Šunkové fliačky (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Tieto fliačky robím vtedy, keď dostanem kúpiť predné údené koleno, ktorého mäsko po uvarení splní úlohu kvalitnej šunky.

10
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Z hrubej múky, 2 vajec, soli a vlažnej vody vypracujeme vláčne cesto.
  2. Po krátkom odpočinku vyvaľkáme na pomúčenej doske 2-3 ks okrúhle cestá, asi 1 mm hrubé. Po miernom obschnutí cesto pokrájame na fliačky (štvorčeky).
  3. Údené koleno som uvarila vo vode bez soli v tlakovom hrnci do mäkka.
  4. Ešte pred mletím mäsa fliačky vyvaríme v dostatočnom množstve osolenej vody. Opláchneme pod tečúcou vodou a v mise omastíme olejom, prípadne bravčovou masťou.
  5. Koleno má krásne chudé mäsko, ale dobré je pomlieť aj tučnejšie a prípadne aj niektoré kože. Ich pomletím si vlastne vyčistíme mlynček.
  6. Cestovinu zmiešame s pomletým mäskom, okoreníme s ČMK. Celý obsah misky preložíme do pekáčika. Teraz som ho vystlala aj pečiacim papierom, aby som mala menšiu prácu s čistením pekáčika.
  7. Celé vajíčka dobre rozmiešame v zmesi kyslej smotany 16 % a šľahačkovej smotany. Kto chce dietnejšiu prípravu, použije polotučné mlieko. Prípadne aj osolíme. Ale pozor, údené koleno je dosť slané. Tú nerezovú habarku mi kúpila dcérka vo Viedni, je to mechanický prevod a veľmi sa mi osvedčila.
  8. Zálievkou polejeme fliačky rovnomerne po celej ploche, popicháme vidličkou, aby sa tekutina dostala na každé miesto. Navrch som dala plátky masla, aby fliačky neboli suché. :-)
  9. Fliačky som piekla asi pri 200 °C. Čas neviem odhadnúť, lebo som ich robila dávnejšie. Počas pečenia treba sledovať farbu povrchu. Pečieme do chrumkava. Porcie pokrájame na štvorce a servírujeme. Dobrú chuť! Obyčajne k fliačkom robím cviklu s chrenom ako šalát.