Svieža narodeninová torta (fotorecept)

Autor receptu: alex37

Nakoľko máme doma dvoch marcových oslávencov, torta bola veľká. Toto je torta, ktorá je poskladaná z rôznych receptov, nájdených a improvizovaných. Robila som ju dva dni, prvý deň korpus a na druhý deň zbytok. Vyzerá pracne ale nie je to až také zložité :-) Množstvo surovín zodpovedá veľkej torte veľkosti plechu. Dá sa robiť aj malá okrúhla a stačí polovica surovín.

90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vymiešame žĺtky s cukrom, postupne pridáme mlieko, olej, múku s práškom do pečiva a nakoniec jemne zamiešame sneh z bielkov. Rozdelíme ho na polovicu a do jednej polovice pridáme 2-3 lyžice kakaa. Na plech dáme papier na pečenie a hranatú rozťahovateľnú formu do ktorej lejeme postupne biele a hnedé cesto, z čoho nám vznikne mramorový efekt.
  2. upečený korpus natrieme džemom, v mojom prípade marhuľovým, obruč zmenšíme na veľkosť v ktorej bude ovocná vrstva.
  3. poukladáme nadrobno nakrájané marhule
  4. zalejeme želatínou s marhuľovej šťavy doplnenej vodou cca 600ml tekutiny a 1 prášková želatína. Najprv necháme želatínu napučať v 100ml tekutiny, keď je pripravené dolejeme zbytok a zahrejeme /nesme sa variť !!!!! postupne zalejeme korpus, nie hneď a naraz, počkáme kým začne tuhnúť.
  5. Do vyšľahanej šľahačkovej smotany vmixujeme mascarpone, tvaroh, kyslú smotanu a práškový cukor množstvo podľa toho, kto aké sladké má rád /treba ochutnávať/ Želatínu necháme napučať v mlieku, pomaly ju začneme zahrievať a pridáme do nej časť zo smotanovej zmesy a pokračujeme v zahrievaní keď je zmes úplne hladká a cca 40° pridáme ju ku zbytku zmesy pri neprerušovanom šľahaní.
  6. obruč znova rozšírime a zalejeme. Necháme tuhnúť v chladničke.
  7. nožom oddelíme od obruče, posypeme čokoládovými hoblinkami a konzumujeme.