Foto: babidka
Je to veľmi rýchlo urobené jedlo ktore je vhodné aj pri šetriacej diete alebo pre deti .Na východe sa tvarohu vraví syr a preto Zobraziť celý popisJe to veľmi rýchlo urobené jedlo ktore je vhodné aj pri šetriacej diete alebo pre deti .Na východe sa tvarohu vraví syr a preto sú u nás syrniky a nie tvarožníky:-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g |
|
100 g, alebo detská krupica |
|
1 čajová lyžička, do cesta /nemusí byť/ |
|
1 ks |
|
štipka (nemusí byť) |
|
na špičku noža |
|
3-4 PL |
|
podľa chuti |
|
2-3 PL, na omastenie ,alebo kyslá smotana s cukrom a škoricou |
|
Postup
-
1
Tvaroh si namrvíme do misy , pridáme múku z pšeničnej krupice alebo detskú krupicu .Môžeme však použiť aj hrubú múku . Ja používam hrubú špaldovú múku , má lepšiu chuť . Pridáme vajce , soľ a sódu bikarbonu /alebo trošku prášku do pečiva/ a trošičku masla . Keď chceme syrniky na sladko , tak soľ do cesta nemusíme dávať .
-
2
Urobíme si cesto . To nemá byť príliš riedke lebo sa rozvari - keď treba , tak prisypeme trochu múky . Ale ani príliš husté , lebo budu syrniky tvrdé - vtedy pridáme pár lyžíc mlieka . Ej veru , zle sa miesi cesto aj zároveň fotografuje ...:-)
-
3
Z cesta si urobíme guľky veľké asi ako slivka , vidličkou syrnik stlačíme asi na hrúbku 1,5 cm . Dáme variť do vriacej vody .
-
4
Varíme niekoľko minút - syrniky sa uvaria rýchlo , keď vyplávajú na povrch tak sú už uvarné . Necedíme a neoplachujeme ! Mohli by sa rozpadnúť .Vyberáme ich deravou varechou a kladieme ešte do sitka odkvapkať .
-
5
Keď robíme na sladko : opražíme si nasucho strúhanku do ružova , primiešame k nej cukor . Syrniky polejeme lyžicou masla , posypeme strúhankou a ešte na vrchu pokvapkáme maslom . Na sladko so smotanou : hustú kyslú smotanu rozmiešame s trochou cukru , nalejeme na syrniky a posypeme škoricou alebo škoricovým cukrom . Na slano : syrniky polejeme kyslou smotanou , posolíme a posypeme opraženou cibuľkou .
Diskusia k receptu