Foto: siminka
Jeden z mojich obľúbených receptov. Okrem varechy ho spolu s ďalším receptami môžete nájsť aj na http://bratilicious.com.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Príprava cesta je skutočne jednoduchá. Všetky uvedené suroviny (múku, Heru / maslo, cukor, žĺtok, kakao a prášok do pečiva) vysypeme do väčšej misy a zmiešame. Môže sa Vám zdať, že cesto nechce držať pokope, ale ak použijete odstáte maslo alebo Heru, určite to pôjde rýchlejšie a lepšie. Keď je cesto dostatočne pevné, dáme ho asi na hodinku stuhnúť do chladničky.
-
2
Medzičasom môžeme začať pripravovať tvarohovú plnku. V ďalšej miske zmiešame všetok tvaroh, 3 žĺtky, práškový a vanilínový cukor. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh a veľmi opatrne ho primiešame do plnky tak, aby ostala krásne nadýchaná. Vznikne nám niečo takéto:
-
3
V ďalšom kroku si pripravíme plech alebo formu na pečenie. V prípade, že budete používať teflónovú formu, stačí je vymastiť maslom alebo Herou a trošku pomúčiť. Ak teflón nemáte k dispozícii, radšek použite papier na pečenie.
-
4
Vráťme sa však späť k cestu. Po vytiahnutí z chladničky ho rozdeľte na dve polovice a obe nastrúhajte asi takto:
-
5
Jednu polovicu cesta rozložte na plechu a na ňu rozotrite pripravenú tvarohovú plnku. Druhá nastrúhaná polovica patrí na vrch koláča. Ak sa všetko podarilo, koláčik by mal vyzerať takto nejako:
-
6
Koláč by sa mal piecť zhruba 30 minút pri teplote 180 stupňov, no my sme asi po 10 minútach teplotu znížili na 175 stupňov. Skrátka, cesto by malo byť suché a plnka vďaka bielkom pekne nafúknutá. Poprípade môžete vyskúšať aj trik so špajľou, ktorú pichneme do koláča. Ak sa cesto ani plnka nelepia a špajľa je trošku vlhká, koláčik je hotový. Môžete ho jesť hneď ako plnka troška usadne, no nám sa najviac páčil až na druhý deň, keď sme ho vytiahli z chladničky. Dobrú chuť :) Zvyšok receptov nájdete na na http://bratilicious.com.
Diskusia k receptu