Super ryža pre tých, čo majú radi tlakové hrnce a šetria nielen čas

kolibrik5 - bez fotkykolibrik5, 13. apríla 2013

Vyskúšané,rokmi overené...

Suroviny

1-2 PL
štipka alebo vegeta
1/2 ks
1/2 hrste (nemusí byť)
1/2 hrste (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Ryžu prepláchneme na sitku, hodíme na rozpálený olej v tlakovom hrnci, premiešane, zalejeme vodou asi 1cm nad ryžu, posolíme pridáme ostatné, premiešame,uzatvoríme, Počkáme, kým hrniec nezačne syčať, stíšime,necháme slabo syčať 3 min,vypneme ,po 7-10 min. otvoríme, premiešame. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

mijaita
Tak ja nevim proc spinit tlakac. Na masle lehce opecu ryzi, zaleju vodou, ono to zasyci, behem par vterin se to vari. Priklopim, zmensim plamen a presne za 10 min mam krasne hotovou, sypkou ryzi. Take vyzkouseno, overeno.
nadia56
ryzu varim len v tlakovom hrnci, presne ako @Kolibrik5 a ryzu natural staci varit v tlakovom hrnci 10 min.
tiginko
súhlasím s @mijaita , veď ryžu dám v normálnom hrnci po opražení dusiť na 10 min, potom len nechám "dôjsť" a je to. Pozor, každý tlakový hrniec je iný...
tiginko
fakt ryža natural za 10 min? Mne v tlakáči trvá aj 30 min
nadia56
@tiginko , mne 10, odkedy zatvorim vrchnak na kuchte a zacne sycat 10 min, potom vypnem ohrev, odstavim mimo sporak a necham v zatvorenej kuchte este 20 min. dojst, varenie v tlakovom hrnci mi setri najma financie za energiu
lidia3
bez tlakoveho hrnca si neviem predstaviť varenie,a je jedno či budem umyvať tlakovy hrniec alebo iný hrniec
sovka62
Priateľka už roky robí ryžu v tlakáči, naozaj výbornú, ale ja som si zatiaľ netrúfla. Dusím v rúre, v na sporáku sa mi nedarí.
pusta
nuž ja neviem, či skutočne šetrí čas, za ten istý čas uvarím ryžu tak, ako @mijaita v normálnom hrnci a nemusím sa babrať s tlakáčom. ale každý má svoj vychytaný spôsob.
polygon
Každý máme svoj osvedčený spôsob varenia ryže, ktorý preferujeme. Podstatné je, aby ryža bola mäkká, nelepila sa a aby nám chutila. Skúšal som aj v tlakáči, ale zásadne pripravujem klasicky, dusením. Taká nám chutí a to je predsa podstatné.
manya
moja kolegyňa zásadne necháva dôjsť ryžu pod perinou, tak to robila jej babička a ona robí dodnes, len používa deku a paplón.
nadia56
este jeden sposob pripravy ryze je dobry a to v parnom hrnci, z neho je ryza tiez vyborna
remcula
Taky vařím často v tlakovém hrnci a moc děkuji za tento recept. Už jsem v něm dělala brambory, řízky, ale rýži ještě ne:-))
gordonko
ryžu robím v hrnci aj v,, tlakáči ,, ...ale ta z tlakáče sa mi zdá být chutnejší
@sovka62 ..... ja sa ,,bojim ,,, robiť v trúbe , ešte som to neskúsil .... ako to robíš ??
ejmepb
Tiež robím v tlakovom hrnci, len vodu dávkujem 1 diel ryža +1,5 diel voda.Stačí mi variť 2 min., ale naozaj každý má svoj spôsob.
hviezdickaz
najlepsia ryza aku som kedy jedla bola jednoznacne dusena, ( tu robila moja starka ... aj ja raz k tomuto dospejem :) ) Inak, k tejto tvojej ryzi mi chyba uz len tlakovy hrniec, ale aj ten raz bude,takze recept si ukladam :)
jerica
Ja aj bez tlakáču mám ryžu za osem minút uvarenú,nerozumiem o aký ušetrený čas ide.Pokiaľ spravím mäso, ryža je uvarená , nemám problém hned podávať k mäsu , vo varení ryže nevidím nič, čo by bolo nezvládnuteľné za pár minút a dokonca chutne.
Tlakáč by mi len zaberal miesto na sporáku a určite viac vody pri umývaní, ale to je môj názor.
jang
Nechápem, @jerica. cCtujem: "Tlakáč by mi len zaberal miesto na sporáku... ". A vy ten hrniec v ktorom varíte ryžu máte nad sviečkou? A tiež : "určite viac vody pri umývaní..." Veď tlakový hrniec je normálny hrniec, len má trochu inú pokrievku ktorá nevyžaduje nijaké zvláštne umývanie. Nepletiete si to s parným hrncom?
jerica
@jang , vysvetlím, ryžu varievam v kastróliku zepter, pokrievka z tlakáča je zložitejšia, mám zepterácku, je väčšieho rozmeru čo nepotrebujem mať k vareniu ryže, pre mňa varenie ryže je šikovnejšie, ľahšie a rýchlejšie variť v kastróle, kde fakt nepotrebujem k tomu tlakáč. @jang napísala som, že to je môj názor, nikomu ho nevnucujem, určite je viac spôsobov varenia ryže, ja som si tak zvykla a aj mi to tak vyhovuje.
Varenie ryže ako ja varím, ryža, voda, cibuľa, soľ, masť, nechám odokryté zovrieť, stiahnem na mini ohrev, nechám po celý čas ryžu odokrytú pokiaľ je voda nad ryžou,netrvá to ani šesť minút, potom prikryjem, prikrytú ešte nechám pod pokrievkou ohrievať dve minúty, vypnem, neodokryjem. Éto vsjo:-)
jang
@jerica ja som nepísala že vnucujete niekomu svoj názor, ja som len nechápala, teraz chápem. Máte veľký tlakový hrniec. Aj ja mám zopár kúskov od Zepteru, aj tlakový. Tiež nevarím v ňom ryžu, ale všeličo iné. Len som nechápala to zaberanie miesta na sporáku a väčšiu spotrebu vody pri umývaní. Ďakujem za vysvetlenie. Proste vám stačí malý hrnček. Éto vsio :-)))
jerica
@jang som rada, že sme si to vysvetlili, myslím, že je to tak kóšer.
A malý ako malý, záleží od počtu stravníkov, zatiaľ len pre dvoch.
Prajem pekný slnečný deň (konečne).
jang
@jerica ďakujem a aj ja Vám želám pekný deň, plný slnka (tiež dodávam -konečne).
brok
JA ROBIM KLASIKA V HRNCI AKO BOLO PISANE V PREDOSLICH KOMENTAROCH,ALE VYSKUSAM DAKUJEM ZA NAPAD
manya
dcéra ma presvedčila, že ryža ako príloha má byť neochutená,aby nasiakla chute toho k čomu sa podáva, tak - hrnček ryže,2 hrnčeky vody,trošku soľ,privediem k varu,varím 3 minúty na el.šporáku, vypnem, zakryjem,kým vsiakne vodu je hotová, dlhozrnná skôr ako guľatozrnná,čas nesledujem,lebo si ju pripravím dopredu, el. platnička udrží teplo dlhšie a používam hrniec s hrubým dnom.
mijaita
@manya ryze ma byt neochucena, ano, ale prijde na to k cemu. Cinska jidla, japonska, jakakoliv jidla pikantni, zaslouzi neochucenou ryzi. I kdyz k neterym pridavam do ryze rimsky kmin nebo safran. Pak je ryze ochucena k ruznym zeleninam, masum pouze varenym, kde zas naopak je chutna ryze nejlepsi prilohou. A take jsou pokrmy pouze z ryze a ty jsou samy o sobe uzasne. Takova citronova ryze, ryze s rozinkama, kesu, skorici , hrebickem.... A ryze korenena s kousky jehneciho je. To jen tak na okraj k te ryzi.
mijaita
@kalibrik5 zalezi na tom, jakou ryzi delas. Pokud jen jednu jedinou a vyhovuje ti talakc, dobre. Kdyz varim ale ryzi, kterou chci mit zrnicko po zrnicku, delam ji na paraku v ubrousku. Tak treba delam i cocku. A to v talakci neudelas.
lucialujza
halelujaa
doteraz som kupovala len ryžu vo varných vreckách, lebo som sa bála, že sa mi pri varení zlepí
práve som dovarila túto tlakovohrncovú a je geniálna
už len takto




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia