Strúhaný tvarohový rez fotorecept

elysa - fotkaelysa, 15. marca 2014
Strúhaný tvarohový rez (fotorecept)
Foto: elysa

Obľúbený koláč z detstva, vtedy moja mamka tvaroh pripravovala doma... Keď som od rodičov odchádzala mamka mi pribalila aj kuchársku knihu Varíme aj bez skúseností, a v nej je recept na tento koláčik, ale s menším množstvom tvarohu. Keď sme začínali, tak som som lacnejšiu "verziu" koláča ocenila a kedže je chutný aj takto, pekávam ho podľa tohoto receptu doteraz...

60 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

400 g
1 ks
250 g alebo tuk na pečenie
150 g
3 ks
1 ks
2 PL
0,5 dcl
Náplň:
500 g
200 g
1 ks
5 dcl
1 ks alebo vanilkový puding
3 ks na sneh

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z preosiatej múky, cukru, vanilky, kakaa, masla, žĺtok, PDP a mlieka zamiesime cesto, rozdelíme na dva diely, zabalíme do sáčkov a odložíme aspoň na 20 minút do mrazničky.

    Strúhaný tvarohový rez (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka, vanilky, kryš.cukru a zlatého klasu uvaríme puding, ktorý necháme za občasného miešania vychladnúť.

    Strúhaný tvarohový rez (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Menší plech- môj má 40x24 cm, vymastíme a vysypeme hrubou múkou.

    Strúhaný tvarohový rez (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tvaroh používam len bánovecký...

    Strúhaný tvarohový rez (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vychladnutého pudingu zašľaháme tvaroh.

    Strúhaný tvarohový rez (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do rozmiešaného jemne vmiešame sneh z 3 bielkov.

    Strúhaný tvarohový rez (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotovýá tvarohová náplň.

    Strúhaný tvarohový rez (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jednu časť stuhnutého cesta postrúhame na plech na veľkých slzách.

    Strúhaný tvarohový rez (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vidličkou rozložíme rovnomerne po celom plechu.

    Strúhaný tvarohový rez (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rozotrieme náplň.

    Strúhaný tvarohový rez (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rovnako postrúhame a rozložíme aj druhú polovicu cesta.

    Strúhaný tvarohový rez (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Koláč pečieme v horúcej rúre asi 10 minút, potom teplotu znížime na 200°C a dopekáme asi 15 minút.

    Strúhaný tvarohový rez (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Strúhaný tvarohový rez (fotorecept) - obrázok 13
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

dara2112
Urcite vyskusam prave som dopiekla palacinky takze ked ich rodinka spracuje robim a dam vediet ako chutil, pretoze ja mam narocnych stravnikov vecsinov vsetko kritizuju ,ale mne sa velmi paci hlavne plnka
havino
veľmi dávno som ho nerobila a už dosť dlho nad ním uvažujem,ale zakaždým niečo iné upečiem, ty si vylepšila plnku pudingom, páči sa mi taká plnka, otestujem ked ho budem robiť
monnikka
pripomína mi detstvo, vďaka za pripomenutie, keď bude tvaroh, urobím
eviana
@elysienka , veru aj moja maminka ho robievala kedysi veľmi často a už dávno som ho od nej nejedla, ani ja nerobila... ale pozerám, že máte riadne vylepšenú plnku, s tým vanilkou voňajúcim pudingom to muselo byť fajné, krásne rezy si zrobila... inšpirujúce - budem veru musieť opáčiť :) 5*
elysa
ďakujem všetkým za komentíky,som rada, že som pripomenula chvíle detstva- chutno a sladko...
53007_1395877119 - profilový obrázok
grg
grg
najlepší koláčik, vždy prvý zjedený :)
hanuska
práve včera som ho robila, na cesto mám teký istý recept, len tvarohu dávam 750 g a nerobím s pudingom, je fakt výborný
rikardo1979
nejako mi nedava logiku tie teploty pecenia???10minut v horucej rure a potom znizit na 200?? normalne sa kolace pekavaju kolo 180 stupnov max, to potom co je horuca rura?vdaka za odpoved
rikardo1979
no tak s lutostou musim napisat ze podla tohto sa vobec nepodaril.cesto je ok ale plnka je cisty nepodarok.absolutne nedrzi pokope.nejako mi chybaju zltka do toho tvarohu a s tolkym pudingom to proste zostalo riedke a vobec sa to nespojilo s tvarohom.a extremne sladky je ten kolac s tolkym cukrom aj v ceste a este aj v plnke.a to som sa ho snazil piect ovela dlhsie ako to slo kedze som videl ze plnka ma stale konzistenciu huspeniny ale nepomohlo nic.neviem ale myslim ze niekde bde chyba.peciem uz roky a zatial mi vsetko vyslo ak bol spravny recept.no co uz,skoda
elysa
@ricardo1977 ,že sa Ti koláč nepodaril mi je ľúto, podľa tohoto receptu ho pečiem už roky, nikdy sa mi nestalo, že by bola plnka riedka, po úplnom vychladnutí je koláč vždy taký, ako na foto, tvaroh používam len ten, ktorý som uviedla v recepte, čo sa týka pečenia, pečiem ho na vyššej teplote, ako bežne iné koláče, či kysnuté, alebo piškótové, takto ho ja pečiem vo svojej rúre, ktorá má najvyššiu teplotu zahriatia 275°C, ešte pred dvoma rokmi som pekávala len v plynovej, bez akejkoľvek teplotnej stupnice, vždy najskôr úplne horúca, potom stlmená- mierne...a čo sa týka sladkosti- tá je pre nás akurát- toto je už kapitola o inom- čo komu ako chutí...