Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept)
Autor receptu: jody
Tak si predstavme, že máme druhý sviatok vianočný a sme prejedení vyprážaným
kaprom a majonézovým šalátom. Sme takí napchatí, že ešte neprišiel čas piecť kačicu či
hus, prípadne sme ich piekli už prvý sviatok vianočný a teraz sa nevládzeme ani hýbať,
nieto ešte jesť. Ale hlad je hlad, ten očný najväčší, a tak si spravíme celkom jednoduché
a nie príliš ťažké jedlo pre náš roztiahnutý žalúdok. :-)
4 - 6 porcie |
10 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Vykostené stehná nakrájame na tenké slížiky. Zemiaky poriadne umyjeme a aj so šupkou nakrájame na tenké kolieska.
- Zapekaciu misu vymažeme maslom a vyložíme prvou vrstvou zemiakov.
- Pridáme mäso,...
- ...hrášok, koreniny a sušený rozmarín.
- A pokračujeme ďalej, vrstvu po vrstve...
- a posledná vrstva sú zemiaky. Šupneme do rúry prikryté alobalom a polhodinu až 40 minút pečieme.
- Medzitým sušené huby podrvíme (napríklad v mažiari) a zmiešame so smotanou (stačí aj 10%-ná). Pridáme ešte papriku a vňať.
- Smotanovú zmes nalejeme na zemiaky, znovu prikryjeme alobalom a vrátime do trúby.
- Po cca 20-tich minútach alobal zložíme a ešte 20 minút zapekáme do chrumkava.
- No a potom už len naložíme tanier kopcom a ako šalátik si dáme surovú kyslú kapustu.
- Prajem dobrú chuť. :-)
- A ako dezert si vychutnáme západ slnka. :-)