Svieži ríbezľový koláčik s bazovým želé fotorecept

srnka77 - fotkasrnka77, 1. júla 2015
Svieži ríbezľový koláčik s bazovým želé (fotorecept)
Foto: srnka77

Záhradka teraz ponúka každý deň nové poklady, treba ich využiť. Mám rada sladké, ale neznášam presladené. Pri pečení sa vždy snažím vniesť do toho niečo zdravé a niečo nápadité – a tak je to aj pri tomto nenáročnom, ale chutnom koláčiku. Pre nadchádzajúce horúce dni je ako stvorený.

20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

1 hrnček
1 hrnček
1 hrnček
1 ks
2 ks
1 hrnček
1/2 hrnčeka
1 ks
cca 500 g
100 ml
400 ml
1 ks (40 g)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Objem hrnčeka: 300 ml

    Dnes v hlavnej úlohe: farebné perličky. Ríbezle umyjem, odstopkujem a nechám odkvapkať.

    Svieži ríbezľový koláčik s bazovým želé (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Bežným spôsobom pripravím cesto na bublaninu: V mise vyšľahám vajcia s cukrom do penista, na nízkom stupni potom zašľahám olej a mlieko. V inej nádobe zmiešam obidve múky a prášok do pečiva a túto sypkú zmes po lyžiciach pomaly zašľahávam do tekutej zmesi. Nakoniec ešte krátko prešľahám na najvyššom stupni a cesto je hotové. Poznámka k cukru: Pre získanie príjemnej arómy cesta miešam bežný cukor s vanilkovým cukrom (ktorého nevyčerpateľnú zásobu mám v pohári s cukrom a jedným vanilkovým strukom) zhruba pol na pol. Službu by určite spravil aj vanilínový cukor, ale ten už dávno nepoužívam.

    Svieži ríbezľový koláčik s bazovým želé (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylejem do hlbšieho plechu vystlaného papierom na pečenie. Rovnomerne ho posypem asi dvomi tretinami ríbezlí. Potom ešte uhladím lyžicou, čím zároveň zatlačím ríbezle trochu do cesta (to už na fotke nevidno). Dám piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 25 minút.

    Svieži ríbezľový koláčik s bazovým želé (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení nechám koláč spolovice vychladnúť. Za ten čas pripravím bazové želé.

    Svieži ríbezľový koláčik s bazovým želé (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zhruba deci bazového sirupu dolejem vodou do pol litra. Väčšinu tekutiny dám variť a do zvyšku zamiešam Zlatý klas.

    Svieži ríbezľový koláčik s bazovým želé (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rovnako ako pri pudingu, pripravený Zlatý klas vlejem do vriacej tekutiny a za stáleho miešania povarím minútu až dve.

    Svieži ríbezľový koláčik s bazovým želé (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Počas varenia ostane pudingové želé sklovito priehľadné. Hotové odstavím a za občasného premiešania nechám mierne vychladnúť.

    Svieži ríbezľový koláčik s bazovým želé (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do vlažného želé primiešam zvyšné ríbezle a to celé natriem na medzičasom ochladený koláč.

    Svieži ríbezľový koláčik s bazovým želé (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po natretí a uhladení nechám úplne vychladnúť.

    Svieži ríbezľový koláčik s bazovým želé (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotový koláčik chutí výborne – vďaka pridaniu surových ríbezlí je nesmierne osviežujúci, šťavnatý a ľahký. Bazová aróma mu veľmi pristane. Výborný by bol určite aj s použitím púpavového medu alebo sirupu... Musím rozhodne ešte vyskúšať :)

    Svieži ríbezľový koláčik s bazovým želé (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

4 komentáre k receptu

Pridaj komentár k receptu: