Sušené huby
Sušené huby

Sušené huby do zásoby fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 19. augusta 2021
Sušené  huby do zásoby (fotorecept)
Foto: helena10

Podľa odborníkov, lekárov sú jedlé huby zdraviu prospešné. Posilňujú imunitu, bojujú proti rakovine. Sú to vitamíny, vláknina, polysacharidy, bielkoviny a takmer žiadny tuk. Radosť Zobraziť celý popisPodľa odborníkov, lekárov sú jedlé huby zdraviu prospešné. Posilňujú imunitu, bojujú proti rakovine. Sú to vitamíny, vláknina, polysacharidy, bielkoviny a takmer žiadny tuk. Radosť variť.

Suroviny

Do skla k sušeným hubám:
 (alebo korenie štyroch farieb)




Postup

  1. 1

    Najprv sme ich museli nájsť a nazbierať. Zbieranie húb je manželova veľká záľuba od detstva. Pre mňa je to relax, blahodarný prínos pre psychiku a zdravotné prechádzky v lese. Zbierame iba huby, ktoré riadne poznáme, žiadne iné. Pridávam len nejaké fotky...

    Sušené  huby do zásoby (fotorecept)    - obrázok 1
  2. 2

    Pri zbieraní húb ich manžel nožíkom hneď očistí, maximálne ako sa dá. Doma potom ešte huby skontroluje a dočistí.

    Sušené  huby do zásoby (fotorecept)    - obrázok 2
  3. 3

    Na sušenie nakrája na tenké plátky najzdravšie a najkrajšie huby. Nakrájané ukladáme huby na sieťku (perlinku) umiestnenú na sušiaku na prádlo. Pri menšom množstve huby ukladáme na sieťku podloženú mriežkou (na koláč, z rúry,...) na pekáč, dosku. Podkladáme, aby sa huby lepšie a skôr usušili. Podľa aktuálneho počasia a vlhkosti vzduchu huby sušíme buď vonku alebo vnútri. V lete je teplo, vetrá sa všade, je dobrá výmena vzduchu. Nikdy ich nesušíme na priamom slnku alebo priamo na zdroji tepelnej energie. Sušia sa 3 - 4 dni v závislosti od počasia, hrúbky nakrájania a vlastnej vlhkosti. Zvykneme ich podľa potreby počas sušenia otáčať 1- 2 krát.

    Sušené  huby do zásoby (fotorecept)    - obrázok 3
  4. 4

    Po vysušení hríby uskladňujeme do sklenených 7 dcl fliaš. Pridávam k hubám do skla 1-2 guličky nového korenia, 6-8 guličiek čierneho korenia alebo korenia štyroch farieb a aj 2-3 bobkové listy. Pred rokmi nám to poradil kamarát. Koreniny chránia huby pred škodcami a na kvalite im neuberú. Normálne ich použijeme pri varení jedál so sušenými hubami - kapustnice, hubovej polievky, hubového perkeltu, mäsa na hubách,... Na fotke je len časť našich zásob.

    Sušené  huby do zásoby (fotorecept)    - obrázok 4
  5. 5

    Ostatné čerstvé huby používame na varenie a tiež naporciované a nabalené dávame do mrazničky. Sterilizované sa u nás veľmi nejedli, tak od určitého času nesterilizujeme (nenakládame, nezavárame).

    Sušené  huby do zásoby (fotorecept)    - obrázok 5
  6. 6

    Naše čerstvé alebo sušené huby robia radosť aj našim kamarátkam, kolegyniam, susedom,... A tešíme sa aj na zbieranie húb na jeseň. Veríme, že narastú pekné a veľa, aby bolo dosť pre všetkých hubárov.

Diskusia k receptu

haji
Krásná zásoba, záviděníhodná. A dobré srdce k tomu, že podělíme nejbližších..
zolik
Pekna a chutna zasoba. My do poharov pridavame bobkovy list a cierne korenie. Nove korenie je nam velmi vonave.
Takemu darceku sa kazdy potesi
motyka
Ja tiež " o troje", ale najviac sa mi na všetko osvedčil bobkový list - aj do strukovín, vločiek, múky ..... atď. Pokiaľ nedonesiem mole z obchodu, tak doma mám stále všetko o.k..
2x zolik a haji
mariamka
je to pekné "dramatické" s tými obrázkami, krásna úroda a pekné účelné spracovanie, skôr by to patrilo do zážitkov, keďže nedávate postupy, časy ani gramáže @redakcia
1x zolik
helena10
@mariamka (20.8.2021 19:10)
Dobrý deň. Ak ste člen redakcie, túto informáciu ste mi mali napísať pred uverejnením a nemuseli ste príspevok uverejniť. Nemám problém ho z tejto stránky odstrániť.
Želám príjemný víkend.🌞
mariamka
@helena10 (21.8.2021 08:20)

nie, nie som člen redakcie :-) to len bol odkaz, aby si to všimli. Nebolo to myslené v zlom. Voľakedy tu bola celkom slušná moderácia a logistika, žiaľ, aj to už je preč, ale za to vy nemôžete. Hubám zdar 😉
mahreb
Někde jsem četla přidat ještě do každé sklenice železný hřebík. Trochu podivné, ale dávám i pepř a bobkový list a i ten hřebík. A moli nejsou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia