Strúhaný tvarohový koláč

siminka - bez fotkysiminka, 31. marca 2013
Strúhaný tvarohový koláč
Foto: siminka

Jeden z mojich obľúbených receptov. Okrem varechy ho spolu s ďalším receptami môžete nájsť aj na http://bratilicious.com.

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
250 g
150 g
1 ks
5 PL
1 ks
Plnka:
750 g
200 g
1 ks
4 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Príprava cesta je skutočne jednoduchá. Všetky uvedené suroviny (múku, Heru / maslo, cukor, žĺtok, kakao a prášok do pečiva) vysypeme do väčšej misy a zmiešame. Môže sa Vám zdať, že cesto nechce držať pokope, ale ak použijete odstáte maslo alebo Heru, určite to pôjde rýchlejšie a lepšie. Keď je cesto dostatočne pevné, dáme ho asi na hodinku stuhnúť do chladničky.

    Strúhaný tvarohový koláč - obrázok 1
  2. 2

    Medzičasom môžeme začať pripravovať tvarohovú plnku. V ďalšej miske zmiešame všetok tvaroh, 3 žĺtky, práškový a vanilínový cukor. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh a veľmi opatrne ho primiešame do plnky tak, aby ostala krásne nadýchaná. Vznikne nám niečo takéto:

    Strúhaný tvarohový koláč - obrázok 2
  3. 3

    V ďalšom kroku si pripravíme plech alebo formu na pečenie. V prípade, že budete používať teflónovú formu, stačí je vymastiť maslom alebo Herou a trošku pomúčiť. Ak teflón nemáte k dispozícii, radšek použite papier na pečenie.

    Strúhaný tvarohový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Vráťme sa však späť k cestu. Po vytiahnutí z chladničky ho rozdeľte na dve polovice a obe nastrúhajte asi takto:

    Strúhaný tvarohový koláč - obrázok 4
  5. 5

    Jednu polovicu cesta rozložte na plechu a na ňu rozotrite pripravenú tvarohovú plnku. Druhá nastrúhaná polovica patrí na vrch koláča. Ak sa všetko podarilo, koláčik by mal vyzerať takto nejako:

    Strúhaný tvarohový koláč - obrázok 5
  6. 6

    Koláč by sa mal piecť zhruba 30 minút pri teplote 180 stupňov, no my sme asi po 10 minútach teplotu znížili na 175 stupňov. Skrátka, cesto by malo byť suché a plnka vďaka bielkom pekne nafúknutá. Poprípade môžete vyskúšať aj trik so špajľou, ktorú pichneme do koláča. Ak sa cesto ani plnka nelepia a špajľa je trošku vlhká, koláčik je hotový. Môžete ho jesť hneď ako plnka troška usadne, no nám sa najviac páčil až na druhý deň, keď sme ho vytiahli z chladničky. Dobrú chuť :) Zvyšok receptov nájdete na na http://bratilicious.com.

Diskusia k receptu

gillette
a můžu to dát na hranatý plech /co je ve sporáku/ ? nebude to moc nízké ? jinak tě musím moc pochválit - 9 ročné děvče a taková šikulka!!!
ivan14
Zrovna včera jsem tenhle koláč pekl, sice se mi trochu rozpadal, ale kamarád, kterého jsem podaroval, mávl rukou, že si na něj v nejhorším vezme lžíci. :-) Moc dobrá mňamka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia