Svieži bylinkový sirup (fotorecept)

Autor receptu: kapucinka

Tento sirup nie je taký hustý ako z obchodu, ale stačí len málo - rovnaká dávka ako s tým obchodným a máte ochutený celý pohár. A navyše je zdravý a stojí lacnejšie ako ten z obchodu.

Postup

  1. Na asi liter sirupu potrebujeme skoro pol litra odvaru z byliniek a viac než pol kilogramu cukru. Odvar prichystáme ako čaj - bylinky povaríme vo vode, kým nevrie alebo zalejeme vriacou vodou a necháme postáť asi 15 minút. Ku šalvii, mäte a medovke môžete pridať napríklad alojziu citrónovú, materinu dúšku a iné.
  2. Podľa bodu jeden vylúhujeme bylinky.
  3. Precedíme do hrnca.
  4. Nakvapkáme citrónovú šťavu, slúži ako konzervant a ochutí sirup, ale ho aj zosvetlí.
  5. Potom pridáme cukor, varíme a miešame, kým sa nerozpustí. Ak chcete sirup hustejší, pridajte viac cukru.
  6. Po rozpustení cukru necháme vychladnúť a prelejeme do fliaš. Hotovo ;-) +Pre ešte lepšiu chuť pridajte do sirupu počas varenia med.