Foto: eviana
Strúhaný tvarohový koláč je isto všetkým veľmi dobre známy, tak som sa ním nechala inšpirovať... ešte v poslednom ťažení som chcela využiť slivky a Zobraziť celý popisStrúhaný tvarohový koláč je isto všetkým veľmi dobre známy, tak som sa ním nechala inšpirovať... ešte v poslednom ťažení som chcela využiť slivky a už som z nich robila - až na slivovicu - asi všetko - s makom aj s orechami, závin, štrúdľu aj báleš, a tak som po tuhom uvažovaní spojila dohromady kúsok z toho, kúsok z tamtoho a výsledok je tento krehký strúhaný koláčik... tie vrchné kakavkové strúhance sú ako fajná chrumkavá posýpka... je to zasa niečo trošku iné, u nás mal úspech :)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Najprv si spolu zmiešamé všetky suché suroviny
-
2
...pridáme plátky zmäknutého masla a jeden žĺtok
-
3
...vypracujeme kompaktnú hmotu - cesto. Ide to veľmi ľahko - do rúk naberieme múku a maslo v nej pomedzi dlane "zožmolíme"
-
4
...cca tretinu cesta odoberieme, zabalíme do fólie a dáme stuhnúť do chladu (ideálne do mrazu, pretože to už ide raz dva, tak aby stihlo stuhnúť). Zvyšné cesto ja zvyknem rozťapkať na vymastený a múkou vysypaný plech.
-
5
... do hrnca dáme mak, cukor, mlieko a nastrúhanú citrónovú kôru
-
6
...uvaríme si makovú plnku - trvá to cca 5 minút
-
7
...ešte horúcou ňou hneď natrieme spodný plát cesta
-
8
...naukladáme slivky
-
9
...ako vrchnú vstvu nastrúhame tretinu cesta, ktorá tuhla v chlade
-
10
...a tu už je upečený :)
Varecha mala byť-pred x-rokmi-ked som mohla všetko vždycky..
Na obr.8 vidno, že sú slivky vykôstkované a dané na koláč v celku. Snáď nikto by nedal na koláč slivky aj s kôstkami