Švábska slivková bábovka fotorecept

archaa - fotkaarchaa, 8. augusta 2013
Švábska slivková bábovka (fotorecept)
Foto: archaa
8-10
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

750 g
275 g
1 ČL
250 g (alebo margarín)
5 ks
2 ČL
250 g
40 g
2 PL
 na posypanie
 na vysypanie formy
 na vymastenie




Postup

  1. 1

    Slivky umyjeme,odkôstkujeme a nakrájame na štvrtky. Asi 1 PL vody, 75g cukru, škoricu a slivky vložíme do hrnca, premiešame a necháme krátko prejsť varom.

    Švábska slivková bábovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kukuričný škrob vymiešame s 5 PL vody

    Švábska slivková bábovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a vlejeme do sliviek, ešte raz necháme prejsť varom a odstavíme.Necháme vychladnúť.

    Švábska slivková bábovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Maslo, zbytok cukru a vanilku spolu vyšľaháme do peny, pridáme vajcia, PDP a múku.

    Švábska slivková bábovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pol cesta navrstvíme do vymastenej a krupicou vysypanej formy na bábovku.

    Švábska slivková bábovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Slivkový kompót, ktorý nám už medzitým vychladol navrstvíme na cesto a uhladíme

    Švábska slivková bábovka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme druhú polovicu cesta, znova uhladíme a trocha formou pobúchame, aby sa nám cesto dostalo všade.

    Švábska slivková bábovka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pri 200 stupňoch pečieme prikryté alobalom asi 50 minút, potom odkryjeme a ešte dopečieme do ružova asi 10 minút. Vaberieme a NECHÁME ÚPLNE VYCHLADNÚŤ.

    Švábska slivková bábovka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobre vychladnutú a stuhnutú ju vyklopíme, potrieme džemom a posypeme práškovým cukrom.

    Švábska slivková bábovka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

radost
radosť pozerať..a ochutnať...
je nutné až 5 vajec?možno aj na plech..??
archaa
@rados ť: robievam takto, je to originálny švábsky recept, avšak, prispôsobiť si ho môže každá gazdinka svojim predstavám, či zásobám...nebránim tomu...

Izabella929: ďakujem :) je šťavnatá a vôbec nie suchá, trocha zmeny v bábovkách občas dobre padne...
teniska
vyzerá fantasticky a hlavne je netradičná :) palec hore!
pacik
Už dozrievajú, recept si uložím do zásoby, vyzerá to lákavo :-)
amelie
manžel práve urobil poklonu tvojej bábovke: "Najlepšia bábovka, akú som v poslednom čase jedol." Aj som ju odfotila, kým nezmizne, ale neviem sem dať fotku a, koniec koncov, tvoju fotku by aj tak netromfla:-)
zolik
@Archaa Vyborny recept. Je cas sliviek a uz som vyskusala Expresny makovy kolac so slivkami od Eviana. Bol vyborny, teda este kusok je, a tiez pre nas netradicny. Mam posledne 1/2 kilo polohrubej muky zo Slovenska. Tak ho buduci tyzden urobim. Vdaka za recept a pekny den.
babidka
Pekna a naozaj netradicna babovka . Slivky mi dozrievaju a to je dobry dovod na to , aby som upeikla nico neokukane so slivkami :-)
archaa
Ďakujem všetkým a @amelie : veľmi som sa potešila tvojmu komentáru, je super, že manželovi tak chutí, aj u nás je veľmi obľúbená....a škoda, ani ja netuším ako ostatní do komentárov pridávajú fotky, tiež to neviem, lebo by som určite chcela tvoje foto vidieť ako sa vydarila...Vďaka za správičku!
leomax
Slivky pomaly dozrievajú a ja sa veľmi teším na Tvoj vianočný lekvár a na túto bábovku. Teším sa na Tvoje ďalšie skvele RP.
silvia68
Recept úžasný, ale podmienka nechať úplne vychladnúť je u nás nesplniteľná, jedine že ich budem odháňať kým nevychladne.
archaa
@silvia68 : vďaka
@kimlo : s mrazenými som zatiaľ nerobila, ale hádam hej, pokiaľ by boli po rozmrazení veľmi vodnaté tak odporúčam pridať viac škrobu aby držali ako plnka pokope
roxanne
Nie je 250g tuku na babovkovu formu trochu privela? Ja do normalnej babovky takejto velkosti davam iba 1 deci oleja. Bodaj by potom nebola stavnata a chutila chlapom:-), ked je to taka kaloricka bomba.
archaa
@Roxanne (12.1.2017 16:45)

Ako som už písala vyššie v komentári pre @Radost robievam takto podľa originálu...šikovné gazdinky si však môžu čo-to sami sebe a svojim potrebám prispôsobiť :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia