Svieži bylinkový sirup fotorecept

kapucinka - fotkakapucinka, 21. septembra 2016
Svieži bylinkový sirup (fotorecept)
Foto: kapucinka

Tento sirup nie je taký hustý ako z obchodu, ale stačí len málo - rovnaká dávka ako s tým obchodným a máte ochutený celý pohár. A navyše je zdravý a stojí lacnejšie ako ten z obchodu.

Suroviny

1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na asi liter sirupu potrebujeme skoro pol litra odvaru z byliniek a viac než pol kilogramu cukru. Odvar prichystáme ako čaj - bylinky povaríme vo vode, kým nevrie alebo zalejeme vriacou vodou a necháme postáť asi 15 minút. Ku šalvii, mäte a medovke môžete pridať napríklad alojziu citrónovú, materinu dúšku a iné.

    Svieži bylinkový sirup (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Podľa bodu jeden vylúhujeme bylinky.

    Svieži bylinkový sirup (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Precedíme do hrnca.

    Svieži bylinkový sirup (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakvapkáme citrónovú šťavu, slúži ako konzervant a ochutí sirup, ale ho aj zosvetlí.

    Svieži bylinkový sirup (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom pridáme cukor, varíme a miešame, kým sa nerozpustí. Ak chcete sirup hustejší, pridajte viac cukru.

    Svieži bylinkový sirup (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po rozpustení cukru necháme vychladnúť a prelejeme do fliaš. Hotovo ;-) +Pre ešte lepšiu chuť pridajte do sirupu počas varenia med.

    Svieži bylinkový sirup (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

dvorka
Zaujal ma recept ako taký. Obrázok a názov. Tiež robím bylinkové sirupy od jari do jesene, podľa toho aké bylinky sa práve zbierajú. Ale po otvorení Tvojho receptu: že fííííííha. Namiesto fotiek kreslené obrázky, to tu ešte asi nebolo. Fantastické. A s tým medom, to vyskúšam. Ja zvyknem občas dávať namiesto polovice cukru stéviu, čo som si minulý rok vypestovala a namlela. A ešte raz. Obrázky - paráda
kapucinka
@Dvorka (22.9.2016 08:27)

Ďakujem :) med ma napadol, keď som si čítala zloženie prírodných sirupov. Stéviu som ešte neskúšala, počula som, že sa pridáva aj do prírodných zubných pást. Obrázky sú trošku zle nafotené, ale postup som nenafotila a s obrázkami je to prehľadnejšie, tak som aspoň kreslila.
elba
JE to pekné a určite chutné , vyskúšam u nás sa hodne používa sirup namiesto cukru takže máš od nás 5 ***** a určite urobím vďaka za recept
siisa
Bylinkový sirup je určite dobrá voľba :) maľuješ veľmi pekne :)
kapucinka
@Elba (24.9.2016 10:34)

Ďakujem veľmi pekne, určite neoľutujete, domáci sirup je omnoho chutnejší :-) :-) :-)
kapucinka
Milá @Siisa (24.9.2016 16:40)

Ďakujem, maľovanie ma viac baví ako fotenie, len je to zdĺhavejšie. Už pijem iba domáci sirup :-D
1x siisa