera!....kk:)
zdezda
:-) to je nádhera, koľkýkrát si ich už robila, že sa ti tak krásne pracovalo s cestom a tak super sa ti vydarili? s tými marhuľkami je fajn nápad, tvaroh a marhule je chutná kombinácia
izabella929
zaslúžená fajnotka.-)) krásne sa ti vydarila...robievam, viem, čo je to za fuška...je veľmi pekná aj chutná.-)
radost
ach-bože-slasť..kúsok si tak môcť dať..:-)
tatranka
Áno,bravo!!!!! Toto je tá správna ťahaná štrúdľa.Niektoré varecháčky vyznačia recept,akože štrúdľa a pri tom je cesto váľkané / hoci na tenko,tenúčko./ Dármo,štrúdľa má byť ťahaná! Vtedy je to štrúdľa.Iné zvinute cestá a plnené,sú len záviny!
Tvoja štrúdľa je veľmi pekná ! Robievam a máme ju veľmi radi.
medovnicek
ja som práve v nedeľu pozerala na Sladké babičky a aj tam ťahali štrúdľu, páči sa mi aj tento tvoj postup
cesminaz
@ywett :-) dakujem pekne,ale ver mi ze to nieje take tazke..najmä s tymto cestom!!-ono sa to natahuje ako zuvacka :-))) urcite by si to zvladla aj ty @zdezda dakujem :-) no robila som ju uz zoparkrat,aj mam uz niake tie skusenosti s natahovanim cesta :-) ale ver mi,ze toto cesto ponatahovat by podla mna zvladol aj novacik
cesminaz
@izabella :-) dakujem za mili komentik,videla som aj tvoje strudlove recepty co si napiekla ;-D su krasne a urcite chutia super @radost :-) ja by som ti rada kusok poslala @tatranka dakujem pekne za pochvalu a tvoj mili komentar :-) tvoju strudlu som bola videla uz predtym a vyzera naozaj uzasne...stym makom musi byt bozska!! @medovnicek :-) dakujem za komentik
vlasatka
Taak na takúto štrudlu sa chystám už hodne dlho. Asi sa na to dám, veď podľa obrázku to nevyzerá tak zložito. Prosím ťa, odkiaľ máš ten drevený valček? Také som iba v telke videla a veľmi sa mi pozdáva. Super, pekný postup....
akeber
na 1 * , recept si ukladám a určite vyskúšam vďaka
cesminaz
@sladkacokolada :-) dakujem a budem rada ak vyskusas @vlasatka vobec to nieje zlozite,urcite to zvladnes aj ty ;-) ten valcek mam este od mojej mami,takze je uz dost stary,ale sluzi este stale super ;-D je asi z kvalitneho dreva... @akeber :-) dakujem ti za pekny komentik
mariamka
pekna praca @cesminaz :) naozaj krasne vypecene strudle, mavala som take "strudlove obdobie" ked som bola schopna kazdy tyzden robit tahanu, naozaj, ked clovek do toho pride, nie je to az take zlozite, ak je dobre cesto :) ja som davala aj lyzicku octu a zakryvala nahriatym kastrolom.. potierala bravcovou mastou, uzasne boli, dako som zlenivela, uz len take hrk-hrk :))
cesminaz
@mariamka dakujem ti za pekny komentik :-) presne ako hovoris..ked clovek do toho pride,je to naozaj jednoduche.Viem ze vo viacerych receptoch na strudlu sa dava aj ocot,ale sem nejde a cesto je fakt perfektne ;-) ako zuvacka :-))) @tinca :-) no ano..."stara" dobra strudla :-))
adriana14
strudla vyzera fantasticky, urcite ju skusim. V surovinach uvadzas aj 2 PL oleja, ale v postupe som ho nenasla. Ten olej ide do cesta?
lucynka777
vynikajuca strudla :-) mozem len odporucit. Robila som 1x a hned sa aj vydarila. Cesticko je fakt uzasne a lahko sa s nim manipuluje
nelluska1510
Ahoj mam 21 rokov a mama mi vzdy hovorievala ze nech nevymyslam s tahanou strudlou a dnes som sa odhodlala a podarila sa je vyborna :) mozem sa pochvalit s 1 tahanou strudlou len skoda ze sa nemozem pochvalit mojej babke ktora denne robievala taketo strudlicky :(:(
cesminaz
@lucynka777 som naozaj velmi rada,ze sa ti strudla hned na prvy krat podarila ;-) a dakujem za vyskusanie a za tvoj mili komentik :-) @nelluska1510 aj mne to stymto cestom islo hned na "prvykrat" je to fakt perfektne cesticko,ktore sa natahuje priam samo :-))) ako zuvacka..Som velmi rada,ze sa ti podarila,no aj ked sauz babke nevies pochvalit,ale urcite sa mozes pochvalit aspon "mame" ;-) vdaka za vyskusanie a za komentik
zuzuhc
Super recept, nečakala som, že to bude také jednoduché, štrúdlička mala len jednu chybu, dlho sa na stole neohriala a bolo po nej. Všetkým chutila. :)
cesminaz
@zuzuhc som velmi rada,ze sa ti strudla vydarila a ze vsetkym chutila ;-D ano ta "jednoduchost" je naozaj prekvapujuca..myslim,ze to by nikto necakal ;-) vdaka za vyskusanie aj za komentik :)
cesminaz
S marhulami ci bez,mila @kukulienka tvoja štrudla vyzera vynikajuco ;-P Tento receptik ma uz nejeden rôcik..si ho vyhrabala :-)) Vdaka za odozvu a tesi ma ze chutilo.Pekny den prajem :-)
izabella929
@cesminaz , tento recept ušiel mojej pozornosti..skvela sa ti vydarila štrúdľa.-) robila som a vždy robím najradšej 6 vrstvovú, lebo je úplne super...a tvarohová veru nemá chybu v kombinácii s rôznym ovocím...
cesminaz
@izabelka :-) toto je jeden z mojich prvych receptov tu na Vareche.. @kukulienka ho trocha oprasila :-)) Štrudle su vsetky vynikajuce a daju sa naozaj plnit podla chuti a fantazie :-) Dakujem @izabelka za komentik :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia