Syrníky

babidka - fotkababidka, 7. decembra 2010
Syrníky
Foto: babidka

Je to veľmi rýchlo urobené jedlo ktore je vhodné aj pri šetriacej diete alebo pre deti .Na východe sa tvarohu vraví syr a preto sú u nás syrniky a nie tvarožníky:-)

2- 3
porcie
10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
100 g, alebo detská krupica
1 čajová lyžička, do cesta /nemusí byť/
1 ks
 štipka (nemusí byť)
na špičku noža
3-4 PL
podľa chuti
2-3 PL, na omastenie ,alebo kyslá smotana s cukrom a škoricou

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tvaroh si namrvíme do misy , pridáme múku z pšeničnej krupice alebo detskú krupicu .Môžeme však použiť aj hrubú múku . Ja používam hrubú špaldovú múku , má lepšiu chuť . Pridáme vajce , soľ a sódu bikarbonu /alebo trošku prášku do pečiva/ a trošičku masla . Keď chceme syrniky na sladko , tak soľ do cesta nemusíme dávať .

    Syrníky - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme si cesto . To nemá byť príliš riedke lebo sa rozvari - keď treba , tak prisypeme trochu múky . Ale ani príliš husté , lebo budu syrniky tvrdé - vtedy pridáme pár lyžíc mlieka . Ej veru , zle sa miesi cesto aj zároveň fotografuje ...:-)

    Syrníky - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta si urobíme guľky veľké asi ako slivka , vidličkou syrnik stlačíme asi na hrúbku 1,5 cm . Dáme variť do vriacej vody .

    Syrníky - obrázok 3
  4. 4

    Varíme niekoľko minút - syrniky sa uvaria rýchlo , keď vyplávajú na povrch tak sú už uvarné . Necedíme a neoplachujeme ! Mohli by sa rozpadnúť .Vyberáme ich deravou varechou a kladieme ešte do sitka odkvapkať .

    Syrníky - obrázok 4
  5. 5

    Keď robíme na sladko : opražíme si nasucho strúhanku do ružova , primiešame k nej cukor . Syrniky polejeme lyžicou masla , posypeme strúhankou a ešte na vrchu pokvapkáme maslom . Na sladko so smotanou : hustú kyslú smotanu rozmiešame s trochou cukru , nalejeme na syrniky a posypeme škoricou alebo škoricovým cukrom . Na slano : syrniky polejeme kyslou smotanou , posolíme a posypeme opraženou cibuľkou .

    Syrníky - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Fakt, to je rýchlovka a vyzerajú dobre. Ale prečo sa to volá syrník a nie tvarohové guľky?
na vychode sa tvaroh vola syr a tak sa volaju syrniky .Po rusinsky dokonca "srnyky" ....tieto syrniky sa robia aj na Ukrajine a Polsku a tam sa tiez volaju takto :-)
@babidka , tieto guľky robievam sladké, v živote by ma nenapadlo urobiť ich naslano, takže ďakujem za recept, lebo ja mám so smotanou a cibuľkou veľmi rada.