Foto: izabella929
Včera sme mali na obed šúľance s cibuľou a klobásou. Samozrejme, že som ich urobila viac a tak mi zvýšili. Som šetrná a škoda Zobraziť celý popisVčera sme mali na obed šúľance s cibuľou a klobásou. Samozrejme, že som ich urobila viac a tak mi zvýšili. Som šetrná a škoda by bolo ich len tak nechať. Dnes som z nich urobila polievku, ktorá pôvodom pochádza z oblasti Egru v Maďarsku. Ako skoro do každej polievky radi pridávajú smotanu, teda by patrila aj do tejto šúľancovej. Ja som ju urobila po svojom.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravila som si základ. Do rajnice som dala slaninu, cibuľu, cesnak, klobásu a nechala som opiecť.
-
2
Pridala som červenú mletú papriku a podliala som vodou. Osolila, okorenila, pridala som rascu a zemiaky nakrájané na kocky.
-
3
Keď boli zemiaky uvarené, pridala som hrubú múku a nechala prejsť varom. Pridala som domácu sušenú zelerovú vňať a polievku som odstavila. Vložila som do nej uvarené šúľance.
-
4
Môže sa pridať do nej aj rozšľahané vajíčko a smotana. Prajem vám dobrú chuť.
...ak robím šúľance, tak akosi ich nezostane nazvyš, niekde sa tie koťuhy z taniera odšúľajú...:-)
Ja som rodený "Vágújhely-ovčan", mama pochádzala z "Nagymihály", môj otec si ju tam kedysi našiel ako vojak a "odviedol" do "Vágújhely"...kedysi som tam chodieval veľmi často a na návšteve rodiny ma hostili ich východňárskymi jednoduchými na prípravu, ale zato chutnými a "hutnými" jedlami a nikdy mi nezabudli prízvukovať: konečne sa dobre naješ, lebo vy západňári takéto jedlá nemáte a ani neviete navariť...:-)...
... čo keby ste neznalej názvov ( aj keď som "Vyhodňarka"), preložili tie názvy, predpokladám, že Nagymihály sú Michalovce, ale ten Vágu... netuším.
Ospravedlňuje sa Izke, že som odbočila od varenia!
Keď som rozobrala moje vedomosti z maďarčiny: je Vágújhely Nové mesto nad Váhom?
Áno
Dlho som nebol na Vareche, tak ti odpovedám až teraz...áno, kedysi sa volalo aj Vágujhely, ale predtým aj Neustadt...mestu bili udelené mestské výsady kráľom Bélom IV. 18. marca 1263