Syrová variácia party pečiva

douglas - fotkadouglas, 16. mája 2013
Syrová variácia party pečiva
Foto: douglas

Nahromadili sa nám v chladničke syry - preto som piekla túto syrovú variáciu party pečiva: ★Syrové praclíky★Syrové uzlíky★Syrové krekry★

30 minút
príprava
20-25 minút
na 160-170 °C

Suroviny

260 g
1 lyžička
150 g
1 lyžička
2-3 lyžice
70 g
70 g
podľa potreby
500 g
250 g
100 g
100 ml
1 ks
5 g
podľa potreby
100 g
80 g
100 g
1 lyžica
podľa potreby




Postup

  1. 1

    ★Syrové praclíky:★ Na vál preosejeme múku a sodu bikarbonu.Pridáme maslo, 70g nastrúhaného mäkkého syra, zakysanu smotanu, provensálske korenie, lieskové oriešky a vypracujeme vláčne cesto. Necháme cca 1hod odležať. Z cesta vyváľame pramienky, ztočíme ich do tvaru praclíka. Praclíky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a posypeme podľa potreby nastrúhaným tvrdým syrom typu Parmezán. Pečieme dozlatova cca 20 min á 170st.C. Po upečení necháme vychladnúť.

  2. 2

    ★Syrové uzlíky:★ Mlieko dohromady s maslom rozpustíme v hrnci a necháme vychladnúť. Syr najemno nastrúhame. Múku preosejeme, pridáme droždie, vajce, najemno nastrúhaný syr a prechladnuté mlieko s maslom. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme cca 1hod podkynúť na teplejšom mieste. Vykynuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých diely. Každý z dielov vyváľame do tvaru kolieska hrúbky cca 3mm, radielkom rozdelíme na 16 trojuholníčkov, ktoré rolujeme od základni k vrcholu. Uzlíky v neveľkých rozostupoch kladieme na plech vyložený pečiacim papierom. Uzlíky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami/nasekanými mandľami a nato najemno nastrúhaným tvrdým syrom. Pečieme cca 25min á 160st.C.

  3. 3

    ★Syrové krekry:★ Syr nastrúhame najemno a spolu s maslom, múkou a smotanou vypracujeme cesto, ktoré dáme na cca 5-10min vychladiť do chladničky. Cesto vyváľame na cca 4mm hrúbky a vykrajujeme rôzne krekry tvary. Krekry preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami.Pečieme cca 20min á 170st.C. Po upečení necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

vierutt
Ńóóóóó´, pekne si sa, @Douglas , pohrajkala s tými syrmi. Takéto mám rada aj ja, väčšinou napečiem viac, dám zmraziť a príležitostne sa výborne "vyťahuje"
douglas
Ďakujem @izabella929 a @elysa za milé komentáre, veruže @vierutt , stála som takmer celý deň v kuchyni , ten tip zo zamrazením sa mi veľmi pozdáva, ďakujem :). Manželovi velmi chutnajú uzlíky, mne krekry a návštevy poväčšinou volia praclíky...tak si vyberte :).
tatranka
Len sa vybrať k tebe na návštevu a zobrať fľašu dobrého vína,aby bolo čím zapíjať tieto slané a chutné koláčiky-keksíky.
Narobila si ich neúrekom.No takéto koláčiky veru prežijú aj v mrazničke a sú stále po ruke.
cesminaz
pecivko vyzera velmi dobre ;-D a urcite je aj velmi chutne kk
douglas
Hmmm... milé Varechárky, ďakujem za vaše komentáre...ach party. Dnes s priateľmi ideme na večeru na zakotvenej lodi .... a ja nemám čo na seba!! Nechala som si vyčistiť šaty - krásne letné červené na ramienka a v čistiarni mi ich zničili. Aplikáciou chemie mi vznikli na šátách fľaky, ktoré nejdú odstraniť a tak miesto šiat zn. Hallhuber mám v rukách reklamačný list. A tak snad aspoň dobré jedlo a výborná spoločnosť rozptýli moje zklamanie a bezradnosť nad zničenými šatami...
abdul
@douglas : Zober vyťahaný sveter, rifle a budeš naj sexi. Poriadnu zábavu prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia