Sviatočná židovská torta pre pánov

Autor receptu: pusta

Na oslavu narodenín som potrebovala pre oslávenca niečo výnimočného a originálneho. Hľadala som a našla som vynikajúci recept pani Ester Fuszeres, ktorý Vám ponúkam.

8
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Vaječné bielka vyšľaháme do tuha so štipkou soli a polovicou cukru. Posekáme na hrubo čokoládu as vlašské orechy, premiešame ich s druhou polovicou cukru a koreninami. Do tejto zmesi na 2x zamiešame ušľahané bielky, vlejeme do formy, ktorej boky a spodok sme vyložili pečiacim papierom a pečieme v tortovej forme v trúbe pri teplote 175 stupňov 35 minút. Po vychladnutí odstránime pečiaci papier. Vychladnutý korpus rozrežeme na dve polovice a každú z oboch strán pokvapkáme s whisky.
  2. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme žltka a zrniečka vanilky, ktoré sme vyškriabali z z vanilkového lusku. Rozšľaháme pomocou ponorného mixera, pridáme škrob, polovicu cukru a znovu premixujeme. Na veľmi miernom ohni uvaríme hustý krém a necháme ho vychladnúť. Slahačku vyšľaháme s druhou polovicou cukru a po lyžiciach vmiešame do vanilkového krému, až vznikne ľahká a homogenna hmota, ktorá je výsledným krémom.
  3. Tento krém nanesieme na spodný plát torty, prikryjene druhým plátom korpusu a zvyšok krému voľne nanesieme - "naplácame" - na povrch korpusu, boky torty sú bez krému , tortu necháme jeden deň v chladničke, nakrájame na porcie a môžeme podávať.