Sviatočný orechový závin fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 1. decembra 2015
Sviatočný orechový závin (fotorecept)
Foto: mesiar50

Inšpiráciu na tento koláč mám z webu.

Suroviny

Suroviny na cesto:
260 g
80 g
50 g
25 g
štipka
5 g
1 ks
50 ml
Suroviny na plnku:
270 g
100 g
1/2 balenia
80 ml
z 1 citróna
podľa chuti
podľa potreby
Na potretie koláča:
2 ks
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ahojte.Najprv si pripravíme cesto.Do preosiatej hladkej múky (260 g) pridáme nastrúhané maslo (80 g), bravčovú masť (50 g),cukor práškový (25 g) a štipku soli.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmes cesta rukou vypracujeme do podoby akú máte možnosť vidieť na obrázku.Hmota cesta vypadá potom ako nejaká mrvenička.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej si do vlažného mlieka (50 ml ) namrvíme droždie (5 g) a 1 vaječný žĺtok.Zmes premiešame vydličkou a nalejeme ju na cesto podobné mrveničke.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom už použijeme šľahač s hákmy a dielo krátko prehnietime.Netreba ho dlho trápiť aby sa nám neprehrialo.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto potom sformujeme do guly a rozdelíme ho na dve rovnaké časti.Následne ho dáme do mikroténových sáčkov a uložíme do chladničky na dobu 1 hodiny.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vybratí cesta z chladničky potom cesto rozvaľkáme cca na 28 x 21 cm.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokračujeme natrením orechovej plnky na rozvaľkané cesto.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kraje cesta zahneme a cesto pevne zrolujeme.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zrolované cesto popicháme vidličkou a následne ho natrieme vaječným žĺtkom. Rolky dáme na chladnejšie miesto (komora,špajza) a necháme vaječné žĺtko,aby nám na koláči uschlo.Trvá to len krátko asi 15 minút.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď nám na koláči vaječné žĺtko uschne ,tak potom pokračujeme s tým,že ho potrieme vaječným bielkom.Koláč dáme na chladnejšie miesto,aby nám bielok uschol.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Koláč som piekol v elektrickej rúre a to v strede rúry.Teplotu som najprv nastavil na 200 C / 15 minút a potom som koláč zakryl alobalom a koláč som dopiekol pri 180 C / 15 minút.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Upečený koláč som preložil na iný plech a dal som ho na chladné miesto. Lepšie sa porcuje keď je dobre vychladený.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A dostali sme sa k príprave plnky.Postupujeme takto: Do mlieka (80 ml) primiešame cukor kryštálový (100g ) a cukor vanílkový 1/2 balenia (alebo podľa vašej chuti).Mlieko privedieme do varu.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na mleté orechy (270 g) pridáme citrónovú kôru (z jedného citróna),rumovú arómu (podľa chuti) a hrozienka (podľa potreby).Toto dielo potom zalejeme s horúcim osladeným mliekom.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Plnku si rozdelíme na dve časti. To bude asi tak všetko.Želám vám pekný večer.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
och..takýto orecháčik nemusí byť iba vo sviatok..ja ho môžem aj každý piatok..sobotu..i nedeľu..chutné by to bolo menu..tvoja žena dostala v tebe od boha šťastie..
mne také nenadelil..
/neplačem-aj bez toho mi zadok rastie../
nech ti to dlho trvá..:-)
Tak sa hlásim s výsledkom, nie je to úplne výstavný kus, trochu aj potrhalo, ale to všetko vynahradila chuť. Je výborný vďaka za dobre spracovaný recept, proste paráda :)