Makovo-jablková štrúdľa ťahaná fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 15. júla 2010
Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept)
Foto: tatranka

Teraz je obdobie ovocia,za chvíľku v záhradkách bude veľa jabĺčok.Ťahaná štrúdľa je naj manželov zákusok.Má 1 miesto,medzi sladkosťami.

22
porcií
150 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300  g
1 ks
2  pol lyžice
1  pol lyžica
1/8   l
pol  káv.lyžičky
Plnka:
1,5  kg
25  dkg
15  dkg
2  káv.lyžičky
2  káv.lyžičky
2  balíčky
10  dkg




Postup

  1. 1

    Dávka je na dva záviny.Do múky dám soľ,vajce stolový olej,citrónovú šťavu,a pridám vlažnú vodu.Cesto začínam spracovávať v miske.Keď sa mi už nelepí,prenesiem ho na pomúčenú pracovnú dosku,kde ho ešte dobre vypracujem /vybúcham/. Potom ho prikryté odložím na teplé miesto.Používam na to elektrický vankúš na najnižšej teplote.To je môj výmysel. Stačí nechať cesto oddýchnuť na 1,5 hodinky.Cesto si po tomto čase vyberiem a rozdelím ho na dva bochníčky.Tieto nechám ešte pomastené maslom odpočívať ďaľších 15 minút. Potom cesto prenesiem na stôl s obrusom posypaným múkou.

    Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začnem s ním pracovať od stredu vymastnými rukami,/bez prsteňov/,a naťahujem ho smerom od stredu von.Kým nie je celkom tenučké.

    Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Celé cesto pokropím a potriem rozpusteným maslom.Posypem zomletým makom,nastrúhanými jablkami,posypem škoricou,hrozienkami,citrónovou kôrou a zasypem polovicou kr.cukru a opätovne posypem makom.Nakoniec všetko pokvapkám maslom.

    Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom hrubšie okraje cesta odstrihnem nožnicami.Toto cesto už žiaľ nemá upotrebenie u mňa.Boky cesta zhrniem na koláč a pomocou obrusu,závin stáčam.

    Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto pracujem aj na druhom bochníčku.Záviny pomocou obrusu prenesiem na vymastený plech.Tiež povrch a boky závinu dobre ponatieram maslom.Dám piecť na 45 - 50 minút pri teplote 180 stupňov.Hotové záviny ešte za tepla posypem práškovým cukrom. Závin plním orechami,strúhankou,tvarohom.Tiež používam aj iné ovocie ako jablká.

    Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu už je konečný chutný jablkovo-makový závin.Viem,že sa manželovi zavďačím.

    Makovo-jablková štrúdľa ťahaná (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

elisticka
Martuška vynikajúca prácička!!!určite bude velmi chutiť nielen manželovi:-)))))
lubjak
Mamicka nam vzdy odstrihnute kusky cesta upiekla pomastene maslom ako tycinky.Piekli sa spolu so strudlou,sem tam ak vytiekla stava ,boli aj ochutene,vyberali sa z truby ,ked boli do ruzova upecene, chrumkave,my deti sme stali v rade ,aby sa kazdemu spravodlivo uslo.
1x evas13
evanaaa
Toto je tá pravá štrudla, nie z lístkového cesta, no žiaľ, málokomu sa chce ťahať , tak si touľahčí. Ale tak, ako lístkové, je dostať cesto aj štrúdlové, ako domáce, ak sa naň natrafí.
cajiky
Mňam, takúto robievala moja stará mama, iba ocot namiesto citróna dávala...chodili sme okolo stola a naťahovali...keď ju dala piecť, od trúby som sa nepohla, sedela som na šamlíku a zavadzala :-)) Tatranka, - zlaté ručičky!! Teba musia doma strašne ľúbiť :-))
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Nááádhera. Z podobného cesta robím štrúdľu aj ja, ale vaľkám ho na tenúčko. Bohužiaľ neviem cesto naťahovať. Potrebovala by som vidieť postup na vlastné oči. Priznám sa, raz som to skúšala, nedarilo sa mi, bola som nervózna a "vrčala" som na celú rodinu. Tak som to, pre kľud v rodine, vzdala.
sovka62
Veru by si sa zavďačila nielen tvojmu, ale aj môjmu manželovi. Nič lepšie ako makovú štrúdľu si nevie ani predstaviť. A ešte k tomu ťahaná.......
klaura
Krásny recept ... výbornú ťahanú štrúdlu vedela urobiť moja mamka ... tenučké cesto vytiahla na celý kuchynský stôl, až dolu viselo ako obrus ... obdivujem dodnes ... a na plechu ho pokrútila dookola ... Ja som tiež raz skúšala a nedarilo sa mi, polovicou úspechu je dobre vypracované cesto .... ťahaná je sen ... :)
alexdidi
Výborný koláčik, krásne sa ti vydaril...musela to byť pochúťka...robievam tiež takúto ťahanú štrúdľu, najčastejšie višňovo-makovú, pre manžela - takú priam miluje...je to tiež spomienka na časy našej mladosti, keď sme chodili na kúpalisko do Maďarska a cestou domov sme sa vždy zastavili v niektorej dedine, kde v malej cukrárničke sme si dali výbornú štrúdľu a výbornú kávičku...žiaľ na slovenskej strane v každej dedine bola iba krčma...
zdezda
Taaaak tomuto sa hovorí tiež umenie :-)))) kásna práca, krásny koláčik a výborná pochúťka, paráda. Uložila som si, niekedy vyskúšam, hoci už dopredu viem, že sa mi až takýto nádherný nepodarí, no budem sa vyhovárať, že nemám elektrický vankúš :-))))))))))))
gittka
tak toto by som si dala hned.len kto by to spravil?mne by sa určite tak krásne nepodarila!!!!!!!!!!!!!!
babav
@tatranka , to je prava strudla,ktoru zamenim aj za najlepsi zakusok!
Taku vedela upiect moja mama ,cesto bolo priesvitne a ta plnka ,pochutka.Vdaka!
evusik
tak takúto štrúdlu robila moja mama a ja som jej ako dievča pomáhala ťahať cesto, pamätám si ako mi vysvetlovala ako nabrať cesto hánkami, nie špičkami prstov, aby sa cesto nepotrhalo. A odvtedy som takú ťahanú nejedla, nemám odvahu to vyskúšať, @tatranka si veľmi šikovná, klobúk dolu :-)
tatranka
Veľa z vás v komentárikoch spomínate,že takúto robila moja mama.Preto je len logické,že aj ja ju robím podľa vzoru mojej mamky.Veľmi šikovne jej to šlo.Sto krát som videla ako ju robila.Až po rokoch keď som už bola vydatá som sa odvážila za jej asistencie ju prvý krát ťahať.Pamätám si,že sa mi veru nedarilo.Mamka vždy povedala:pomaličky,kľudne s láskou.A ono ako čarovným prútikom to naozaj šlo.Odporúčam,pomaličky kľudne s láskou a ono to pôjde.
1x evas13
tatranka
@cajiky keď nemám citrón,môže byť aj ocot,to som neuviedla.Naučila som sa dávať citrónovú šťavu,ale rozdiel v ceste nevidím.Kľudne aj ocot.
tatranka
@alexidy Mám najradšej višňovú makovú štrúdlu.To je pre mňa pochúťka.A v tom ,ako je to u nás máš veľkú pravdu.Žiaľ.
tatranka
@klaura skúšaj,nevzdávaj sa.Ver,že to stojí za to.To už potom gazdinka zmaturovala,keď vie vytiahnuť štrúdľu.
tatranka
@jo áno aspon ráz by si to mala vidieť.Vieš ako sa vraví."Raz vidieť,ako sto razy počuť."
elisticka
ja som robievala dávno takúto ťahanú šrtúdlu ale nejak som na to pozabudla ale znova ma to naštartovalo že ju musím vyskúšať:-)))))
cajiky
Na Račianskej smerom z mesta, tesne pred odbočkou na Riazanskú je vedľa zelevocového stánku drevená búdka, kde majú najlepšiu štrúdlu v BA :-))
tinca
@tatranka , je to štrúdľa mojej maminky, akurát, že dávala ocot, ale to je jedno. Ja si pamätám ako malý krpec som najradšej obstrihávala, tie hrubé konce. Priznám sa po smrti maminky som ju robila 3x.Prvýkrát to nebolo bohviečo ,ale 2 a 3-tíkrát sa podarila, Zásadne makovo-višňová má u mňa prím a vydarila sa. Ale ťahaná sa nedá so žiadnou zrovnať, ani porovnať!!
tinca
P.S.dokonca mám dodnes odložený nebovo-modrý obrus, na ktorom sa ťahala iba štrúdľa. A je dodnes v mojej skrini a keď upratujem s láskou ho hladím a spomínam...
tatranka
@tinca páči sa mi ako jednoducho ale krásne sa dá opísať láska k mamke.Si určite romantická duša.
coldbery
Niet nad domácu ťahanú štrúdľu ....každá ktorá ste ju robila,mi dáte zapravdu...... :-))
anene
Máte pravdu, niet na domácu štrúdlu. Pamätám sa ako ju robila moja starká, ta ju plnila všeličím, ešte aj upraženou kapustou na sladko, ale aj na slano ako na cestoviny. Robila ju aj moja mamina aj ja a párkrát sa mi vydarila. Potom som od toho zasa upustila a kupujem cesto. Znova ste ma inšpirovali. Recept prikladám do KK. Keď sme doma piekli štrúdle bolo to na celé sobotné doobedie. Muselo ich byť aspoň dva plechy, ťahali sa minimálne štyri štrúdle.
marienka44
Krásna, vydarena. Aj ja mam vyhradeny obrus na tahanie strudle, davno som nerobila. Najlepsie su jablka tzv. strudlovky, lebo su stavnate. Este som nevidela na trhu. Ako deti sme pomahali starej mame tahat cesto a posypat, kazdy mal za ulohu inu ingredienciu . Dakujem za inspiraciu.
jerica
@tatranka Tak tomu sa hovorí tiež " letný sen " keď som bola na materskej ( 1965/1 1969/2 ) robievala som z ťahaného cesta štrúdlu , začala som keď dozreli čerešne a višne , potom jablká . Ale potom vozili štrúdlové cesto na centrálne trhovisko , myslím si , že boli z Nových Zámkov , za hodinu mali všetko čo doviezli , predané.
Keď sa začalo predávať v potravinách cesto na štrúdlu , presedlala som na tento polotovar , no keď som videla Tvoj foto recept , pripomenula som si , že tak ako Ty , som robila aj ja , teraz si ma nakopla a teším sa , nebudem mať problém prekvapiť moje deti a vnúčatá.
marienka44
Recept od p. Burdy je obdobny:
300 g preosiatej muky, 1 vajce, 1 jedacu lyzicu oleja,1/8 l vlaznej vody,1/2 cajovej lyzicky soli a 1 cajova lyzicka citr. stavy. :-)
bozulka
Prvý krát som robila ťahanú štrúdlu podľa maminho receptu keď som mala 15.Chcela som ju prekvapiť a podarilo sa.Bola jablkovo maková a bola som na seba vtedy veľmi pyšná.Ešte som ju robila 3x,potom som odišla z domu "do sveta" a tým skončilo moje pečenie ťahanej štrúdle už som si viac netrúfla.@tatranka táto tvoja je určite veľmi dobrá,je mi ľúto,že takéto recepty ja už nedokážem robiť.
aroooo
Neviem,aké máte skúsenosti s kupovaným štrúdľovým cestom-sú tam 4-6 štvorcov.Mne po naplnení,upečení hoci to aj horúce potriem olejom pri- pomína" upečený novinový papier" Je to tvrdé,nechutné,ako z toho pečiete?
mummylinda
fantasticka, hned by som si dala :-) len sa dako tahanej strudle obavam, ze sa mi nepodari, takuto robila aj moja starka a vzdy sme sa aj za usami oblizovali :-))))))))))))
zdezda
aroooo, aj ja som raz robila z kupovaného "štrúdľového" cesta a presne, ako píšeš, bolo ako papier! Robievam ju radšej z lístkového cesta, no určite vyskúšam túto, od šikovnej a milej tatranky :-)
babi
vynikajúce ,Tiež si na takú spomínam zo svojej mladosti. teraz robím aj ja z lístkového cesta, nie je to to pravé ale čo keď nemám v kuchyni na to stôl a isť ťahať do obyvačky ta k to sa mi nepáči . Ale dala by som si takú ťahanú.
tatranka
@aroooo neviem ti poradiť.Na pulte som to cesto videla,ale myslím si že ono je už presušené práve tým státim a tvoje prirovnanie je asi na mieste.Skús to cesto potrieť teplým rozpusteným maslom a nechať to trochu postáť.Až tak nalož plnku.Neviem výsledok.Pokaziť to nemôžeš.
tatranka
@babi mám ten istý problém.Malý kuchynsky stolík.A je mi to ľúto,lebo cestičko by sa ťahalo a ja nemám kam.
marienka44
Doporucujem piect na peciacom papieri. Este jedna rada: Do struhanych jablk dam okrem hrozienok aj asi 1 PL puding. prasku Zlaty klas, stava nevyteka a nehori na plechu. To som si sama vylepsila recept, lebo predtym vytecena ovocna sťava na plechu skaramelizovala a neprijemne zhorela pocas pecenia.
nataly111
tatranka, fakt si ma nakopla...zajtra idem vyskúšať...manžel mal včera štyridsať a štrúdlu miluje, tak snáď sa mi vydarí...dám vedieť
nataly111
tak babenky zmaturovala som !!!! fakt fantázia.!!! tatranka dakujem....výborný recept a za štrúdlou sa len tak zaprášilo....ušiel sa mi až JEDEN kúsok!!!
tatranka
@nataly111 teším sa z tvojej vydarenej štrúdle.Veď o tom je táto Varecha,aby sme svoje dobré a osvedčené recepty ponúkali aj iným gazdinkám.
kozka
dost casto to robi moja mama až 6 kusov mnam
maminka1
Tatranka, dobry den, mohla by som sa opytat ako dosiahnete taku siroku strudlu? prave som ju dorobila ale nedokazala som ju s obrusom kotulat tak aby bola krasne siroka ale len taka uzucka sa mi podarila...ale za to chuti fantasticky ;-), robila som tahany zavin prvy raz, prve cesto bolo mensie take skusobne ale za to druhe som natiahla az az :-DDD, takze recept na 1*
tatranka
@maminka1 neviem či som dobre rozumela.Širokú hrúbku náplne,alebo vytiahnutie cesta? Ono cesto sa dobre vytiahne,ak je dostatočne oddýchnuté a pokropené maslom.
A hrúbka vo vnútri zase závisí od množstva náplne.
No myslím,že naozaj môžeš byť spokojná,ak si na prvý krát zvládla ťahanú štrúdľu.nech by už bola aká kolvek.Teraz sa budeš už len zdokonalovať.Ja ju robím už 46 rokov.
maminka1
tatranka, natiahla som ho cez 3/4 stola ;-) takze nejde o natiahnutie ale o to ze na plechu ste mali krasne velke strudle ;-) ja som mala take uzucke strudlicky...asi to bolo pnkou dali ste jej asi poriadne hrubo a tym vam zhrubla celkovo....ale to iste sa mi stava ked robim zaviny z kysnuteho cesta, mama ich ma krasne, do plechu jej vojdu 3 natesno a mne by voslo snad aj 5..mozno je to tym ze robim tenke cesto lebo plnky dam dost, a sa mi aj stalo ze kakao sa mi s cukrom nerozpustilo a cesto bolo upecene...ak viete poradte :-) dakujem
tatranka
@maminka1 Tak potom je to len v množstve náplne.A teším sa,že cesto tak krásne natiahla.Náplni si môžeš dať ty koľko chceš.Keď ju ochutíš,koláč nemá chybu !
maminka1
@tatranka , tak nabuduce naplnim ovela viac...som tu nova ani neviem ci sa tu niekde daju vlozit fotky z nasich vytvorov :-D
maminka1
@tatranka este som zabudla, a vedeli by ste tu vlozit aj video ako natahujete cesto? nikde na internete som nenasla ako sa natahuje rukami ale iba prstami...tak som to robila aj ja, alebo tymi rukami sa myslia prsty? dakujem
tatranka
@maminka1 Rada by som vložila video,ale,neviem to urobiť.Na začiatku si cesto natiahnem pomastenými rukami-hánkami./To sú zovreté ruky do päste./ Ono sa samu zvoľňuje a vlastnou váhou na rukách rozširuje.Trochu mu pomáham.Potom cesto položím na pomúčený obrus.Stred je už tenučký.Okraje dookola poťahujem rovnomerne.To je asi všetko.
maminka1
@tatranka , u mna je dolezite raz vidiet (mozno aj dvakrat) ako 100 x pocut ale este raz dakujem a prajem pekny den :-)
tatranka
@mariaklara vieš,že som ešte tento rok ťahanú štrúdľu nepiekla? robila som len záviny z hotového lístkového cesta.No manžel vždy poznamená,že sú chutné,ale to nie je ono.!!!!!!!!Budem mu musieť už upiecť.Ja teraz trochu obmedzujem sacharid,takže najmä sladkého je u nás teraz menej.Ďakuem za pochvalu.
tatranka
Mrzí ma,že píšem s chybami,ale akosi mi vynechávajú písmenka.
annaabd
Tuto strudlu som uz robila a je vazne fantasticka, dostala som velku pochvalu na party kde som ju nachystala. Dakujem za recept
tatranka
annaabd teším sa,že sa ti štrúdľa vydarila a že si s ňou zožala úspech.
lweon
Dobre ranko :-) najprv sa to trhalo,ja mam podozrenie,ze som dal malo vody,skusil som valcek,ale prilepilo sa k obrusu :-D tak som poprosil manzelku o asistenciu a uz to potom slo, pomalicky, ale slo. Dnes ju budem servirovat tak vam ju odfotim :-) Dakujen za zrozumitelny receptik a snad raz budem ocko co robi super strudlicku
;-) ale chcel som sa vas opytat, ako predist prasknutiu pr
lweon
Dobre ranko :-) najprv sa to trhalo,ja mam podozrenie,ze som dal malo vody,skusil som valcek,ale prilepilo sa k obrusu :-D tak som poprosil manzelku o asistenciu a uz to potom slo, pomalicky, ale slo. Dnes ju budem servirovat tak vam ju odfotim :-) Dakujen za zrozumitelny receptik a snad raz budem ocko co robi super strudlicku
;-) ale chcel som sa vas opytat, ako predist prasknutiu pr
lweon
Ospravedlnujem sa za 2x a nedokoncene,ale mobil mi zastrajkoval :-) ma to pokracovat: pri peceni.Lebo jedna mi prasklq,sice nic tragicke,ale neesteticke :-)
tatranka
@Iweon podľa toho čo si mi napísal,myslím,že si chyby nerobil.Na prvý krát,pokiaľ sa ti ju podarilo dať až na plech,poviem len bravo!
No začnem takto.Ak sa ti cesto lepilo,nebolo ešte dobre vypracované-vybúchané.Aj mne sa cesto lepí pri počiatočnom spracovaní.
Stačí si len ruky potrieť olejom alebo maslom a pokračovať.Spracovanie cesta je veľmi dôležité.
Aby ti cesto neprasklo.No cesto zase treba dobre potrieť maslom.Potom neoschne a nepraskne.
No ty sa netráp.Bolo to len prvý krát.Je to dobré!Tvoje snaženie sa počíta.
Som vydatá 47 rokov a v lete tak v priemere urobím 3 až 4 krát štrúdlu.Vieš koľko som ich naťahala? Naučíš sa.Držím palec.Nevzdávaj to.Je to,pán koláčik a pri návštevách aspoň u mňa vždy zožne úspech.Už na budúce to bude zase lepšie.
lweon
Dakujem :) hostom chutilo :) ona sa nelepila na ruky, ale pri tych pokusoch sa mi vsetka muka spratala , a nepomucil som si to. Cize ked som to valcekoval..tak na prazdno. skusim to potom viackrat potierat maslom :) ale som rad ze sa to podarilo a ze som tu nasiel strudlmastra :P ked suhlasite, mozem Vam na facebook poslat vysledok :) Pekny vecer prajem
tatranka
Budem rada ak sa so mnou spojiš na faceboku a uvidím tvoj výsledok.Teším sa.Aj tebe pekný večer.
lweon
uz som dal na fb ziadost a poslal som aj fotku :)
lweon
ahoj, dnes som opat robil strudlik, nasiel som si sposob a bola krasna , tenka a symetricka..ale. Dnes som pridal visne. Zabudol som sice pomastit cesto pod plnkou, ale bolo mastene pred tahanim, v plnke bolo maslo a po zavinuti som ju dokladne pomazal. Supol som to piect..vsetko ok. POtom sa pomastila v polke pecenia. Napriek tomu, strudla, z neviem akeho dovodu, narastla...ako keby bola kysnuta. Zvacsila sa a potrhala. :( Nerozumiem tomu :(
tatranka
@Iweon mrzí ma to,ale nerozumiem tomu ani ja. Štrúdlu som robila aj ja v týždni.Síce zase len jablkovo - makovú a jablkovo-strúhankovú.Mala som ju v poriadku,tak ako vždy.No nezúfaj,ale dúfaj a skúšaj.Majstrom štrúdli asi nie je také ľahké sa stať,len treba vydržať ! / Ešte sa mi to aj rýmuje xixixi/.
1bobo
Ja za ozajstnú štrúdľu považujem len ŤAHANÚ štrúdľu :-D ostatné / teda vaľkané a z lístkového cesta / striktne nazývam závinom :-DDD je to môj NAJ koláč... maková s čerešňami ...:-DDD
tatranka
@1 bobo. Zdieľam tvoj názor.Aj pre mňa platí,že štrúdľu nazývam len ťahanú.Ostatné,akože štrúdle sú aj pre mňa len závinmi.V tom som s tebou za jedno.Je to podstatný rozdiel ťahať a váľkať cesto.
marsalko
Tento kolacik som robila podla tohto receptu 2x a vzdy sa mi vydaril a bol fantasticky : ) davam 5* ;)
tatranka
@marsalko to si naozaj šikovná gazdinka,keď si si poradila so štrúdľou.Ver,že to nie je ľahké len z popisu.Mňa to teší,že ťa recept správne viedol.
To je môjho manžela najobľúbenejší múčnik.
tatranka
@zuzanna300 ani neviem že je to pravá rakúska,jablková štrúdľa.Takto ju pekávala naša babička,neskôr moja mamka a teraz ja.Myslím,že v dcérke a neveste už následníčky nemám.Štrúdla je hodne sladká a oni sa cukru už teraz vyhýbajú.
Píšeš,že ju plníš s višňami.Ja som ju plnila tiež čerešňami,ale to bolo dávnejšie a tento artikel nebol taký drahý.... Takže mi ostali len jabĺčka.
Ďakujem za komentárik.
dydya
Jooj Martuska ty si taka sikovnica, kraasna tahana strudla ,joj keby si niekedy mala moznost bola by som velmi vdacna o video receptik tvojej tahanej strudlicky ,,,milujem sa hrabkat v tvojich receptikoch a dokazem nad nimi hodiny presediet ...Ak raz zvladnem toto poviem si ze som prave zmaturovala ....
tatranka
@Dydya teší ma tvoja pochvala a aj nadšenie,ktoré zdielaš pri mojich receptoch.Rada by som ti pomohla.No ak sa nemýlim,na internete je toľko dobrých video-receptov na štrúdľu.A ja veru video recept neviem spracovať.Prepáč.Robím si videa len z fotografii.Naber odvahu a veru sa do daktorého z receptov pusti.Sama budeš prekvapená,že to ide.Želám ti,aby si to zvládla a tak ako cukrárka ako píšeš,zmaturovala.Ja ti budem držať palce.
nikuska1165
@Jo (15.7.2010 18:21)

Skúste na youtube pozrieť. Na niektorých videách to pekne vidno, len či aj realita bude taká :-D