Sýtovica

izabella929 - fotkaizabella929, 13. januára 2012

Toto sýte jedlo sa varilo a podávalo v čase žatvy a prác na poliach..jedlo patrí medzi lacné a jednoduché.

40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 ks
za hrsť
50 g
50 g
 podľa chuti
5 lyžíc
1 ks
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Vzhľadom na to, že sa mi pokazil mobil, neviem dať nafotené postupy...5 zemiakov som ošúpala ,umyla a pokrájala na malé kocky.Uvarené zemiaky som zcedila a dala do veľkej misy.. zvyšok zemiakov som postrúhala na hrubšom strúhadle, pridala som vajce, soľ a hladkú múku a vypracovala som tuhšie cesto. Na lyžici masti som opražila cibuľu a pridala som sudovú kapustu.Kapustu som podusila iba asi 15 min..aby nebola celkom surová..osobitne na rajničke som roztopila masť a dala do nej pokrájanú slaninu a klobásku pokrájanú na kocky...spolu som všetko opražila.

  2. 2

    Z radielka som do vriacej vody hádzala lyžicou väčšie halušky., ktoré keď vyplávali na povrch , vybrala som ich a dala k uvareným zemiakom. všetko som spolu zmiešala, posypala kapustou a poliala upraženou slaninkou s klobáskou...

Diskusia k receptu

zuzliak
@Izabella929 , toto poznam, Izi, super to chuti a u nas na vychode to volame "Strešenina". Ej veru ze by som si dala ;) Ukladam do KK :) Len tak dalej ;) si sikulka.
1x marsy
zuzliak
Len my ich robime bez tych halusticiek ;) iba bandurky, slanina, kvasna kapusta a sol :)
vierik
Stará dobrá klasika ,,Kapustové halušky"--sú na pláne na budúci týždeň :-)
afataga
tak toto nepoznam, idem zajtra robit strapacky s kapustou a slaninou tak tam mozno na skusku prihodim trochu zemiakov
izabella929
@zuzuliak sa smejem.-)))) strašenina? nuž , ako koľvek sa to volá v iných regionoch, je to výborné...ešte som halušky nehádzala bez haluškárky, bol to zážitok...)))sa aj ruky triasli a veľké halušky ako svet.-))ale výbornéééé))
izabella929
@vierik , šak som iba čakala, čo mi na to napíšete:-)))ale tieto sú aj so zemiakmi uvarenými vo vode..jaj, papanica.-))
izabella929
@afataga vyskúšaj, oplatí sa, lacné, chutné a sýte...z toho veľa nevládzeš naraz...kapusty je tam málo, iba tak na postrašenie, aby sa to ľahšie šmýkalo.-)))škoda, že tie fotky z varenia nemám, pokazil sa mobil a všetko je preč...ale na budúce...halušky som mala aj po sporáku...)))))
jafa
U nas sa tomu hovory [zemiaky pod krackom] rychle papanicko
havino
no neviem teraz, zajtra mam v plane halušky s kapustou robiť,slaninka jasne,že ano a že by som pridala aj zemaky,aj klobasu? sa ma opýtaju a to čo si tam dala? už len dufať teda,že ked koštnu, bude im aj chutiť
hubata
Ale omyl: je to zelé, krumpole a slanina teda " - ale dobrota. Môj otec jedol k všetkému chleba a tak sme takýmto jedlám hovorili "otec s materú". Ale je to bašta či už nazývaná po východniarsky, záhorácky alebo od Komárna.
izabella929
@havino doporučujem ti, aby si pre seba urobila osobitne a uvidíš,číi ti nebudú chcieť lyžicou ochutnávaťz tvojho taniera,,,,ak pochutí, máš to overené.-))
izabella929
@danculka srdečná vďaka...a už idem od vás, upečiem fajný koláčik pre nás aj pre vás samozrejme...niečo ku kafíčku...
sneica
ako vravis Izabelka lacne jednoduche A CHUTNE ...:)u nas doma oblubeneeee...
babidka
u nas sa to vola "striaska" alebo "striasanka" a vsade sa to robi trosku inak :-) zaklad je vsak vzdy kapusta a bandurky- no a niekto pridava skvarecky, klobasku , halusky a dokonca som jedla striasanku s pomletym udenym bocikom ....Je to take univerzalne a syte jedlo ktore nikoho nezarmuti :-)))))
izabella929
@babidka..m áš krásne utešené vnúčatká.-)ďakujem pekne za komentárik.-)) nezáleží na tom,ako sa to volá, ale ako nám to chutí.-)) si zlatá.-)
irenaw
okrem všetkých pekných nárečových názvov pre mňa je to Mňamovica :O)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia