Sušené huby do zásoby fotorecept
Foto: helena10
Podľa odborníkov, lekárov sú jedlé huby zdraviu prospešné. Posilňujú imunitu, bojujú proti rakovine. Sú to vitamíny, vláknina, polysacharidy, bielkoviny a takmer žiadny tuk. Radosť Zobraziť celý popisPodľa odborníkov, lekárov sú jedlé huby zdraviu prospešné. Posilňujú imunitu, bojujú proti rakovine. Sú to vitamíny, vláknina, polysacharidy, bielkoviny a takmer žiadny tuk. Radosť variť.
Postup
-
1
Najprv sme ich museli nájsť a nazbierať. Zbieranie húb je manželova veľká záľuba od detstva. Pre mňa je to relax, blahodarný prínos pre psychiku a zdravotné prechádzky v lese. Zbierame iba huby, ktoré riadne poznáme, žiadne iné. Pridávam len nejaké fotky...
-
2
Pri zbieraní húb ich manžel nožíkom hneď očistí, maximálne ako sa dá. Doma potom ešte huby skontroluje a dočistí.
-
3
Na sušenie nakrája na tenké plátky najzdravšie a najkrajšie huby. Nakrájané ukladáme huby na sieťku (perlinku) umiestnenú na sušiaku na prádlo. Pri menšom množstve huby ukladáme na sieťku podloženú mriežkou (na koláč, z rúry,...) na pekáč, dosku. Podkladáme, aby sa huby lepšie a skôr usušili. Podľa aktuálneho počasia a vlhkosti vzduchu huby sušíme buď vonku alebo vnútri. V lete je teplo, vetrá sa všade, je dobrá výmena vzduchu. Nikdy ich nesušíme na priamom slnku alebo priamo na zdroji tepelnej energie. Sušia sa 3 - 4 dni v závislosti od počasia, hrúbky nakrájania a vlastnej vlhkosti. Zvykneme ich podľa potreby počas sušenia otáčať 1- 2 krát.
-
4
Po vysušení hríby uskladňujeme do sklenených 7 dcl fliaš. Pridávam k hubám do skla 1-2 guličky nového korenia, 6-8 guličiek čierneho korenia alebo korenia štyroch farieb a aj 2-3 bobkové listy. Pred rokmi nám to poradil kamarát. Koreniny chránia huby pred škodcami a na kvalite im neuberú. Normálne ich použijeme pri varení jedál so sušenými hubami - kapustnice, hubovej polievky, hubového perkeltu, mäsa na hubách,... Na fotke je len časť našich zásob.
-
5
Ostatné čerstvé huby používame na varenie a tiež naporciované a nabalené dávame do mrazničky. Sterilizované sa u nás veľmi nejedli, tak od určitého času nesterilizujeme (nenakládame, nezavárame).
-
6
Naše čerstvé alebo sušené huby robia radosť aj našim kamarátkam, kolegyniam, susedom,... A tešíme sa aj na zbieranie húb na jeseň. Veríme, že narastú pekné a veľa, aby bolo dosť pre všetkých hubárov.
Ďakujem. Radosť je na obidvoch stranách...
Takemu darceku sa kazdy potesi
Já dávám "otroje", moldíci jsou potvorky!
Bobkový list dávam tiež, len som zabudla napísať. Pozdravujem.
Dobrý deň. Ak ste člen redakcie, túto informáciu ste mi mali napísať pred uverejnením a nemuseli ste príspevok uverejniť. Nemám problém ho z tejto stránky odstrániť.
Želám príjemný víkend.🌞
nie, nie som člen redakcie :-) to len bol odkaz, aby si to všimli. Nebolo to myslené v zlom. Voľakedy tu bola celkom slušná moderácia a logistika, žiaľ, aj to už je preč, ale za to vy nemôžete. Hubám zdar 😉
S tím hřebíkem mi to evokuje tzv. "sekerkovou polévku": varecha.pravda.sk/recepty/sekerkova-polevka/69798-recept....