Svätoštefanské prekladané zemiaky fotorecept

jody - fotkajody, 10. decembra 2010
Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept)
Foto: jody

Tak si predstavme, že máme druhý sviatok vianočný a sme prejedení vyprážaným kaprom a majonézovým šalátom. Sme takí napchatí, že ešte neprišiel čas piecť Zobraziť celý popisTak si predstavme, že máme druhý sviatok vianočný a sme prejedení vyprážaným kaprom a majonézovým šalátom. Sme takí napchatí, že ešte neprišiel čas piecť kačicu či hus, prípadne sme ich piekli už prvý sviatok vianočný a teraz sa nevládzeme ani hýbať, nieto ešte jesť. Ale hlad je hlad, ten očný najväčší, a tak si spravíme celkom jednoduché a nie príliš ťažké jedlo pre náš roztiahnutý žalúdok. :-)

4 - 6
porcie
10 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

 ružové
 vykostené
 z konzervy
 sušené




Postup

  1. 1

    Vykostené stehná nakrájame na tenké slížiky. Zemiaky poriadne umyjeme a aj so šupkou nakrájame na tenké kolieska.

    Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zapekaciu misu vymažeme maslom a vyložíme prvou vrstvou zemiakov.

    Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme mäso,...

    Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...hrášok, koreniny a sušený rozmarín.

    Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A pokračujeme ďalej, vrstvu po vrstve...

    Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a posledná vrstva sú zemiaky. Šupneme do rúry prikryté alobalom a polhodinu až 40 minút pečieme.

    Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým sušené huby podrvíme (napríklad v mažiari) a zmiešame so smotanou (stačí aj 10%-ná). Pridáme ešte papriku a vňať.

    Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Smotanovú zmes nalejeme na zemiaky, znovu prikryjeme alobalom a vrátime do trúby.

    Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po cca 20-tich minútach alobal zložíme a ešte 20 minút zapekáme do chrumkava.

    Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    No a potom už len naložíme tanier kopcom a ako šalátik si dáme surovú kyslú kapustu.

    Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prajem dobrú chuť. :-)

    Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A ako dezert si vychutnáme západ slnka. :-)

    Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

ainy
príjemná zmena, vyskúšam
evusik
pekné pre oči a určite dobré pre bruško.... také mám rada .-)
garanco
Ja by som si to dala aj dnes, ešte keby to niekto namiesto mňa pripravil. Krásne pripravené, určite výborné!
pivonka
Je to krásne pripravené. Robím podobne aj bravčové mäso. Okrem hrášku používam rôznu zeleninu, aká je poruke, niekedy aj mrazenú zmes. Chcem robiť v nedeľu kuracie stehná, dobre si mi napomenula. Novinkou sú pre mňa sušené huby. Nedávno som dostala pomleté sušené huby, ešte som ich nepoužila, toto bude výborná príležitosť.
hannah22
pekné nápadite,robím podobné skúsim tieto, ukladám .... :))
evanaaa
Tie zemiačky sú už sami o sebe lákavé na pohľad, dobré ingrediencie, a tá ochutená smotana k tomu, dobrý tip aj na nedeľné jedenie. na zajtra chystať je už neskoro, mohla by som ale na ďalšiu nedeľu. Suš. huby mám, len ich rozmixovať.
tinca
@jody ale si sa pohrala s tým ukladaním zemiakov, mňam až sem chrumakajú. Robím to z kuracích prs a viac druhov zeleniny :-)
bozulka
@jody , recept je nielen krásny...a ten západ je povznášajúci.Ďakujem.
dorisa
Páči sa mi, že nečistíš zemiaky, ja milujem pečené,aj zapekané zemiaky v šupke. Krásne jedlo.
marta23
V pracovnom postupe receptu nie je spomenutú solenie. Soľ je len v zozname surovín. Solí sa až na tanieri každá porcia zvlášť?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia