Ťahaná tvarohová štrúdla (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Receptov na štrúdľu je tu už naozaj niekoľko. Ale popozerala som sa a takúto som tu nenašla. Mám ju z českého časopisu "Katka special-Najlepšie recepty" a je naozaj výborná a cesto zvládne fakt aj začiatočník ;-)). Vrelo odporúčam.
45-50 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Z tejto davky vyjdu 2 štrúdle.V miske si zmiešame suroviny,múku,sol,žľtky a vlažnú vodu.Vypracujeme mäkké pružné cesto,ktoré sa má oddelovať od misky.
- Potom vybereme z misky a dalej ešte 10 minút dobre cesto premiesime na doske,kludne poriadne pritlačme a niekolkokrát ho "hodme"=buchnime poriadne o dosku :-))) ..ak bude treba,trolinku muky podsypme.Ale ináč by netrebalo podsypať,lebo cesto je vláčne nelepí sa a velmi dobre sa s ním pracuje :-)
- Ked sme už cesto-bochníček poriadne premiesili a dobúchali :-))) ho natreme zohriatým tekutým maslom.
- Poriadne potretý bochníček necháme zakrytý odpočívať 30 minút.Zakrytý musí byť aby neuschol.
- Kým nám cesto odpočíva,si spravíme plnku.Ja som zmiešala tvaroh,kryštálový a vanilkový cukor,žľtok a hrozienka.Ale pravdaže si môže každý spraviť plnku podla svojej chuti :-)
- Po 30tich minutách bochníček prekrojíme na polovicu.Jednu polovicu položíme na pomúčenú dosku(nemiesit!!) a vyváľkame na velkosť taniera.Potom cesto z dosky preložíme na čistú suchu utierku a natreme vrch tekutým maslom.
- Teraz ruky zasunieme pod cesto a opatrne ho vyťahujeme smerom von,až bude tenké a pokryje celú utierku.
- S cestom sa naozaj perfektne pracuje,bez problémov sa naťahuje ;-) zvládne to aj začiatočník..
- Teraz si porosýpame plnku,asi tak na polovicu cesta.Okraje nechajme asi 3cm volné,bez plnky.Ja som dala na polovicu tvarohovej plnky ešťe na kocky pokrájané marhuľe,je to velmi chutné ;-D
- Teraz štrúdlu opatrne pomocou utierky skrútime.Hrubšie okraje bud odkrojíme dole a zavinieme do štrúdli splnkou,alebo ich pred točením zahneme 3-4cm dovnútra a potom štrúdlu stočíme.Ja som nato zabudla...potom som ich podsunula :-))
- Na plech vyložený papierom položíme štrúdlu a natreme ju tekutým maslom.Kto chce mať chrumkavý vrch,stačí natreť bielkom.Dáme piecť do rúry,ktorú sme si dopredu rozohriali na 180°C na 25-30 minút,vlastne do zlatohneda :-) kto aku ma ruru.
- Po upečení necháme vychladnúť..
- ...a už len nakrájame a posypeme práškovym cukrom..
Prajem vám dobrú chuť ;-)