Foto: alex37
Nakoľko máme doma dvoch marcových oslávencov, torta bola veľká. Toto je torta, ktorá je poskladaná z rôznych receptov, nájdených a improvizovaných. Robila som ju dva Zobraziť celý popisNakoľko máme doma dvoch marcových oslávencov, torta bola veľká. Toto je torta, ktorá je poskladaná z rôznych receptov, nájdených a improvizovaných. Robila som ju dva dni, prvý deň korpus a na druhý deň zbytok. Vyzerá pracne ale nie je to až také zložité :-) Množstvo surovín zodpovedá veľkej torte veľkosti plechu. Dá sa robiť aj malá okrúhla a stačí polovica surovín.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus mramorový: | |
8 ks |
|
300 g |
|
2 dcl |
|
1,5 dcl |
|
400 g |
|
1 bal. |
|
2-3 PL |
|
Ovocná vrstva: | |
600 ml (kompótová šťava+voda) |
|
1 ks |
|
Krém: | |
250 g |
|
500 g |
|
180 ml |
|
400 g |
|
1,5 bal. |
|
150 ml |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Vymiešame žĺtky s cukrom, postupne pridáme mlieko, olej, múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne zamiešame sneh z bielkov. Rozdelíme ho na polovicu a do jednej polovice pridáme 2-3 lyžice kakaa. Na plech dáme papier na pečenie a hranatú rozťahovateľnú formu do ktorej lejeme postupne biele a hnedé cesto, z čoho nám vznikne mramorový efekt.
-
2
upečený korpus natrieme džemom, v mojom prípade marhuľovým, obruč zmenšíme na veľkosť v ktorej bude ovocná vrstva.
-
3
poukladáme nadrobno nakrájané marhule
-
4
zalejeme želatínou s marhuľovej šťavy doplnenej vodou cca 600ml tekutiny a 1 prášková želatína. Najprv necháme želatínu napučať v 100ml tekutiny, keď je pripravené dolejeme zbytok a zahrejeme /nesme sa variť !!!!! postupne zalejeme korpus, nie hneď a naraz, počkáme kým začne tuhnúť.
-
5
Do vyšľahanej šľahačkovej smotany vmixujeme mascarpone, tvaroh, kyslú smotanu a práškový cukor množstvo podľa toho, kto aké sladké má rád /treba ochutnávať/ Želatínu necháme napučať v mlieku, pomaly ju začneme zahrievať a pridáme do nej časť zo smotanovej zmesy a pokračujeme v zahrievaní keď je zmes úplne hladká a cca 40° pridáme ju ku zbytku zmesy pri neprerušovanom šľahaní.
-
6
obruč znova rozšírime a zalejeme. Necháme tuhnúť v chladničke.
-
7
nožom oddelíme od obruče, posypeme čokoládovými hoblinkami a konzumujeme.
@evianka moja milá, ja najbližšie ti zoberiem, ty sicelkom blízo :-)
@anina6 , veru moja ďaleko je do Humenného :-)
@havino , nezliezlo veru krásne držalo :-)
@tatranka , ďakujem krásne, veru každému sa ušlo :-)
@martamm , sviežia torta veru to bola :-) budem rada keď sa ti vydarí
@izabella929 , ďakujem ti pekne :-)
Spravila som ho na veľký plech - akože rezy. Bola som si dnes kvôli nemu tú rozťahovaciu obruč kúpiť - a tu by som chcela upozorniť na webe som ju našla za 21 EUR, kúpila v domácich potrebách za 7,50 EUR.
Zákusok krásne stuhol, aj želatína sa mi napodiv celkom podarila a chuťovo je vynikajúci. Ešte som - ja mám takú úchylku - trošku citrónovej kôry postrúhala do vrchnej vrstvy a namiesto marhúľ som použila broskyne a mandarinky - neskútočný je, šťavnatý, jemný, voňavý, nepresladený... takže aj po vyskúšaní chválim a dávam ďalších 100 bodov. A veľké ďakujem za super recept.
Takto nejak sa podaril mne:
@alex37 , vdaka za rcp, určite urobím, tvarohové u nás môžu byť každý týždeň.
@luss44 , je to naozaj svieže a dá sa spraviť aj na plechu len s nižším cestom :-)
@havino , no neodpadni keď mi tá naša Evka takýto skvost vyrobila :-)
A každému tento zákusok doporučujem, zatiaľ všetci čo ochutnali veľmi chválili... je naozaj osviežujúci a veľmi chutný.
@snitlik , poslali určite, len nevieme čo by ti došlo :-)
@esi , ano je to zvlášť obruč, poží sa cca cm od kraja korpusu, keď sa robí tá jogurtová zmes, a ked sa robila tá ovocná tak som to zmenšila cca o 2cm z každej strany, ale kludne sa da spravit aj s menej surovinami, ...nižšia,...do tortovej formy :-)