Študentské zemiačiky
Autor receptu: milan2
Na vysokoškolskom internáte toto jedlo patrilo medzi klasiku. Keď si nič nemal, pochodil si po izbách, splašil si zopár zemiakov, cibuľu, masť a super večera bola na svete. Postupom času som toto jedlo trošku doladil a teraz Vám ho predkladám tak, ako ho robím dnes. Robievam ho často lebo je to jednoduché, rýchle, lacné, ale hlavne výborné jedlo.
3 porcie |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny - slaninu na rezančeky, zemiaky na malé kocky (asi 1 cm), cibuľu na mesiačiky, syr na malé kocky (asi 0,5 cm).
- Slaninku osmažíme na masti, pridáme zemiaky, pri stálom miešaní ich sprudka opražíme. Pridáme bobkový list, rascu, soľ a prykryté dusíme asi 15 minút, obšas premiešame. Potom pridáme cibuľu a salámu, premiešame a dusíme ďalších 10 až 15 minút. Potom pridáme syr, premiešame, odstavíme zo sporáka a necháme chvíľu prikryté, nech sa syr roztopí. Podávame s chlebom.
- Základom vynikajúcej chuti tohto jedla je bobkový list (čím je ho viac, tým lepšie) a rasca. Nič sa nestane keď vynecháte salámu, syr a dokonca aj slaninu. Čo však nesmie chýbať sú zemiaky a cibuľa (na internáte sme dávali len to, lebo nič iné sme väčšinou nemali).