Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Receptov na štrúdľu je tu už naozaj niekoľko. Ale popozerala som sa a takúto som tu nenašla. Mám ju z českého časopisu "Katka special-Najlepšie recepty" a je naozaj výborná a cesto zvládne fakt aj začiatočník ;-)). Vrelo odporúčam.

45-50 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z tejto davky vyjdu 2 štrúdle.V miske si zmiešame suroviny,múku,sol,žľtky a vlažnú vodu.Vypracujeme mäkké pružné cesto,ktoré sa má oddelovať od misky.
  2. Potom vybereme z misky a dalej ešte 10 minút dobre cesto premiesime na doske,kludne poriadne pritlačme a niekolkokrát ho "hodme"=buchnime poriadne o dosku :-))) ..ak bude treba,trolinku muky podsypme.Ale ináč by netrebalo podsypať,lebo cesto je vláčne nelepí sa a velmi dobre sa s ním pracuje :-)
  3. Ked sme už cesto-bochníček poriadne premiesili a dobúchali :-))) ho natreme zohriatým tekutým maslom.
  4. Poriadne potretý bochníček necháme zakrytý odpočívať 30 minút.Zakrytý musí byť aby neuschol.
  5. Kým nám cesto odpočíva,si spravíme plnku.Ja som zmiešala tvaroh,kryštálový a vanilkový cukor,žľtok a hrozienka.Ale pravdaže si môže každý spraviť plnku podla svojej chuti :-)
  6. Po 30tich minutách bochníček prekrojíme na polovicu.Jednu polovicu položíme na pomúčenú dosku(nemiesit!!) a vyváľkame na velkosť taniera.Potom cesto z dosky preložíme na čistú suchu utierku a natreme vrch tekutým maslom.
  7. Teraz ruky zasunieme pod cesto a opatrne ho vyťahujeme smerom von,až bude tenké a pokryje celú utierku.
  8. S cestom sa naozaj perfektne pracuje,bez problémov sa naťahuje ;-) zvládne to aj začiatočník..
  9. Teraz si porosýpame plnku,asi tak na polovicu cesta.Okraje nechajme asi 3cm volné,bez plnky.Ja som dala na polovicu tvarohovej plnky ešťe na kocky pokrájané marhuľe,je to velmi chutné ;-D
  10. Teraz štrúdlu opatrne pomocou utierky skrútime.Hrubšie okraje bud odkrojíme dole a zavinieme do štrúdli splnkou,alebo ich pred točením zahneme 3-4cm dovnútra a potom štrúdlu stočíme.Ja som nato zabudla...potom som ich podsunula :-))
  11. Na plech vyložený papierom položíme štrúdlu a natreme ju tekutým maslom.Kto chce mať chrumkavý vrch,stačí natreť bielkom.Dáme piecť do rúry,ktorú sme si dopredu rozohriali na 180°C na 25-30 minút,vlastne do zlatohneda :-) kto aku ma ruru.
  12. Po upečení necháme vychladnúť..
  13. ...a už len nakrájame a posypeme práškovym cukrom.. Prajem vám dobrú chuť ;-)