Syrníky

Autor receptu: babidka

Je to veľmi rýchlo urobené jedlo ktore je vhodné aj pri šetriacej diete alebo pre deti .Na východe sa tvarohu vraví syr a preto sú u nás syrniky a nie tvarožníky:-)

2- 3
porcie
10 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tvaroh si namrvíme do misy , pridáme múku z pšeničnej krupice alebo detskú krupicu .Môžeme však použiť aj hrubú múku . Ja používam hrubú špaldovú múku , má lepšiu chuť . Pridáme vajce , soľ a sódu bikarbonu /alebo trošku prášku do pečiva/ a trošičku masla . Keď chceme syrniky na sladko , tak soľ do cesta nemusíme dávať .
  2. Urobíme si cesto . To nemá byť príliš riedke lebo sa rozvari - keď treba , tak prisypeme trochu múky . Ale ani príliš husté , lebo budu syrniky tvrdé - vtedy pridáme pár lyžíc mlieka . Ej veru , zle sa miesi cesto aj zároveň fotografuje ...:-)
  3. Z cesta si urobíme guľky veľké asi ako slivka , vidličkou syrnik stlačíme asi na hrúbku 1,5 cm . Dáme variť do vriacej vody .
  4. Varíme niekoľko minút - syrniky sa uvaria rýchlo , keď vyplávajú na povrch tak sú už uvarné . Necedíme a neoplachujeme ! Mohli by sa rozpadnúť .Vyberáme ich deravou varechou a kladieme ešte do sitka odkvapkať .
  5. Keď robíme na sladko : opražíme si nasucho strúhanku do ružova , primiešame k nej cukor . Syrniky polejeme lyžicou masla , posypeme strúhankou a ešte na vrchu pokvapkáme maslom . Na sladko so smotanou : hustú kyslú smotanu rozmiešame s trochou cukru , nalejeme na syrniky a posypeme škoricou alebo škoricovým cukrom . Na slano : syrniky polejeme kyslou smotanou , posolíme a posypeme opraženou cibuľkou .