Foto: mesiar50
Inšpiráciu na tento koláč mám z webu.
Suroviny
Suroviny na cesto: | |
260 g |
|
80 g |
|
50 g |
|
25 g |
|
štipka |
|
5 g |
|
1 ks |
|
50 ml |
|
Suroviny na plnku: | |
270 g |
|
100 g |
|
1/2 balenia |
|
80 ml |
|
z 1 citróna |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
Na potretie koláča: | |
2 ks |
|
2 ks |
|
Postup
-
1
Ahojte.Najprv si pripravíme cesto.Do preosiatej hladkej múky (260 g) pridáme nastrúhané maslo (80 g), bravčovú masť (50 g),cukor práškový (25 g) a štipku soli.
-
2
Zmes cesta rukou vypracujeme do podoby akú máte možnosť vidieť na obrázku.Hmota cesta vypadá potom ako nejaká mrvenička.
-
3
Ďalej si do vlažného mlieka (50 ml ) namrvíme droždie (5 g) a 1 vaječný žĺtok.Zmes premiešame vydličkou a nalejeme ju na cesto podobné mrveničke.
-
4
Potom už použijeme šľahač s hákmy a dielo krátko prehnietime.Netreba ho dlho trápiť aby sa nám neprehrialo.
-
5
Cesto potom sformujeme do guly a rozdelíme ho na dve rovnaké časti.Následne ho dáme do mikroténových sáčkov a uložíme do chladničky na dobu 1 hodiny.
-
6
Po vybratí cesta z chladničky potom cesto rozvaľkáme cca na 28 x 21 cm.
-
7
Pokračujeme natrením orechovej plnky na rozvaľkané cesto.
-
8
Kraje cesta zahneme a cesto pevne zrolujeme.
-
9
Zrolované cesto popicháme vidličkou a následne ho natrieme vaječným žĺtkom. Rolky dáme na chladnejšie miesto (komora,špajza) a necháme vaječné žĺtko,aby nám na koláči uschlo.Trvá to len krátko asi 15 minút.
-
10
Keď nám na koláči vaječné žĺtko uschne ,tak potom pokračujeme s tým,že ho potrieme vaječným bielkom.Koláč dáme na chladnejšie miesto,aby nám bielok uschol.
-
11
Koláč som piekol v elektrickej rúre a to v strede rúry.Teplotu som najprv nastavil na 200 C / 15 minút a potom som koláč zakryl alobalom a koláč som dopiekol pri 180 C / 15 minút.
-
12
Upečený koláč som preložil na iný plech a dal som ho na chladné miesto. Lepšie sa porcuje keď je dobre vychladený.
-
13
A dostali sme sa k príprave plnky.Postupujeme takto: Do mlieka (80 ml) primiešame cukor kryštálový (100g ) a cukor vanílkový 1/2 balenia (alebo podľa vašej chuti).Mlieko privedieme do varu.
-
14
Na mleté orechy (270 g) pridáme citrónovú kôru (z jedného citróna),rumovú arómu (podľa chuti) a hrozienka (podľa potreby).Toto dielo potom zalejeme s horúcim osladeným mliekom.
-
15
Plnku si rozdelíme na dve časti. To bude asi tak všetko.Želám vám pekný večer.
Ďakujem ti pekne. ;-)
Srdečne ti ďakujem. :-)
@medulienka122
To som rád, že pán manžel o takomto bejgli sníva.
Zajtra mu môžeš spraviť, poteší sa.Ďakujem ti veľmi pekne. ;-)
mne také nenadelil..
/neplačem-aj bez toho mi zadok rastie../
nech ti to dlho trvá..:-)
Ahoj milá @alenafl .Tú bravčovú masť som vyškrtol.
Koláčik bude aj bez nej chutný.Nech sa ti vydarí, keď ho budeš raz robiť.Srdečne ti ďakujem.
Suroviny na cesto:
260 g múka hladká 00 extra špeciál
120 g maslo
25 g cukor práškový
štipka soľ
5 gdroždie čerstvé
1 ks žĺtko
50 ml mlieko vlažné
Ďakujem ti veľmi pekne.;-)
@dr
Ď A K U J E M
@radost
Tvoje pekné rýmy ma vždy potešia.Srdečne ti ďakujem.
@elisticka
Ďakujem ti pekne. :-)
Ďakujem ti pekne. :-)
@luss44
Ďakujem ti krásne. :-)
@zuzanka1367
Veľmi pekne ti ďakujem. :-)
@babkamt
Ďakujem ti moc krát. :-)
ja mam toho roku malo orechov, aka ina plnka by vydrzala par dni, ak sa nezí ? :-)))
Nevyznie to teraz veľmi skromne, ale mal som koláč na raňajky a je lepší ako bol včera.Nezabudol som na tie netradičné jaternice, ale chcel som ich pripraviť v rámci domácej zabíjačky.Zatiaľ mi to nevyšlo.Sorry.Ďakujem ti pekne.
@havino
Máš potom túto istú receptúru.Naši predkovia používali masť do rôznych koláčov.Moja dobrá starká nahrádzala maslo veľakrát len bravčovou masťou.Srdečne ti ďakujem za pekný komentár a pochvalu.
@tiginko
Teší ma, že sa ti koláč páči.Nebudeš ľutovať keď si ho spravíš.Moc ti ďakujem.
@sracz
Veľakrát sa zahútam nad rokmy minulými a
,, predo mnou" sa zjaví moja dobrá stará mať ako sa
zvŕta v kuchyni a pripravuje nám jednoduchè no vždy
skvelé jedlá.A poviem ti, mala sa čo zvŕtať, vychovala 11 detí.Tvoja mamina bola určite skvelá žena a fantastická kuchárka. Ďakujem ti srdečne priateľu @sracz a želám ti všetko dobré.
Ahoj.
Bravčovú masť môžeš klľudne nahradiť aj s husacou masťou (kačacou),keďže sviatočný španielsky koláč ,,ensaimadas"sa môže pripraviť,len z čisto z hydinovej masti.
Pekne ťa pozdravujem.
@smejkad
Áno tá posledná veta od @sovka62 znie naozaj pravdivo a rozumne:-)
Ako náhrada orechov by mohol byť hádam mak,ale to nepíšem asi nič nové.Tento koláč bude mať onedlho,,reprízu" ešte tento týždeň a práve rozmýšľam práve na tom maku.
Ďakujem ti pekne.
@sovka62
Ja som koláče zabalil do potravinovej fólie na tesno.Samozrejme dá sa použiť aj alobal.K tej masti sa nebudem vyjadrovať,keďže pekárstvo nie je môj obor,ale iste ti dám za pravdu,že sa pridáva k vôli vláčnosti
resp.jemnosti výrobku.Srdečná vďaka za pekný komentár a želám všetko dobré.
@all
Zabudol som napísaťv recepte,že po vybratí cesta z chladničky sa mi pri vaľkaní začali trhať kraje cesta.Treba to cesto trochu premačkať rukou aby sa zvláčnilo a ešte jedna rada:
spravte si ho viac i keď ja som robil iba pre dvoch členov tj.jedna bejgla jeden deň.
Pekný deň pre všetkých. :-)
Bol to chutný koláč, zajtra spravím s makom.
Ďakujem ti pekne. :-)
@kukulienka71
Nemal so žiadnu reklamáciu a závin je už ,, fuč".
No,to cesto bolo sprvoti dosť stuhnuté, ale keď som ho rukou trochu akože postískal,tak sa mi s ním už potom pracovalo dobre.Srdečná vďaka.
@tetrisss
Ďakujem ti veľmi pekne.
Ahoj.Plnka nevytečie lebo je hustá.Dierky spravené vidličkou budú slúžiť na unikanie pary z koláča, aby koláč nepraskol.Plnka nesmie byť riedka, lebo je jednou z príčin prasknutia koláča.Kokos som neskúšal, mak s jablkami nechám aj s cukrom posmažiť aby sa voda odparila.Moje rady ber však s rezervou, keďže nie som pekár.!Ďakujem ti pekne. :-)
Lacko, prepáč, že som odpovedala za teba. A už aj si ukladám ten závin, je krásny, pripomína štruktúrou bratislavské rožky, aj tie plnky sú po mojej chuti.
Evička naozaj ti nemám čo prepáčiť a reagovala si
tak,ako by som to spravil aj ja keď niekomu chcem poradiť.Máš pravdu takéto cesto sa používa aj k príprave bratislavských rožkov, ale sa mi marí, že do nich ide ešte hustejšia plnka od tejto.
Srdečne ti díky.
@aroooo
Tvoj závin je veľmi pekný a nepochybne aj veľmi chutný.
K tej trvanlivosti, keď môžem tak iba toľko, že keď použijeme v plnke vodu,tak by nám mal vydržať bez pokazenia aj dlhšiu dobu.Ďakujem ti veľmi pekne.
@janger
Milá janka spravíš ho rodinke, tak sa iste potešia :-)
Prišla mi na um teraz jedna plnka a to kakaová, takže keď nebudú mať radi orechové či makové.Apropó
v nl.nevídavam takéto koláče či....? ?
Srdečná vďaka. :-)
Ďakujem ti srdečne.
Ďakujem ti pekne.
Ahoj Janka.
Raz som ,,vletel" do marketu Jumbo a medzi mrazeným tovarom som našiel,také malé plnené valčeky.Srdce mi až tak poskočilo,že je to lístkové cesto plnené orechovou plnkou.Nakúpil som toho za pol tašky a potom som sa v baráku nesmierne čudoval,že je to síce lístkové cesto,ale plnené mletým mäsom.Bolo to ešte v roku 2006,keď som nemal ani len šajnu,že čo je na obale produktu poznačené.
Všetka česť voor Nederland,ale ich kuchyňa nie je taká pestrá ako tá naša slovenská (manželovi prosím nepovedz).Určite rodinke vypekáš samé dobroty a ,,nesmrdí nič" si jednoznačne šikulka.Tu u nás doma sa chýli k búrke no nefúka.Zajtra letím k ,,Vám". :-)
Srdečne ti ďakujem a prajem pekný víkend.
Ďakujem ti veľmi pekne.
@malalili
Šikulka si veľká.Je pre mňa cťou,že si na tak pekný sviatok ako sú Vianoce zhotovila práve tento koláč.Som naozaj rád,že vám koláč chutil.Srdečne ti ďakujem za odskúšanie receptu.
@zuzanka1367
Naozaj sa nemáš čo sťažovať ! Tvoj koláč je taký istý pekný ako koláč na úvodnej fotke tohoto receptu.Šikovná si veľmi a teší ma,že koláčik aj chutil.Srdečne ti ďakujem za odskúšanie receptu a pekné foto.
Závin sa trhá vtedy,keď je plnka riedka.Prečítal som strašne veľa diskusií o tomto probléme,ktorý ma postihol predošle neraz.Keď si už neviem dať rady,tak sa ,,obraciam" k profesionálom.Dovolujem si sem vložiť videá,no kto by im nerozumel tak píšem :
1) hustejšia plnka
2) popichať vrch koláča pre únik pary
3) spoj koláča na plechu (nie na boku)
4) piecť 180 C el.rúra po dobu 30 min (sledovať a keď je za potreby tak koláč zakryť alobalom)
Na záver tohoto komentu Vám chcem zaželať všetkým iba toľko,aby sme sa dožili ďalší Nový rok v plnom zdravý.
Veľmi pekne ti ďakujem.