Strúhaný tvarohový koláč
Autor receptu: siminka
Jeden z mojich obľúbených receptov. Okrem varechy ho spolu s ďalším receptami môžete
nájsť aj na http://bratilicious.com.
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Príprava cesta je skutočne jednoduchá. Všetky uvedené suroviny (múku, Heru / maslo, cukor, žĺtok, kakao a prášok do pečiva) vysypeme do väčšej misy a zmiešame.
Môže sa Vám zdať, že cesto nechce držať pokope, ale ak použijete odstáte maslo alebo Heru, určite to pôjde rýchlejšie a lepšie. Keď je cesto dostatočne pevné, dáme ho asi na hodinku stuhnúť do chladničky.
- Medzičasom môžeme začať pripravovať tvarohovú plnku. V ďalšej miske zmiešame všetok tvaroh, 3 žĺtky, práškový a vanilínový cukor. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh a veľmi opatrne ho primiešame do plnky tak, aby ostala krásne nadýchaná. Vznikne nám niečo takéto:
- V ďalšom kroku si pripravíme plech alebo formu na pečenie. V prípade, že budete používať teflónovú formu, stačí je vymastiť maslom alebo Herou a trošku pomúčiť. Ak teflón nemáte k dispozícii, radšek použite papier na pečenie.
- Vráťme sa však späť k cestu. Po vytiahnutí z chladničky ho rozdeľte na dve polovice a obe nastrúhajte asi takto:
- Jednu polovicu cesta rozložte na plechu a na ňu rozotrite pripravenú tvarohovú plnku.
Druhá nastrúhaná polovica patrí na vrch koláča. Ak sa všetko podarilo, koláčik by mal vyzerať takto nejako:
- Koláč by sa mal piecť zhruba 30 minút pri teplote 180 stupňov, no my sme asi po 10 minútach teplotu znížili na 175 stupňov. Skrátka, cesto by malo byť suché a plnka vďaka bielkom pekne nafúknutá. Poprípade môžete vyskúšať aj trik so špajľou, ktorú pichneme do koláča. Ak sa cesto ani plnka nelepia a špajľa je trošku vlhká, koláčik je hotový.
Môžete ho jesť hneď ako plnka troška usadne, no nám sa najviac páčil až na druhý deň, keď sme ho vytiahli z chladničky.
Dobrú chuť :)
Zvyšok receptov nájdete na na http://bratilicious.com.