Sviatočný orechový závin (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Inšpiráciu na tento koláč mám z webu.

Suroviny

Postup

  1. Ahojte.Najprv si pripravíme cesto.Do preosiatej hladkej múky (260 g) pridáme nastrúhané maslo (80 g), bravčovú masť (50 g),cukor práškový (25 g) a štipku soli.
  2. Zmes cesta rukou vypracujeme do podoby akú máte možnosť vidieť na obrázku.Hmota cesta vypadá potom ako nejaká mrvenička.
  3. Ďalej si do vlažného mlieka (50 ml ) namrvíme droždie (5 g) a 1 vaječný žĺtok.Zmes premiešame vydličkou a nalejeme ju na cesto podobné mrveničke.
  4. Potom už použijeme šľahač s hákmy a dielo krátko prehnietime.Netreba ho dlho trápiť aby sa nám neprehrialo.
  5. Cesto potom sformujeme do guly a rozdelíme ho na dve rovnaké časti.Následne ho dáme do mikroténových sáčkov a uložíme do chladničky na dobu 1 hodiny.
  6. Po vybratí cesta z chladničky potom cesto rozvaľkáme cca na 28 x 21 cm.
  7. Pokračujeme natrením orechovej plnky na rozvaľkané cesto.
  8. Kraje cesta zahneme a cesto pevne zrolujeme.
  9. Zrolované cesto popicháme vidličkou a následne ho natrieme vaječným žĺtkom. Rolky dáme na chladnejšie miesto (komora,špajza) a necháme vaječné žĺtko,aby nám na koláči uschlo.Trvá to len krátko asi 15 minút.
  10. Keď nám na koláči vaječné žĺtko uschne ,tak potom pokračujeme s tým,že ho potrieme vaječným bielkom.Koláč dáme na chladnejšie miesto,aby nám bielok uschol.
  11. Koláč som piekol v elektrickej rúre a to v strede rúry.Teplotu som najprv nastavil na 200 C / 15 minút a potom som koláč zakryl alobalom a koláč som dopiekol pri 180 C / 15 minút.
  12. Upečený koláč som preložil na iný plech a dal som ho na chladné miesto. Lepšie sa porcuje keď je dobre vychladený.
  13. A dostali sme sa k príprave plnky.Postupujeme takto: Do mlieka (80 ml) primiešame cukor kryštálový (100g ) a cukor vanílkový 1/2 balenia (alebo podľa vašej chuti).Mlieko privedieme do varu.
  14. Na mleté orechy (270 g) pridáme citrónovú kôru (z jedného citróna),rumovú arómu (podľa chuti) a hrozienka (podľa potreby).Toto dielo potom zalejeme s horúcim osladeným mliekom.
  15. Plnku si rozdelíme na dve časti. To bude asi tak všetko.Želám vám pekný večer.