Svieža narodeninová torta fotorecept

alex37 - fotkaalex37, 17. marca 2014
Svieža narodeninová torta (fotorecept)
Foto: alex37

Nakoľko máme doma dvoch marcových oslávencov, torta bola veľká. Toto je torta, ktorá je poskladaná z rôznych receptov, nájdených a improvizovaných. Robila som ju dva Zobraziť celý popisNakoľko máme doma dvoch marcových oslávencov, torta bola veľká. Toto je torta, ktorá je poskladaná z rôznych receptov, nájdených a improvizovaných. Robila som ju dva dni, prvý deň korpus a na druhý deň zbytok. Vyzerá pracne ale nie je to až také zložité :-) Množstvo surovín zodpovedá veľkej torte veľkosti plechu. Dá sa robiť aj malá okrúhla a stačí polovica surovín.

90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus mramorový:
8 ks
300 g
2 dcl
1,5 dcl
400 g
1 bal.
2-3 PL
Ovocná vrstva:
600 ml (kompótová šťava+voda)
1 ks
Krém:
250 g
500 g
180 ml
400 g
1,5 bal.
150 ml
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Vymiešame žĺtky s cukrom, postupne pridáme mlieko, olej, múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne zamiešame sneh z bielkov. Rozdelíme ho na polovicu a do jednej polovice pridáme 2-3 lyžice kakaa. Na plech dáme papier na pečenie a hranatú rozťahovateľnú formu do ktorej lejeme postupne biele a hnedé cesto, z čoho nám vznikne mramorový efekt.

    Svieža narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    upečený korpus natrieme džemom, v mojom prípade marhuľovým, obruč zmenšíme na veľkosť v ktorej bude ovocná vrstva.

    Svieža narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    poukladáme nadrobno nakrájané marhule

    Svieža narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zalejeme želatínou s marhuľovej šťavy doplnenej vodou cca 600ml tekutiny a 1 prášková želatína. Najprv necháme želatínu napučať v 100ml tekutiny, keď je pripravené dolejeme zbytok a zahrejeme /nesme sa variť !!!!! postupne zalejeme korpus, nie hneď a naraz, počkáme kým začne tuhnúť.

    Svieža narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vyšľahanej šľahačkovej smotany vmixujeme mascarpone, tvaroh, kyslú smotanu a práškový cukor množstvo podľa toho, kto aké sladké má rád /treba ochutnávať/ Želatínu necháme napučať v mlieku, pomaly ju začneme zahrievať a pridáme do nej časť zo smotanovej zmesy a pokračujeme v zahrievaní keď je zmes úplne hladká a cca 40° pridáme ju ku zbytku zmesy pri neprerušovanom šľahaní.

    Svieža narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    obruč znova rozšírime a zalejeme. Necháme tuhnúť v chladničke.

    Svieža narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    nožom oddelíme od obruče, posypeme čokoládovými hoblinkami a konzumujeme.

    Svieža narodeninová torta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

eviana
Srdcoooo @alex37 ešte z nej ostalo? Ja bežííímmmm... takéto sviežulky milujem, vyzerá super za 100 bodov, nielen 5* :) KK
anina6
kebyže bývaš bližšie, pribehla by som aj ja na ochutnávku. ale takto si musím len domyslieť chuť takej lakocinky.
havino
pekný kus zákusku, samé dobré veci, aj u nás viac takéto svieže, ako maslové a som sa aj niečo naučila, ja by tu želatinu dala na vrch, by som sa obávala, že mi tvaroh z nej zlezie a nezliezla :-)
tatranka
Dobrú tortičku si urobila oslávencom.Teda bolo toho dosť a bolo z čoho ukrajovať.
martamm
Alex37, toto je naozaj lahodná mńamka. Uložená pre skoré vyskúšnie :)
alex37
@denyany , veru nezostal asi chutilo :-)
@evianka moja milá, ja najbližšie ti zoberiem, ty sicelkom blízo :-)
@anina6 , veru moja ďaleko je do Humenného :-)
@havino , nezliezlo veru krásne držalo :-)
@tatranka , ďakujem krásne, veru každému sa ušlo :-)
@martamm , sviežia torta veru to bola :-) budem rada keď sa ti vydarí
@izabella929 , ďakujem ti pekne :-)
kukulienka71
@alex37 ,oplatilo sa túto tortu takto dobre poskladať,páči sa aj mne!Ja dám ale namiesto želatíny kompótový nálev so Zlatým klasom,mne želatína nechutí.Zaujala ma aj tá rozťahovacia obruč.K ovocnej plnke si ju zmenšila a k smotanovej potom zväčšila,ak dobre rozumiem?Máš krásne hoblinky:-)aj mramorový korpus je super!
eviana
@alex37 , takže ako som vravela, že zrobím, zrobila som, bo som ju stále mala v hlave - rozumej hovadskú chuť na ňu som mala a veru nesklamala - famózna je. Takýto dvojfarebný korpus som robila prvý krát, trošku som ho ešte lyžicou rozdrncala a vyzerá to fakt super mramorovo:



Spravila som ho na veľký plech - akože rezy. Bola som si dnes kvôli nemu tú rozťahovaciu obruč kúpiť - a tu by som chcela upozorniť na webe som ju našla za 21 EUR, kúpila v domácich potrebách za 7,50 EUR.
Zákusok krásne stuhol, aj želatína sa mi napodiv celkom podarila a chuťovo je vynikajúci. Ešte som - ja mám takú úchylku - trošku citrónovej kôry postrúhala do vrchnej vrstvy a namiesto marhúľ som použila broskyne a mandarinky - neskútočný je, šťavnatý, jemný, voňavý, nepresladený... takže aj po vyskúšaní chválim a dávam ďalších 100 bodov. A veľké ďakujem za super recept.
Takto nejak sa podaril mne:


alex37
...no ja odpadnem, dobre že ťa mám, ty mi urobíš takú radosť už len tým, že sa ti môj recept podarí krejšie ako mne samej, neskutočné :D :D, a tou obručou si ma teda dojala fakt už úplne. Som rada, že máš len kladné dojmy, neviem sa vynadívať na tú tvoju krásnu fotku :-) ešte raz vďaka, za odvahu :D
luss44
a táto dobrota mi skoro ušla. Podľa surovín to musí byť skvelý zákusok, baby, chválim Vás obe. Evka, Ty si z korpusu vytvorila priam umelecké dielo :)
@alex37 , vdaka za rcp, určite urobím, tvarohové u nás môžu byť každý týždeň.
havino
v súhrne som postrehla, že @alex odpadáva, idem kuknúť, že prečo a no aj mne padla sánka, @evi krásny si upiekla, naozaj veľmi dobre vyzerá a ja dnes pečiem od rána božieho, ale len v hlave a taký a onaký mi na chuť šiel, ale kedže som sama celý víkend tak som sa dobrovoľne skrotila prácou nech ma oddych nedráždi vstať a piecť
alex37
@kukulienka71 , ano presne tak, obruč je rozťahovateľná a torta je tým pádom vyššia, lebo sa ukladá na povrch korpusu :-) a zlatý klas s kompótom je v pohode tiež :-)
@luss44 , je to naozaj svieže a dá sa spraviť aj na plechu len s nižším cestom :-)
@havino , no neodpadni keď mi tá naša Evka takýto skvost vyrobila :-)
eviana
@alex37 , skvost si vytvorila Ty, ja som len v Tvojich šľapajách išla a ten korpus bol pre mňa dnes tenkrát po prvé, ešte som takýto dvojfarebný krásne mramorový nerobila, @luss44 nakoľko mi to tu Evka skvelo a názorne ako bloncke treba vysvetlila, tak to išlo jedna radosť. Dnes sme si radosť robili navzájom, však @alex37 ? Ty si mi to oplatila dokonalou žemlovkou, krajšou ako originál ... takúto varechu mám rada - inšpirujúcu a priateľskú... ďakujem ♥
A každému tento zákusok doporučujem, zatiaľ všetci čo ochutnali veľmi chválili... je naozaj osviežujúci a veľmi chutný.
snitlik
No pekne si tu jedna druhej lichotíte, ale že by ste si spomenuli na mňa a aspoň kúštik poslali mne, to nie. Šak počkajte, to sa Vám vráti.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
zákusok musí byť ozaj vynikajúci, samé dobré ingrediencie. Chcem sa spýtať: To máš len obruč čo si priložila na ten korpus? Ja mám taký plech, takže asi sa budem musieť ešte rozhliadnuť v obchode. Dobrý nápad s tou želatínou na zmenšenú veľkosť. Inak si ma trochu potrápila s tým postupom, lebo som si stále predstavovala ten môj rozťahovací plech v ktorom si upečiem piškótu a ako ho zmenšiť, keď tam je korpus. Ale záhada je vyriešená. Ďakujem za dobrý recept a typ na posuvný rám.
alex37
@eviana , máš pravdu, aj mne sa páči takáto varecha :-)
@snitlik , poslali určite, len nevieme čo by ti došlo :-)
@esi , ano je to zvlášť obruč, poží sa cca cm od kraja korpusu, keď sa robí tá jogurtová zmes, a ked sa robila tá ovocná tak som to zmenšila cca o 2cm z každej strany, ale kludne sa da spravit aj s menej surovinami, ...nižšia,...do tortovej formy :-)
janger
@alex37 , pri recepte na @eviankin u bublaninu som zazrela tento recept...Velmi pekne je to! Taku obruc ale nemam. Sluzi na to, aby boli tie okraje pekne, rovne, nie? Myslim, ze aj len tak, bez obruce by sa dalo, nie? Nebude to, samozrjeme, take pekne ako ten tvoj a @eviankin zakusok...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia