Tagliolini al nero di seppia

chutimi - fotkachutimi, 18. mája 2014
Tagliolini al nero di seppia
Foto: chutimi

Dostal som jednoducho chuť na niečo fajnové :) Tento recept je náročnejší na rýchlosť a koordináciu. Vyžaduje si, aby ste mali všetko vopred pripravené a poruke.

2-3
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
6 ks
6 ks
200 g
1-2 ks
3 strúčiky
1 ks
2 dl
1/3 ks (feferónka)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravte si suroviny (na obrázku chýba chilli). Filet a sépie krátko opláchnite pod studenou tečúcou vodou. Poznámka: na miesto ostrieža nílskeho môžete použiť akúkoľvek bielu rybu s jemnou štruktúrou (prosím, len žiadneho lososa, ten by tu bol príliš výrazný!)

    Tagliolini al nero di seppia - obrázok 1
  2. 2

    Rybu, sépie a mušle pokvapkajte riadne citrónovou šťavou. Všetko okoreňte čerstvo namletým korením. Rybu a sépie osoľte a pokvapkajte olivovým olejom, mušle nesoľte, ani nedávajte na ne olej, iba trochu čierneho korenia. Cesnak si nakrájajte na jemné plátky. Poznámka: mušle sv. Jakuba sú výborné aj za surova, preto nepotrebujú takmer vôbec dochucovať.

    Tagliolini al nero di seppia - obrázok 2
  3. 3

    Dajte postaviť osolenú vodu na cestoviny a na panvici si nechajte pri 60% plameni roztopiť maslo. A teraz to chce sústredenie a pracovať rýchlo...

  4. 4

    Na maslo dajte polovicu všetkého cesnaku a vložte rybu. Nerobte ju príliž dlho, aby nebola vysušená, stačí par minút z každej strany. V polovici prípravy ju podlejte 2 PL vína. Pripravte si jednu prázdnu šálku.

  5. 5

    Teraz by vám už mala vrieť voda na cestoviny, tak ich dajte variť.

  6. 6

    Keď je ryba hotová, odložte ju a obsah panvice zlejte do pripravenej šálky..ešte sa vám zíde. Na panvicu dajte znovu trochu masla a zvyšný cesnak a pri 100%-nej intenzite pripravte sépie. Telá sépií sa krútitia, pritláčajte ich počas prípravy o panvicu, aby sa rovnomerne pripiekli. Pokojne ich ešte znovu pokvapkajte citrónovou šťavou. Doba prípravy je maximálne 3-4 minúty, potom tuhnú!

  7. 7

    Keď sú sépie hotové, odložťe ich a maslo s cesnakom z panvice znovu zlejte do pripravenej šálky. Na panvicu dajte tentokrát iba trochu olivového oleja alebo masla a vložte mušle sv. Jakuba. Panvica musí byť rozpálená a mušle opečte maximálne 1 minútu z každej strany. Zastreknite ich znovu citrónovou šťavou. (Najneskôr teraz budete mať hotové cestoviny, tak ich zlejte a odložte bokom)

  8. 8

    Odložte mušle a teraz vráťte do panvice obsah šálky, kam ste si zlievali priebežne maslo s cesnakom. Nechajte znovu ohriať a prilejte víno. Nechajte obsah zredukovať, dochuťte soľou, korením, chilli a zvyškom citrónovej šťavy. (Keď budete samotnú omáčku/zálievku chutnať, nezľaknite sa, ak sa vám bude zdať príliž výrazná a možno kyslá, rozplynie sa to v kombinácii s ostatnými surovinami). Pridajte na kúsky nakrájané paradajky a nechajte ich pol minúty v omáčke spariť.

  9. 9

    Do zmesy pridajte sépie, mušle, na kúsky natrhanú rybu a cestoviny a premiešajte. Dochuťte a dozdobte čerstvou bazalkou a ihneď podávajte. Poznámka: Namiesto bazalky môžete použiť (a dokonca si myslím, že sa bude ešte viac hodiť) petržlenovú vňať, ktorú som nemal pri príprave.

  10. 10

    Dobrú chuť!

  11. 11

    Na záver ešte 2 poznámky k receptu: 1. Rybu, sépie a mušle som nerobil na jednej panvici naraz a na jednom masle z dôvodu, aby si každá vec udržala iba svoju chuť. Spoločná zmes chutí sa spojila až v omáčke spolu s vínom. 2. Ak nezoženiete sépiové cestoviny, stačí vám sépiový atrament, ktorý vám zafarbí bežné cestoviny.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
perfektny recept, tiez si myslim, ze viac by sa hodila vnat, viem si predstavit, ako potom vyzeral sporak :-) ale urcite to stalo za to
@afataga Dakujem. Sporak nevyzeral az tak strasne ako napr. ked robim steaky, vtedy to frka ovela viac. A toto jedlo by stalo inak za akykolvek neporiadok :)
moja veľká poklona ti patrí za tento recept.
na toto by som si veru netrúfla, ešte som na to nedorástla. :-)