Švédska torta

xkatulikx - bez fotkyxkatulikx, 2. marca 2012
Švédska torta
Foto: xkatulikx
8
porcií
30 minút
príprava
30-40 minút
na 150 °C

Suroviny

Cesto:
3/4 šálka
10 dkg
5 lyžíc vlažné
3/4 šálka
1 kávová lyžička
4 ks
Sneh:
4 ks
3/4 šálka
Plnka:
0,5 kg
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Nakrájané jablká si udusíme skôr a necháme vychladnúť.

  2. 2

    CESTO: žĺtka, cukor, smetol a mlieko vymiešame, pridáme múku a PDP. Cesto natrieme na vymastený a papierom vystlaný plech. Na cesto natrieme sneh a posypeme orechmi. Pečieme v mierne vyhriatej rúre (150°C).

  3. 3

    Upečené cesto prekrojíme na 2 polovice. Na jednu polovicu cesta natrieme resp. rozložíme jablká a potrieme šľahačkou a prekryjeme druhou polovicou cesta. Dobru chuť.

Diskusia k receptu

45678
Šikovný koláčik, no mne sa vidí, že ja dám ten sneh a orechy iba na jednu polovicu, a tú jednu, na ktorú budem natierať nedám, čo povieš, neskúšala si to?
xkatulikx
Neviem neskušala som to. Vyskúšaj to v obidvoch verziách a daj vediet. :-) Ale je to fakt výborný koláč tak ako to je v recepte.
tetrisss
Toto musi byt dobrota, jablka, sneh, orechy, nadherne kombinacie, perfektne.
marijanka712
zaujímavá receptúra a vidí sa mi, že je to velmi lahodný zákusok , zaujímavé cesto s tým bielkom -vyskúšam dik za recept
3sandra3
švédi si robia takéto úžasné torty? No, ale teraz už ju budú piecť aj Slováci. Musí byť výborná, takže šup sa do práce :-))
bablew89
mňaaam, je výborná :) a tie oriešky navrchu sú fantastické, keď je celý koláčik taký ľahunký a potom kusnete do tých orieškov nadrobno nasekaných...no paráda :)
Akurát to cesto som mala nejaké nižšie, a to som piekla na menšom plechu, takže nabudúce nebudem prekrajovať, ale urobím asi jedno cesto extra :)
jamalinka
ja som vyskúšala a môžem potvrdiť, že je to vynikajúci koláčik. Ja som ho trošku upravila v množstve. Múky som dala plný hrnček a 3/4 šálky mletého cukru do snehu som použila aj na posypanie orechov, ktoré som na doske sekala a ked sa posypú neodskakujú, tú istú dávku som urobila ešte raz na druhý plech. Jablká som dala 1 kg, podusila s vanikovým cukrom 2 ks a 1 ks škoricový + asi 2 hrste cukru kryštálového (záleží od sladkosti jabĺk). Koláč bol na celý plech a bol naozaj výborný.