Svätoštefanské prekladané zemiaky (fotorecept)

Autor receptu: jody

Tak si predstavme, že máme druhý sviatok vianočný a sme prejedení vyprážaným kaprom a majonézovým šalátom. Sme takí napchatí, že ešte neprišiel čas piecť kačicu či hus, prípadne sme ich piekli už prvý sviatok vianočný a teraz sa nevládzeme ani hýbať, nieto ešte jesť. Ale hlad je hlad, ten očný najväčší, a tak si spravíme celkom jednoduché a nie príliš ťažké jedlo pre náš roztiahnutý žalúdok. :-)

4 - 6
porcie
10 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vykostené stehná nakrájame na tenké slížiky. Zemiaky poriadne umyjeme a aj so šupkou nakrájame na tenké kolieska.
  2. Zapekaciu misu vymažeme maslom a vyložíme prvou vrstvou zemiakov.
  3. Pridáme mäso,...
  4. ...hrášok, koreniny a sušený rozmarín.
  5. A pokračujeme ďalej, vrstvu po vrstve...
  6. a posledná vrstva sú zemiaky. Šupneme do rúry prikryté alobalom a polhodinu až 40 minút pečieme.
  7. Medzitým sušené huby podrvíme (napríklad v mažiari) a zmiešame so smotanou (stačí aj 10%-ná). Pridáme ešte papriku a vňať.
  8. Smotanovú zmes nalejeme na zemiaky, znovu prikryjeme alobalom a vrátime do trúby.
  9. Po cca 20-tich minútach alobal zložíme a ešte 20 minút zapekáme do chrumkava.
  10. No a potom už len naložíme tanier kopcom a ako šalátik si dáme surovú kyslú kapustu.
  11. Prajem dobrú chuť. :-)
  12. A ako dezert si vychutnáme západ slnka. :-)