Studeno
Foto: egreska

Suroviny

1
2
asi 1/2 kg
2-3 ks
2
1
1 ks
2-3
5 guličiek
asi 5 strúčikov




Postup

  1. 1

    Maso riadne očistime a umyjeme v teplej vode.Dame do tlakoveho hrnca zalejeme vodou a privedieme do varu.Pozbierame penu,pridame 1 cibulu,všetko korenie,sol,bujon,cesnak,bob.listy a dame varit .Ja som varila asi 1 hodinu,potom pridame mrkvu a petrzlen a uvarime do makka,ešte asi 1/2 hodinku.Ked je všetko makke,(maso odpadava od kosti) vyberieme,nakrajame na male kocočky,zeleninu tiez.Ak mate radi kože ,mozete tiez nakrajat.Paprčky dame psíkovi,alebo pocmulat tomu, kto ma problemy s kĺbmi :-)) Vyvar precedime cez sitko a ak treba dochutime.Do mištičiek alebo nejakej formy si dame naspodok nakrajanu zeleninu,petržlen.vnat,ja som dala aj kysle uhorky na kolieska (nemusia byt),pridame masko a zalejeme vyvarom.Poukladame do chladničky ,za par hodín by malo stuhnut.Na tanieri ozdobime cibulou,cesnakom a octom.

Diskusia k receptu

alexdidi
Á...huspenina je fajn...u vás sa huspenine hovorí "studeno"?
danka007
Ja údene do huspeniny nedávam, ale ani ju v lete nerobíme.
egreska
ja viem že sa nezvykne robit v lete ale my sem-tam na nu dostaneme chut, tak spravím z polovice ..a udene je v tom dobré..
evusik
ani u nás do huspeniny nedáva údené, ale br.paprčky, kolená, kožky + zelenina, ale cibuľa nie. Cibuľu nakrájeme, zalejeme octovým, koreneným nálevom a to si dávame na už stuhnutú hospeninu, je to dobrotka. Tvoja vyzerá výborne a názov sa mi tiež páči :-)
alzbetka2
@egreska , máš pravdu, údené je v studene dobré, ja si ho bez údeného tiež neviem predstaviť, ale ako píše @danka007 , ani my ho v lete nerobíme, ale keď príde na chuť, tak čo už...
frezia68
@egre ška:robím ako @evusik ,cibuľu zalievam citrónom a pripomenula si mi,že tú pochúťku som dávno nerobila a mám takúúúúú chuť......
sovka62
Veeeeľké chute si mi narobila. Varievam ju z jedného údeného a jedného čerstvého kolena. Kto s údeným neochutnal, ani netuší, aké je tam veľmi dobré.
pivonka
Jój, to ale vyzerá lákavo! Urobím ale až v zime.
martina34
egreska, aj u nás je to studeno, ale ja robievam z neúdeného :) zvykne to robiť v zime, keď je aj v komore chladno, aby som to nemusela držať v chladničke :-)
sjuz
Ó, mňam, hneď by som si dala....!!! Vyzerá super:)
bozulka
Veruže vyzerá a určite nielen vyzerá.U nás sa varieva -koleno paprčky/ja a žiadny psík @egre ška/ keď je tak kožka čerstvá,cibuľa aj so šupkou 2-3 strúčky cesnaku,asi 10 zrniečok čierne korenie,2 nové korenie,soľ.Varí sa asi 3 hod pomalým varom.Udené nie.Suseda varí s údeným,občas prinesie-každý podľa svojich zvyklostí.Škoda len,že si to musím uvariť sama pre seba.
jozka2
nikdy som nedavala cibulu ale som pridavala zopar strucikov cesnaku a cibulu az na vrch s octom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia