Sviatočná židovská torta pre pánov

pusta - fotkapusta, 1. marca 2011
Sviatočná židovská torta pre pánov
Foto: pusta

Na oslavu narodenín som potrebovala pre oslávenca niečo výnimočného a originálneho. Hľadala som a našla som vynikajúci recept pani Ester Fuszeres, ktorý Vám ponúkam.

8
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Suroviny

8 ks
150 g
200 g, posekané na hrubo
200 g
1 štipka, strúhaný
1 štipka
1 štipka
100 ml
krém:
8 ks
300 ml
1 PL
1 ks
4 PL
500 ml




Postup

  1. 1

    Vaječné bielka vyšľaháme do tuha so štipkou soli a polovicou cukru. Posekáme na hrubo čokoládu as vlašské orechy, premiešame ich s druhou polovicou cukru a koreninami. Do tejto zmesi na 2x zamiešame ušľahané bielky, vlejeme do formy, ktorej boky a spodok sme vyložili pečiacim papierom a pečieme v tortovej forme v trúbe pri teplote 175 stupňov 35 minút. Po vychladnutí odstránime pečiaci papier. Vychladnutý korpus rozrežeme na dve polovice a každú z oboch strán pokvapkáme s whisky.

  2. 2

    Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme žltka a zrniečka vanilky, ktoré sme vyškriabali z z vanilkového lusku. Rozšľaháme pomocou ponorného mixera, pridáme škrob, polovicu cukru a znovu premixujeme. Na veľmi miernom ohni uvaríme hustý krém a necháme ho vychladnúť. Slahačku vyšľaháme s druhou polovicou cukru a po lyžiciach vmiešame do vanilkového krému, až vznikne ľahká a homogenna hmota, ktorá je výsledným krémom.

  3. 3

    Tento krém nanesieme na spodný plát torty, prikryjene druhým plátom korpusu a zvyšok krému voľne nanesieme - "naplácame" - na povrch korpusu, boky torty sú bez krému , tortu necháme jeden deň v chladničke, nakrájame na porcie a môžeme podávať.

Diskusia k receptu

pivonka
Teda, tá musí byť skvelá! Škoda, že nie je fotka. Prečo nemôže byť krém aj na bokoch? Neudržal by sa a zviezol?
evanaaa
Tak takéto korpusy sú lahodnou pochúťkou, ktorá s arozplýva v ústach ( podobne ako torta Pavlovovej), a ešte aj orechy, k tomu ten krém, len tú whisky by som doma asi márne hľadala. Ale aj tak to stojí za hriech.
dorisa
Čítam v profile, že rada variš, a nedáš sa aj na fotenie receptov? bolo by to veľmi dobré,pretože aj vizuálna stranka receptu je v tvojich receptoch namieste. Sú to zaujímavé recepty a určite by boli aj pekné fotky.
pusta
dorisa, súhlasím s tebou.ja tieto recepty, ktoré vkladám, väčšinou mám aj vyfotené. ale systém na vareche mi vypisuje,že pre ich veľkosť ich nemôže vziať.môj priateľ mi sľúbil, že až prde, mi ich "zmenší" a napáli na cd. ak sa tak stane, vložím dodatočne, teraz musím počkať na neho.
pusta
pivonka, fotka je, ale musíš počkať, vid, čo som odpovedala dorise. môžeš mať krém aj na bokoch, to ako tortu potiahneš a ozdobíš, je len na tebe. rp som písala tak, ako je originál, som rada, že je zrozumiteľný text,lebo preklať text, práve nebýva ľahké.
pusta
evanaaa, tento korpus je vdaka orechom a čokoláde, ktorá po vychladnutí stuhne, skôr chrumkavý a príjemne kontrastuje s lahodnou chuťou krému, ten sa skutočne rozplýva na jazyku. práve ten krém sa pláca na povrch torty ako u pavlovovej. pre veľký úspech som ju musela robiť znovu, vtedy som použila miesto whisky klasicky rum a tiež vynikajúca kombinácia.
pusta
terris, sladkacokolada, táto torta naozaj stojí za hriech.
pusta
ahoj jarunka, dobré ránko ti prajem dlho som ťa nevidela. tá torta je fakt dobrá
cica2
aj táto je krásna, musí byť aj dobrá:)
veronika1984
Chcela by som sa spytat, tortovu formu s akym priemerom by som mala pouzit, aby som mohla tortu v pohode prerezat na dve polovice a plnit? Podla obrazka je tej plnky dost vela, preto ste ju dali na vrch? Velmi pekne dakujem.
rona1
táto torta ozaj stála za hriech ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia