Sušené huby

Sušené huby do zásoby (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Podľa odborníkov, lekárov sú jedlé huby zdraviu prospešné. Posilňujú imunitu, bojujú proti rakovine. Sú to vitamíny, vláknina, polysacharidy, bielkoviny a takmer žiadny tuk. Radosť variť.

Postup

  1. Najprv sme ich museli nájsť a nazbierať. Zbieranie húb je manželova veľká záľuba od detstva. Pre mňa je to relax, blahodarný prínos pre psychiku a zdravotné prechádzky v lese. Zbierame iba huby, ktoré riadne poznáme, žiadne iné. Pridávam len nejaké fotky...
  2. Pri zbieraní húb ich manžel nožíkom hneď očistí, maximálne ako sa dá. Doma potom ešte huby skontroluje a dočistí.
  3. Na sušenie nakrája na tenké plátky najzdravšie a najkrajšie huby. Nakrájané ukladáme huby na sieťku (perlinku) umiestnenú na sušiaku na prádlo. Pri menšom množstve huby ukladáme na sieťku podloženú mriežkou (na koláč, z rúry,...) na pekáč, dosku. Podkladáme, aby sa huby lepšie a skôr usušili. Podľa aktuálneho počasia a vlhkosti vzduchu huby sušíme buď vonku alebo vnútri. V lete je teplo, vetrá sa všade, je dobrá výmena vzduchu. Nikdy ich nesušíme na priamom slnku alebo priamo na zdroji tepelnej energie. Sušia sa 3 - 4 dni v závislosti od počasia, hrúbky nakrájania a vlastnej vlhkosti. Zvykneme ich podľa potreby počas sušenia otáčať 1- 2 krát.
  4. Po vysušení hríby uskladňujeme do sklenených 7 dcl fliaš. Pridávam k hubám do skla 1-2 guličky nového korenia, 6-8 guličiek čierneho korenia alebo korenia štyroch farieb a aj 2-3 bobkové listy. Pred rokmi nám to poradil kamarát. Koreniny chránia huby pred škodcami a na kvalite im neuberú. Normálne ich použijeme pri varení jedál so sušenými hubami - kapustnice, hubovej polievky, hubového perkeltu, mäsa na hubách,... Na fotke je len časť našich zásob.
  5. Ostatné čerstvé huby používame na varenie a tiež naporciované a nabalené dávame do mrazničky. Sterilizované sa u nás veľmi nejedli, tak od určitého času nesterilizujeme (nenakládame, nezavárame).
  6. Naše čerstvé alebo sušené huby robia radosť aj našim kamarátkam, kolegyniam, susedom,... A tešíme sa aj na zbieranie húb na jeseň. Veríme, že narastú pekné a veľa, aby bolo dosť pre všetkých hubárov.