Superľahký roastbeef s višňovou omáčkou a zemiakovo-dubákovou štrúdlou fotorecept
Foto: tizian1cat
Toto bol môj prvý pokus o roastbeef: jednak hovädzie mäso u nás moc nefrčí a keď, tak dusené s nejakou dobrou šťavičkou. Nemáme radi Zobraziť celý popisToto bol môj prvý pokus o roastbeef: jednak hovädzie mäso u nás moc nefrčí a keď, tak dusené s nejakou dobrou šťavičkou. Nemáme radi krvavé mäsko, takže medium, ani rare do úvahy neprichádzalo. Navyše som mala zafixované, že príprava a pečenie sú veľmi náročné. Včera som zistila, že opak je pravdou a tento recept by zvládol aj môj bígel. Recepty na štrúdlu a omáčku sú už v mojich receptoch.
príprava
na 120 °C
Postup
-
1
Pripravíme si marinádu zmiešaním všetkých ingrediencií. Potreme ňou mäso, zvyšok na mäso nalejeme a zakryté dáme do chladu marinovať niekoľko hodín (minimálne 2 hodiny, ja som nechala cez noc). Mäsko treba párkrát otočiť, aby sa dobre dostala marináda na všetky miesta. Vyberieme z marinády a necháme troch odkvapkať.
-
2
V hlbšej panvici si rozpálime olej.
-
3
Prudko na nej opečieme zo všetkých strán mäso. Nezabudneme aj na oba konce.
-
4
Opražené mäso položíme na plech s roštom. Medzitým si rozohrejeme rúru na 120st.C.
-
5
Vložíme pekáč s mäsom do rúry, ja som dala na spodnú priečku - každý vie, ako mu rúra pečie. Dvierka rúry necháme pootvorené na hrúbku varechy.
-
6
Necháme piecť 90minút. Dvierka rúry sú stále pootvorené, teplota zostáva 120st.C. Po tejto dobe mäso vyberieme, otočíme a znovu pečieme pri teplote 120st.C s pootvorenými dvierkami. Nepodlievame, nestaráme sa o mäso. Ja som piekla ďalších 90minút, lebo som chcela prepečený roastbeef, kto chce krvavejší, pečie len 60minút. Teplomer som síce do mäsa zastokla, ale ani som naň nekukla, čiže je úplne zbytočný.
-
7
Hotové mäso som nechala ešte vo vypnutej rúre 20minút odpočívať. Potom som ho z rúry vybrala.
-
8
Nechceli sme ho krvavé zvnútra, tak som naschvál piekla trošku dlhšie. Toto je rez mäskom.
-
9
Recept ma naozaj uchvátil svojou jednoduchosťou - žiadne kontrolovanie, žiadne podlievanie, spodný plech takmer čistý aj na konci pečenia. Určite to nebolo poslednýkrát, čo sme doma papali roastbeef.
Diskusia k receptu