Študentské zemiačiky

milan2 - fotkamilan2, 24. februára 2010
Študentské zemiačiky
Foto: milan2

Na vysokoškolskom internáte toto jedlo patrilo medzi klasiku. Keď si nič nemal, pochodil si po izbách, splašil si zopár zemiakov, cibuľu, masť a super Zobraziť celý popisNa vysokoškolskom internáte toto jedlo patrilo medzi klasiku. Keď si nič nemal, pochodil si po izbách, splašil si zopár zemiakov, cibuľu, masť a super večera bola na svete. Postupom času som toto jedlo trošku doladil a teraz Vám ho predkladám tak, ako ho robím dnes. Robievam ho často lebo je to jednoduché, rýchle, lacné, ale hlavne výborné jedlo.

3
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 až 8 ks
4 až 6 plátkov
1 PL
1 ks
6 až 8 koliesok
50 g
10 až 15 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny - slaninu na rezančeky, zemiaky na malé kocky (asi 1 cm), cibuľu na mesiačiky, syr na malé kocky (asi 0,5 cm).

  2. 2

    Slaninku osmažíme na masti, pridáme zemiaky, pri stálom miešaní ich sprudka opražíme. Pridáme bobkový list, rascu, soľ a prykryté dusíme asi 15 minút, obšas premiešame. Potom pridáme cibuľu a salámu, premiešame a dusíme ďalších 10 až 15 minút. Potom pridáme syr, premiešame, odstavíme zo sporáka a necháme chvíľu prikryté, nech sa syr roztopí. Podávame s chlebom.

  3. 3

    Základom vynikajúcej chuti tohto jedla je bobkový list (čím je ho viac, tým lepšie) a rasca. Nič sa nestane keď vynecháte salámu, syr a dokonca aj slaninu. Čo však nesmie chýbať sú zemiaky a cibuľa (na internáte sme dávali len to, lebo nič iné sme väčšinou nemali).

Diskusia k receptu

sovka62
Zemiaky mi chutia na akýkoľvek spôsob. Určite by som na nich vyžila dlhý čas, mohlo by som potrebovala ešte kúsok chleba. Takže si recept, samozrejme, ukladám a vyskúšam.
martina34
Ďalší človek z krtíšska, vitajte. Postupujete tak ako môj manžel. Ten tiež skúša, keď je doma a ja nestihnem navariť, všeličo. Tiež to bolo od chudobnejších zemiakov až k dnešným. Teraz môžem povedať, že ich robí chutnejšie, než ja. Pridáva tam dokonca aj na kocky nakrájané kyslé uhorky, kápiu... dá tomu fakt dobrú chuť.
milan2
sovka62: tak to som zabudol napísať, ja si k nim zajedám chlebík, možno len preto, lebo sa bojím, že ostanem hladný, keď si môj syn naloží tanier kopcom.
martina34: aj ja zdravím krtíšanku, vieš, že aj moja manželka hovorí, že niektoré jedlá urobím chutnejšie ako ona.
kuchticka
Milan, potrebovala bych poslat mojho manzela k vam do ucenia, ako uvarit. Nenvie naprosto nic, ale podozrievam ho, ze sa mu iba nechce. Ani len usmazit vajicka na ranajky nechce, caka az pridem z mojej rannej prechazky, abych mu jich spravila.
Tak zavidim Vasej manzelke a taktiez Matininej a inym....
milan2
kuchtička: načo niekoho nútiť do toho, čo sa mu nechce? Najideálnejšie je, keď sa to v rodine rozdelí tak, že každý robí to, čo má rád. Napríklad u nás veľmi často cez víkend ja varím a manželka sa rýpe v záhradke, alebo žehlí. Ona pri tom relaxuje a aj ja relaxujem.
milan2
Mrzelo ma, že som nemal fotku, keď som pridával tento recept na server. Tak som študentské zemiačiky urobil dnes na večeru a to čo vidíte na obrázku som práve teraz dopapal. Mňam. A ako prílohu som si k nim dal sterilizovanú fazuľu vlastnej výroby (možno ešte dnes pridám recept) a pivko.
milan2
@kucharik : som rád, že Ti to chutilo. Na internáte (už to je dávno) sme ich robili často a mali sme ich s pivkom, to sa k tomu veľmi hodí.
janaalizibolenova
milan2, tento recept som si ulozila v den , ako sa tu objavil, ale nejak som sa k nemu nedostala :-( citam ja citam tu same chvaly, dneska asi robim tieto zemieciky na obedik, len musim dokupit par veci a dam na radu martiny34 pridanim uhoriek a kapie, dakujem
fcielka
milan2....vyborny, rychly recept....vrelo odporucam, chutilo celej rodine :)
lendzis
prudko jedlé :-), len čo som to uvarila, hneď bolo po tom
lendzis
prudko jedlé :-), len čo som to uvarila, hneď bolo po tom
adsys
prave sme ich skusali, sice na prvykrat neboli take pekne, ako na obrazku, no chutovo dobre aj syte. dakujem za insipiraciu :)
borek
Nepřipálí se to? Když se to jen dusí na vařiči 30 minut, není tam žádná tekutina, že by brambory pustily tolik šťávy? Mám na to také chuť, všechny ingredience mám, tak jsem zvědavá..
milan2
@borek : nepripáli sa to, lebo je tam tá vytopená slaninka a robí sa to na slabom ohni a občas sa to premiešava.
upirka113
hm dneska to urobím na večeru, keĎže nič iné nemáme iba cibulu a zemiaky :) a aj pivkooo :) teším sa :)