Sviatočné orieškové pusinky so škoricou fotorecept
Foto: zuzkabluzka
Tieto, trochu neklasicke pusinky, som objavila v jednej starej talianskej kucharskej knihe a odvtedy su sucastou mojho pecenia na vsetky sviatky. Pre mna hlavne Zobraziť celý popisTieto, trochu neklasicke pusinky, som objavila v jednej starej talianskej kucharskej knihe a odvtedy su sucastou mojho pecenia na vsetky sviatky. Pre mna hlavne na Vianoce je pri peceni vona orechov a skorice nenahraditelna a kedze som dostala vrecko lieskovych orieskov, rozvonala som si byt len tak pre radost v jeden uprsany den.
príprava
na 120 °C
Postup
-
1
Lieskove oriesky pomelieme na mucku. Bielka so stipkou soli vyslahame na sneh a postupne, po troche pridavame cukor. Slahame, kym sa nam nevytvori husta snehova hmota, z ktorej si odlozime asi 4 lyzice na ozdobu pusiniek.
-
2
Do bielkoveho cesta si teraz pridame pomlete oriesky a skoricu(v recepte bola jedna lyzicka skorice ja davam dve). Cesto pomaly a jemne vymiesame.
-
3
Plech vystelieme papierom na pecenie. V tomto bode som si recept prisposobila, kedze sa mi nikdy nedari s cukrarenskym vreckom, ja si len jednoducho za pomoci dvoch lyzic rovno na papier tvarujem pusinky, asi pol lyzice hmoty na kazdu. Nic sa tym nepokazi, pretoze na kazdu teraz do stredu dam malu kavovu lyzicku odlozenej bielej bielkovo-cukrovej hmoty.
-
4
Kazdu pusinku este ozdobim lieskovym orieskom, ktory opatrne polozim na bielu cast pusinky.
-
5
Pusinky pecieme v rure vyhriatej na 120° a pecieme asi 25 az 30 minut.
-
6
Z tejto davky mi vyjde asi 50 pusiniek, upecenych na dvoch plechoch.
-
7
verim, ze budu chutit... :)
myslim, ze stoja za vyskusanie, ja ich zboznujem, pripominaju mi zaklad z parizskych rozkov, v tejto variante mi ani krem nechyba, prave naopak ;) @salas , neslahala som ich nad parou, len jednoducho v miske, nic sa tomu nestalo ;)
@jamami78 , ja sa tiez chystam ich vyskusat s vlasskymi orechmi, myslim, ze budu rovnako dobree ;)
@evusik , @elysa , dakujem aj Vam :)
@mimi26 , aj hned po upeceni su krasne makke v strede s chrumkavym pancierom navrchu (teda, ak sa prilis neususia, lepsie je ich vybrat trochu skor, kazdy si pozna svoju ruru, ;) , inak sa potom lahko lamu)
@goe , @sonulienka dakujem :)
@merlinja ja som dostala oriesky uz bez supy, len kde tu bola nejaka, presne ako vidno na fotkach, ale ak pred mletim osupis, budu urcite bledsie :)
recept robievam pravidelne a zatial sa vzdy podarili, niekedy sa sice trocha rozleju, niekedy popraskaju, ale vzdy chutia :)