Sviatočný orechový závin fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 1. decembra 2015
Sviatočný orechový závin (fotorecept)
Foto: mesiar50

Inšpiráciu na tento koláč mám z webu.

Suroviny

Suroviny na cesto:
260 g
80 g
50 g
25 g
štipka
5 g
1 ks
50 ml
Suroviny na plnku:
270 g
100 g
1/2 balenia
80 ml
z 1 citróna
podľa chuti
podľa potreby
Na potretie koláča:
2 ks
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ahojte.Najprv si pripravíme cesto.Do preosiatej hladkej múky (260 g) pridáme nastrúhané maslo (80 g), bravčovú masť (50 g),cukor práškový (25 g) a štipku soli.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmes cesta rukou vypracujeme do podoby akú máte možnosť vidieť na obrázku.Hmota cesta vypadá potom ako nejaká mrvenička.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej si do vlažného mlieka (50 ml ) namrvíme droždie (5 g) a 1 vaječný žĺtok.Zmes premiešame vydličkou a nalejeme ju na cesto podobné mrveničke.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom už použijeme šľahač s hákmy a dielo krátko prehnietime.Netreba ho dlho trápiť aby sa nám neprehrialo.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto potom sformujeme do guly a rozdelíme ho na dve rovnaké časti.Následne ho dáme do mikroténových sáčkov a uložíme do chladničky na dobu 1 hodiny.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vybratí cesta z chladničky potom cesto rozvaľkáme cca na 28 x 21 cm.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokračujeme natrením orechovej plnky na rozvaľkané cesto.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kraje cesta zahneme a cesto pevne zrolujeme.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zrolované cesto popicháme vidličkou a následne ho natrieme vaječným žĺtkom. Rolky dáme na chladnejšie miesto (komora,špajza) a necháme vaječné žĺtko,aby nám na koláči uschlo.Trvá to len krátko asi 15 minút.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď nám na koláči vaječné žĺtko uschne ,tak potom pokračujeme s tým,že ho potrieme vaječným bielkom.Koláč dáme na chladnejšie miesto,aby nám bielok uschol.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Koláč som piekol v elektrickej rúre a to v strede rúry.Teplotu som najprv nastavil na 200 C / 15 minút a potom som koláč zakryl alobalom a koláč som dopiekol pri 180 C / 15 minút.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Upečený koláč som preložil na iný plech a dal som ho na chladné miesto. Lepšie sa porcuje keď je dobre vychladený.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A dostali sme sa k príprave plnky.Postupujeme takto: Do mlieka (80 ml) primiešame cukor kryštálový (100g ) a cukor vanílkový 1/2 balenia (alebo podľa vašej chuti).Mlieko privedieme do varu.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na mleté orechy (270 g) pridáme citrónovú kôru (z jedného citróna),rumovú arómu (podľa chuti) a hrozienka (podľa potreby).Toto dielo potom zalejeme s horúcim osladeným mliekom.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Plnku si rozdelíme na dve časti. To bude asi tak všetko.Želám vám pekný večer.

    Sviatočný orechový závin (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

50 komentárov k receptu
och..takýto orecháčik nemusí byť iba vo sviatok..ja ho môžem aj každý piatok..sobotu..i nedeľu..chutné by to bolo menu..tvoja žena dostala v tebe od boha šťastie..
mne také nenadelil..
/neplačem-aj bez toho mi zadok rastie../
nech ti to dlho trvá..:-)
Prave som sa zaregistrovala do "Varechy" aby som mohla pochvalit tuto nadheru! Chcem sa Ta spytat, mily @mesiar50 - myslis si, ze by utrpela kvalita tohto kolacika, keby som bravcovu mast nahradila dalsou davkou masla? Zijem daleko za oceanom a zatial som na bravcovu mast v obchode nenatrafila (Asi si ju budem musiet v buducnosti urobit sama)
Lacko, to je on, to je recept čo mám po mame, aj masť, aj maslo, gramáže nekukala som, ale držím sa receptu, zo 600 g muky, ale miešam, aj polohrubú, aj hladkú, 10 g droždia, pečiem tri záviny, dva orechové, jeden makový, ked nepečiem na sviatky štedrák, tak pečiem tieto záviny u mňa po mame zapísané v zošitku bratislavké záviny, nech sa volajú akokoľvek, takto u mňa tento závin vyzerá, si šikovný chlap, naozaj opäť klobúk dole a len a len môžem odporúčiť tvoj recept, je zo spoľahlivého a Tebou už potvrdeného zdroja
@alenafl
Ahoj milá @alenafl .Tú bravčovú masť som vyškrtol.
Koláčik bude aj bez nej chutný.Nech sa ti vydarí, keď ho budeš raz robiť.Srdečne ti ďakujem.
Suroviny na cesto:
 260 g múka hladká 00 extra špeciál
120 g maslo
 25 g cukor práškový
 štipka soľ
 5 gdroždie čerstvé
 1 ks žĺtko
 50 ml mlieko vlažné
krásne ich máš... tiež robím podobne, bez kysnutia. Mám však trochu rozdielne pomery surovín a plnku zabáram vodou, nie mliekom. Láka ma vyskúšať podľa teba, aby som zistila rozdiel v chuti. Ak tak urobím, ozvem sa.
Vitaj na rodnej hrude, priateľ Mäsiar @mesiar50 a čaruj s vareškou i s pekáčom veselo, nech si Ťa doma užijú do sýtosti. Blahoželám Ti a rád k fantastickému chutnému dielu ale aj za spomienky na moje detstvo a vanilkovú vôňu mojej mamky, B.P.!!!
Robievam len s maslom, ale páči sa mi, že si časť nahradil masťou, možnu budú vláčnejšie. Toto sú podľa mňa najlepšie záviny na svete, zvlášť vhodné na viacdňové sviatky. Zabalené v alobale vydržia aj týždeň, kvalita sa nezmení (teda, až ich nékgo do tedy nezí...).
nadherny zavin a sovkina posledna veta tak pravdiva... :-)
ja mam toho roku malo orechov, aka ina plnka by vydrzala par dni, ak sa nezí ? :-)))
@jozka2
Nevyznie to teraz veľmi skromne, ale mal som koláč na raňajky a je lepší ako bol včera.Nezabudol som na tie netradičné jaternice, ale chcel som ich pripraviť v rámci domácej zabíjačky.Zatiaľ mi to nevyšlo.Sorry.Ďakujem ti pekne.
@havino
Máš potom túto istú receptúru.Naši predkovia používali masť do rôznych koláčov.Moja dobrá starká nahrádzala maslo veľakrát len bravčovou masťou.Srdečne ti ďakujem za pekný komentár a pochvalu.
@tiginko
Teší ma, že sa ti koláč páči.Nebudeš ľutovať keď si ho spravíš.Moc ti ďakujem.
@sracz
Veľakrát sa zahútam nad rokmy minulými a
,, predo mnou" sa zjaví moja dobrá stará mať ako sa
zvŕta v kuchyni a pripravuje nám jednoduchè no vždy
skvelé jedlá.A poviem ti, mala sa čo zvŕtať, vychovala 11 detí.Tvoja mamina bola určite skvelá žena a fantastická kuchárka. Ďakujem ti srdečne priateľu @sracz a želám ti všetko dobré.
@alenafl
Ahoj.
Bravčovú masť môžeš klľudne nahradiť aj s husacou masťou (kačacou),keďže sviatočný španielsky koláč ,,ensaimadas"sa môže pripraviť,len z čisto z hydinovej masti.
Pekne ťa pozdravujem.
@smejkad
Áno tá posledná veta od @sovka62 znie naozaj pravdivo a rozumne:-)
Ako náhrada orechov by mohol byť hádam mak,ale to nepíšem asi nič nové.Tento koláč bude mať onedlho,,reprízu" ešte tento týždeň a práve rozmýšľam práve na tom maku.
Ďakujem ti pekne.
@sovka62
Ja som koláče zabalil do potravinovej fólie na tesno.Samozrejme dá sa použiť aj alobal.K tej masti sa nebudem vyjadrovať,keďže pekárstvo nie je môj obor,ale iste ti dám za pravdu,že sa pridáva k vôli vláčnosti
resp.jemnosti výrobku.Srdečná vďaka za pekný komentár a želám všetko dobré.
@all
Zabudol som napísaťv recepte,že po vybratí cesta z chladničky sa mi pri vaľkaní začali trhať kraje cesta.Treba to cesto trochu premačkať rukou aby sa zvláčnilo a ešte jedna rada:
spravte si ho viac i keď ja som robil iba pre dvoch členov tj.jedna bejgla jeden deň.
Pekný deň pre všetkých. :-)

@pacik
Bol to chutný koláč, zajtra spravím s makom.
Ďakujem ti pekne. :-)
@kukulienka71
Nemal so žiadnu reklamáciu a závin je už ,, fuč".
No,to cesto bolo sprvoti dosť stuhnuté, ale keď som ho rukou trochu akože postískal,tak sa mi s ním už potom pracovalo dobre.Srdečná vďaka.
@tetrisss
Ďakujem ti veľmi pekne.
Na zjedenie, jednoducho skvelé. Ako zatočíš koniec, aby ti plnka po dĺžke nevytiekla? Popichanie vidličkou je na zabránenie prasknutia? Skúšal si aj kokos, alebo mak s jablkami?
@tekvica
Ahoj.Plnka nevytečie lebo je hustá.Dierky spravené vidličkou budú slúžiť na unikanie pary z koláča, aby koláč nepraskol.Plnka nesmie byť riedka, lebo je jednou z príčin prasknutia koláča.Kokos som neskúšal, mak s jablkami nechám aj s cukrom posmažiť aby sa voda odparila.Moje rady ber však s rezervou, keďže nie som pekár.!Ďakujem ti pekne. :-)
@tekvica , aj konce na protiľahlej strane sa zahnú......a koláč potom zroluje.....to si mala na mysli?
Lacko, prepáč, že som odpovedala za teba. A už aj si ukladám ten závin, je krásny, pripomína štruktúrou bratislavské rožky, aj tie plnky sú po mojej chuti.
@evanaaa
Evička naozaj ti nemám čo prepáčiť a reagovala si
tak,ako by som to spravil aj ja keď niekomu chcem poradiť.Máš pravdu takéto cesto sa používa aj k príprave bratislavských rožkov, ale sa mi marí, že do nich ide ešte hustejšia plnka od tejto.
Srdečne ti díky.
@aroooo
Tvoj závin je veľmi pekný a nepochybne aj veľmi chutný.
K tej trvanlivosti, keď môžem tak iba toľko, že keď použijeme v plnke vodu,tak by nám mal vydržať bez pokazenia aj dlhšiu dobu.Ďakujem ti veľmi pekne.
@janger
Milá janka spravíš ho rodinke, tak sa iste potešia :-)
Prišla mi na um teraz jedna plnka a to kakaová, takže keď nebudú mať radi orechové či makové.Apropó
v nl.nevídavam takéto koláče či....? ?
Srdečná vďaka. :-)


Tak klobúk dole. Tento závin je super, poznám ho pod názvom bajgle. Niekedy mi popraská, a to mramorovanie na ňom. A dobrá je aj varianta s makovou plnkou. Podaril sa perfektne.
@aktakretep ,máš pravdu tento koláč má rôzne názvy ako bajgle,orechový koláč,orechový závin,bejgli.Záleží naozaj na tom,že v ktorom kraji na Slovensku sa nachádzame.Čítal som niekde,že popraskať môže aj od mokrej plnky ktorú sme použili,ale to je iba jedna z príčin prasknutia.Pri kysnutí môžeme spraviť tiež chybu,keď nám koláč dlho kysne atď.Makové sú stará dobrá klasika. :-)
Ďakujem ti srdečne.
Ahoj Lacko, pravdaze spravim, maju to radi, najviac tusim orechove, ale aj makove lubia...Veru takych kolacov tu nevidiet (raz som to tu videla v televiznej sutazi). Ale Holandania tak nevypekaju, ved vies...To nie je, ako na SK, ze na kazdy vikend musi byt nieco doma upecene... Moje pecene veci tu ma ale kazdy rad :-), (samochvala smrdi, haha). Pozdravujem, :-) Neviem, ci si tu, je dnes studeny vetrisko, brrrrr.....
@janger
Ahoj Janka.
Raz som ,,vletel" do marketu Jumbo a medzi mrazeným tovarom som našiel,také malé plnené valčeky.Srdce mi až tak poskočilo,že je to lístkové cesto plnené orechovou plnkou.Nakúpil som toho za pol tašky a potom som sa v baráku nesmierne čudoval,že je to síce lístkové cesto,ale plnené mletým mäsom.Bolo to ešte v roku 2006,keď som nemal ani len šajnu,že čo je na obale produktu poznačené.
Všetka česť voor Nederland,ale ich kuchyňa nie je taká pestrá ako tá naša slovenská (manželovi prosím nepovedz).Určite rodinke vypekáš samé dobroty a ,,nesmrdí nič" si jednoznačne šikulka.Tu u nás doma sa chýli k búrke no nefúka.Zajtra letím k ,,Vám". :-)
Srdečne ti ďakujem a prajem pekný víkend.
Haha, Laci, tak si teda nakupil :-))). To boli asi saucijzenbroodjes. To mam tiez rada. Ale mrazene som ich este nemala...Vies, ze ani nevypekam moc? Len sem-tam. Tym je to vzacnejsie. Deti nechcu tlstnut a jest moc sladkosti. To sa vzdy ponuknu kuskom a zoberu si aj do mraznicky a to maju na parkrat...Ja a aj moj muz sme strasne maskrtni, ale musime sa krotit ;-). Casto sa napocuvame, hlavne dceru, ze nam netreba ;-)...No, ale ma pravdu... Laci, co sa tyka tej holandskej kuchyne... Je ina, ako ta nasa (chutna stredoeuropska kuchyna, nasim tiez velmi chuti), ale mne sa paci... Jedia tu ovela viac zeleniny, menej vselijakych omacok. Co aj moje decka varia, tak to mi vzdy chuti, take "modernejsie" veci varia. Ale to mas tu, ako aj vsade, rozdiely su velke. Su tiez aj ludia, co jedia stale to iste... Inak, na rozdiel od Slovenska, je to take dost normalne, ze varia aj muzi. Nikto sa nad tym ani nejako nepozastavuje. Kolkokrat zenu nebavi varenie, alebo ani nevie varit, muza to bavi, tak vari ten...A dobre je :-)...Lacko, stastnu cestu ti prajem. Letis z Bratislavy? Z Viedne? Skoda, ze zrusili pred par rokmi Sky Europe. Ti lietali z Blavy do Amsterdamu, bolo to sikovne - ale to uz moc odbocujem :-)...
recept bol vyskúšaný tieto Vianoce, je perfektný . Robila som z dvojitej dávky a dve nohy boli orechovníky a dve makovníky. Zožala som veľký úspech, takže vďaka. Od teraz už iba tento recept :), je stobodový !
@medovnicek
Ďakujem ti veľmi pekne.

@malalili
Šikulka si veľká.Je pre mňa cťou,že si na tak pekný sviatok ako sú Vianoce zhotovila práve tento koláč.Som naozaj rád,že vám koláč chutil.Srdečne ti ďakujem za odskúšanie receptu.

@zuzanka1367
Naozaj sa nemáš čo sťažovať ! Tvoj koláč je taký istý pekný ako koláč na úvodnej fotke tohoto receptu.Šikovná si veľmi a teší ma,že koláčik aj chutil.Srdečne ti ďakujem za odskúšanie receptu a pekné foto.
Závin sa trhá vtedy,keď je plnka riedka.Prečítal som strašne veľa diskusií o tomto probléme,ktorý ma postihol predošle neraz.Keď si už neviem dať rady,tak sa ,,obraciam" k profesionálom.Dovolujem si sem vložiť videá,no kto by im nerozumel tak píšem :
1) hustejšia plnka
2) popichať vrch koláča pre únik pary
3) spoj koláča na plechu (nie na boku)
4) piecť 180 C el.rúra po dobu 30 min (sledovať a keď je za potreby tak koláč zakryť alobalom)
Na záver tohoto komentu Vám chcem zaželať všetkým iba toľko,aby sme sa dožili ďalší Nový rok v plnom zdravý.
















Pridaj komentár k receptu: